Erdoğan’ın Savaş politikasına destek yüzde 7

Erdoğan’ın Savaş politikasına destek yüzde 7
22 Eylül 2013 10:58

Ekonomistler Platformu, Suriye’deki olaylara ilişkin Türkiye vatandaşlarının bakış açısını yansıtan bir kamuoyu araştırması yaptı. Aksoy Araştırma’ya yaptırılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 61’i Suriye’de yaşananları bir katliam olarak görüyor. Yüzde 18’i çatışmaların iç savaş ortamından kaynaklandığını, yüzde 9’u ise mezhepsel bir çatışma olduğunu ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 32.6’sı diplomatik yolların denenmesi gerektiğini belirtirken, yüzde 29’u Türkiye’nin kesinlikle askeri bir müdahaleden kaçınması gerektiğini düşünüyor. Ankete katılanların sadece yüzde 7’si askeri bir müdahalede bulunulması gerektiği görüşünde.

 

Ekonomistler Platformu, Aksoy Pazar ve Kamuoyu Araştırma Şti. işbirliği ile Türkiye’de 81 ili kapsayacak şekilde Suriye’de yaşanan son olaylara ilişkin olarak Türkiye’deki vatandaşların görüşlerini araştıran bir kamuoyu çalışması yaptı. Anket ile ilgili sonuçlar Ekonomistler Platformu’nun www.ekonomistler.org.tr internet sitesinde yayınlandı. 81 ilden bin 67 kişinin katıldığı ankette çarpıcı sonuçlar yer aldı. Araştırmaya katılanlara sorulan ilk soru Suriye’deki durumu nasıl nitelendirdikleri oldu. Verilen cevaplar sonucunda araştırmaya katılanların yüzde 61’i Suriye’de yaşananların bir katliam olduğunu düşünürken, yüzde 18’i çatışmaların iç savaş ortamından kaynaklandığını, yüzde 9’u ise mezhepsel bir çatışma olduğunu ifade etti.

 

“SORUN DİPLOMATİK YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLMELİ” DİYENLER ÇOĞUNLUKTA

Bir diğer soruda gelişmiş ülkeler ve NATO, BM gibi uluslararası kuruluşların Suriye konusunda nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü sorunun diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğini ifade ederken, yüzde 15.7’si geniş kapsamlı bir askeri müdahale yapılması gerektiğini belirtti. Katılanların yüzde 9.9’u ise sınırlı bir müdahale yapılması gerektiğini dile getirdi.

 

Ankette katılımcılara Türkiye’nin Suriye’deki olaylara karşı nasıl bir tepki vermesi gerektiği de soruldu. Katılımcıların yüzde 32.6’sı diplomatik yolların denenmesi gerektiğini ifade ederken, yüzde 29’u Türkiye’nin kesinlikle askeri bir müdahaleden kaçınması gerektiği cevabını verdi. Yüzde 19.3’lük kısım uluslararası kuruluşların izleyeceği yöntemlerin takip edilmesi gerektiği cevabını verirken, yüzde 7’lik bir kesim ise Türkiye’nin müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

 

Odatv.com