Erkeklerde Göğüs Büyüklüğü Ciddi Rahatsızlık Olabilir: Jinekomasti

Erkeklerde Göğüs Büyüklüğü Ciddi Rahatsızlık Olabilir: Jinekomasti
13 Şubat 2023 17:39

Vücudumuzda gerçekleşen biyokimyasal ve fizyolojik olaylar, sağlığımızı ve fiziksel görünümümüzü etkilemede doğrudan rol oynar. Bu faktörler, kadın ve erkek vücudunda farklı roller üstlenirler. Vücuttaki hormonal dengenin sağlanması ve hormonların bir denge içerisinde çalışması sağlıklı bir hayat geçirmemiz için gereklidir. Hormonlarda yaşanan dengesizlik ve çalışma bozuklukları sonucunda ise sağlık sorunları ve fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Jinekomasti, temel sebebi hormonal bozukluklar olan rahatsızlardan biridir. Erkeklerde görülen jinekomasti, kendini normalden daha hacimli göğüsler ile gösterir.

 

Jinekomasti Ne Demek? Nasıl Bir Rahatsızlıktır?

Kadın ve erkek vücudunda çeşitli farklar bulunur. Bu farkların bir bölümünün temeli hormonal farklara dayanmaktadır. Jinekomasti meme dokusu üzerinde yaşanan bir rahatsızlıktır. Kadın ve erkeklerin hepsinde meme dokusu var olsa da kadınlarda süt salgısı üretme dokularının daha geliştiği bilinmektedir. Bu durum kadınların bebeklerini emzirmeleri sonucunda gelişmiştir.

Kadın vücudunda etkili olan ve “kadınsal” fiziki ve zihinsel işlevlerde görevli olan, farklılıklar yaratan hormonlar, meme dokusunun bir parçası olan yağ ve süt bezi oranının erkek vücuduna kıyasla daha fazla olmasına yol açmaktadır. Hormonal dengesizlik, sağlık problemleri ve diğer çeşitli nedenlerden dolayı erkekler kadın tipi meme dokusu oluşumu “jinekomasti” olarak ifade edilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde kişide özgüven eksikliği gibi psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir.

Her insanın vücut hatları kilo alımına bağlı olarak değişmektedir. Jinekomasti rahatsızlığının alışık olduğumuz kilo alımından farkı, meme dokusunun hacim kazanmasına ek olarak çeşitli salgı bezlerinin de gelişiyor olmasıdır. Kilo alan birey, tekrar eski kilosuna kavuştuğunda meme dokusunda yağ oranı azalabilmektedir. Ancak meme dokusunda salgı bezleri gelişir ise “jinekomasti” varlığından şüphe duyulabilmektedir. Jinekomasti rahatsızlığı kendiliğinden geçmediği için mutlaka tıbbi tedavi gerektirmektedir.

Meme yapısının hacim kazandığından, memesinin vücuduna oranla daha hacimli olduğundan şikayetçi olan kişiler sorunun kaynağının doğru şekilde tespit edilebilmesi için mutlaka uzman doktorlara başvurmalıdır. Uzman doktor tarafından yapılacak kapsamlı muayenenin ardından meme büyümesinin kilo alımına, jinekomastiye veya diğer durumlara bağlı olarak geliştiği tespit edilebilirken gerekli durumlarda tedavi planı hazırlanabilmektedir.

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomastinin oluşumuna zemin hazırlayan birçok faktör olsa da temel sebep vücutta yaşanan hormon dengesizliği ve östrojen miktarındaki artıştır. Jinekomasti nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ergenlik: Ergenlik dönemi, kadın ve erkek vücudu için hormonların yükseldiği ve bazı durumlarda dengesizleştiği özel bir gelişim sürecidir. Her bireyin vücudu, ergenlik döneminde bazı değişiklikler yaşamaktadır. Ergenlik döneminde hormonal değişimde östrojen salınımında yoğun bir artış gerçekleşir ise geçici jinekomasti ile karşılaşılabilmektedir. Eğer ergenlik döneminden sonra dahi bu sorun görülüyor ise kalıcı hale geldiğinden şüphe edilmelidir.
  • Andropoz: İleri yaştaki kadınlar menopoz, kadınlar ise andropoz yaşamaktadır. Bu dönemde erkeklerde testosteron üretimi azalmaktadır. Vücuttaki östrojen miktarının artması, testosteron üretiminin ise azalması sonucunda hormonal denge bozulmaktadır. Sonuç olarak ise jinekomastinin geliştiği görülebilmektedir.
  • Bebeklik çağı (emzirme dönemi): Erkek bebekler, anneleri tarafından emzirilirken anne sütünden fazla miktarda östrojen alabilir. Bu durum sonucunda geçici jinekomasti oluşabilir.

Jinekomastinin diğer nedenleri alkol, sigara veya uyuşturucu gibi madde kullanımı, steroid, antidepresan, amfetamin ve antihipertansifler gibi ilaçlar, bazı genetik sendromlar, kronik böbrek rahatsızlığı, hipertiroidi, siroz, kanser olarak sıralanmaktadır.

Jinekomasti Kendini Nasıl Gösterir?

Jinekomasti rahatsızlığı dışarıdan görülebilen ve el ile muayene edilerek tanı konulabilen rahatsızlıklardandır. Erkeklerde vücuda oranla daha büyük hacimli göğüsler, jinekomasti şüphesi uyandırabilmektedir. Muayene sırasında meme ucunun alt kısmında yoğun, sert ve yumruya benzer dokular hissediliyor ise jinekomasti ihtimali yüksektir. Olağandışı göğüs büyümesinden rahatsız olan erkek hastalar, bu işlemi kendileri yapabilir veya kesin tanı için uzman doktorlara başvurabilir.

Jinekomastinin diğer belirtileri şu şekildedir:

  • Meme ucunun altında yumru olması
  • Memenin hassaslaşması, dokununca ağrı hissedilmesi
  • Meme uçlarından akıntı gelmesi
  • Meme boyutlarının farklı olması
  • Meme dokusunun şişkin olması

Jinekomasti Tedavisi

Jinekomasti, başka sağlık problemlerine veya hayati tehlikeye yol açmamaktadır. Ancak göğüs yapısı ve hacminin farklılaşması nedeniyle kişide özgüven eksikliği gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. Ayrıca meme ucunda hassasiyet, meme boyutlarının farklı olması ve akıntı gelmesi gibi belirtiler de kişi için endişe uyandırıcı olabilmektedir.

Jinekomasti tedavisinde ilk olarak östrojen üretimi engelleyen ve hormonal dengeyi sağlayan ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisinden sonuç alınamadığında ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Jinekomasti ameliyatı (mastektomi), memedeki fazla yağ ve salgı bezlerinin çıkarılması prosedürünü kapsamaktadır. Küçük bir kesi ile uygulanan ve profesyonel kişiler tarafından uygulandığında yüz güldürücü sonuçlar veren bu ameliyat ile kişinin göğüsleri eski görünümüne kavuşturulmaktadır.

Ülkemizin en değerli ve prestijli eğitim kurumlarından biri olan Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nü başarı ile tamamlayarak uzmanlığını alan Op. Dr. Evren İşçi, İstanbul’daki özel kliniğinde hastalarını kabul etmektedir. Hastaların istek ve ihtiyaçları doğrultusunda özel çözümler sunan Op. Dr. Evren İşçi; liposuction, meme büyütme, meme dikleştirme, meme küçültme gibi operasyonları yüksek başarı oranı ile tamamlamaktadır.