Erdoğan’ın Suriye’de şansı yok

Erdoğan’ın Suriye’de şansı yok
7 Mayıs 2013 21:35

Suriye’de son durum nasıl ve Erdoğan’ın ABD ve Katar gibi Arap ülkeleri ile beraberce Esad rejimini yıkma şansı var mı?

Safile USUL H&H YORUM

Bu konuda Hükümet çevreleri ve ona yakın basında, sanki Erdoğan’ın 16 Mayıs’daki ABD ziyareti Esad’ı yıkacak yolu açacakmış gibi bir hava yayılıyor.

Ancak durum çok farklı…

Mevcut tabloyu size çeşitli verilerle aktarmak istiyorum.

1-ABD Dışişleri Bakanı Kerry bugün (7 Mayıs Salı) Moskova’da Putin ile biraraya geliyor.
Moscow Times’ın konuya ilişkin haberinde, Rus Devlet yetkililerinden Sergei Karaganov’un, “Kerry’nin ziyareti belki Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin biraz daha iyileşmesine sebep olabilir, neticede eski bakan Hillary Clinton Moskova’ya sürekli ahlaki değer öğretmenliği yapıyordu ve çok iticiydi.” dediği aktarılıyor.

Aynı gazete, Rus Dumasından Alexei Makarnin’in ise, “Putin’in Kerry ile buluşması çok karışık olacak çünkü Suriye konusunda çok farklı görüşleri var.” dediğini aktarıyor.

Kerry ile Putin buluşmasının daha ziyade ABD ve Rus ilişkilerinin duygusal niteliği çerçevesinde geçeceği ancak Suriye politikası konusunda hiçbir yenilik ve uzlaşma içermeyeceği bu haberden de görülüyor.

2-Suriye Haber Ajansı Sana, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un dün yaptığı, “Suriye’nin arkasında durmaya devam ediyoruz.” açıklamasını veriyor. Suriye Başbakanı El-Muallim’in Lavrov ile dün (6 Mayıs) yaptığı görüşmede Lavrov’un, “Suriye’nin devlet egemenliği ve stabilitesi için Suriye’nin arkasında olduğumuz garantisini yineliyorum.” dediği aktarılmış.

3-Avusturya televizyonunun internet sitesinde şöyle deniyor ki, Avusturya AB diplomasinin tam içinde merkezi bir yerdedir ve Almanya ile tam uyumludur…

Avusturya’nın, “Savaş havası yok” başlıklı haberini şimdi tercüme edeyim kısaca:
“İsrail hafta sonu Suriye’ye gerçekleştirdiği iki hava saldırısı ile heyecan yarattı. Ancak İsrail’in amacının Suriye’ye karşı bir savaş açmak olmadığı, kendi güvenliği konusunda Suriye’ye bir mesaj vermek istediği görülüyor. İsrail’i ilgilendiren husus Esad’ın Hizbullah’a silah vermemesini sağlamak. Bunun dışında Suriye’ye karşı ve Suriye konulu bir savaşın içine girme niyeti yok İsrail’in.

Hatta, İsrail temelde prensip olarak radikal İslamcılıktan korktuğu için Esad rejiminin stabil hale gelmesini arzuluyor. İstemediği şey ise, Esad’ın İsrail’in güvenliğini zedeleyecek şekilde davranması, yani Hizbullah’a silah vermesi.

İsrail Gazetesi, “Maariv” dünkü makalesinde, tehlikeli ve ne yapacağının hesaplanması mümkün olmayan radikal İslamcıların Suriye’de güçlenmesini istemediklerini açıklıyor.”

Haberden aktardıklarım bunlar ve…

Bu haber çok önemli ve AB merkezli, bu habere herkesin dikkat etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca da Hükümet kendini kandırabilir ama kamuoyunun, Erdoğan için Suriye’de yolların bağlı olduğunu görmesinde Türkiye açısından da bir ferahlık var.

Heryeri hallaç pamuğu gibi atabilseydi eğer Erdoğan, bu Türkiye için de birinci dereceden bir güvenlik sorunu olurdu. (ki, hali hazırda yeterince sorunumuz var ama çok daha kötüleri de olabilirdi bu durumun)

Bakın, birşey daha…

Erdoğan pazar günü Kızılcahamam’daki kapanış konuşmasında aynen şöyle dedi …

“Allah izin verirse, bu caninin (Esad’ın), bu katilin, dünyada hesaba çekildiğini görecek ve bundan dolayı hamdedeceğiz”

Allah aşkına, hangi aklı başında siyasetçi böyle konuşur…

Bu sözleri eden sadece kendi ülkesinin başına bela çeker…

Fakat hırsı aklının önünde olan siyasi figürler bununla değil, kendi hırslarını nasıl tatmin edecekleri ile meşguldür.

Erdoğan da Suriye’de istediğini alamıyor ve bu onun diline vuruyor.

Mesele bundan ibaret.

Ama yollar kapalı Erdoğan için.

Obama da, onu biraz sözsel övgü ile mutlu edip, geri yollayacaktır.


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar