Erken seçim için düğmeye basılıyor

Erken seçim için düğmeye basılıyor
13 Eylül 2012 09:29

Yerel seçimin öne alınarak 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi AKP ve MHP Grup başkanvekillerinin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na önümüzdeki hafta verilecek.
 
2014 Mart’ında yapılacak olan yerel seçimin öne alınarak 27 Ekim 2013 tarihinde anlaşan AKP ve MHP anayasa değişikliği için haftaya düğmeye basacak.
 
AKP ve MHP bir süre önce yerel seçimin öne alınarak 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasında uzlaştı. Ardından teklifin hazırlanması için harekete geçildi. Yerel seçimin öne alınmasına ilişkin teklife AKP’li 5 grup başkanvekili ile MHP’li 2 grup başkanvekili imza atacak.
 
-ANAYASAYA GEÇİCİ MADDE EKLENECEK-
 
Teklif, Anayasaya geçici madde eklenmesi şeklinde yapılacak. Teklif ile yapılacak ilk yerel seçimin Ekimin son pazarında yapılması öngörülecek. Buna göre yerel seçimin tarihi 27 Ekim 2013 olarak benimseniyor.
Ayrıca yapılacak anayasa değişikliğinin yanı sıra Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un “Seçim dönemi – seçim başlangıç tarihi ve seçim günü” başlıklı 8. maddesin de değişiklik yapılması öngörülüyor. 27 Ekim 2013 tarihi nedeniyle kanundaki “Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir, Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür” ifadesindeki 1 Ocak günü 1 Ağustos olarak değiştirilecek.
 
-1 EKİM’DE AÇILACAK MECLİS’İN İLK GÜNDEM MADDESİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK-

 
1 Ekim’de açılacak olan Meclis’in ilk gündem maddesi yerel seçimlere ilişkin anayasa değişikliği olacak. Anayasa değişiklik teklifleri, Genel Kurulda iki defa görüşülüyor.