Erdoğan'ın Gül'süz 2014 planı

Erdoğan'ın Gül'süz 2014 planı
5 Eylül 2012 08:52

Başbakan Erdoğan, 2014’te Köşk’e çıktıktan sonra başkanlık sistemine geçilmesini planlıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, partisinin büyük kongresinde oluşturmaya çalıştığı yeni yapılanma, 2014 sonrası planlarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yer olmadığının açık işaretlerini taşıyor. Erdoğan, bu dönem gerçekleşmemesi durumunda bile 2014’te Köşk’e çıktıktan sonra başkanlık sistemine geçilmesini planlıyor. Bu nedenle parti yönetimini, kendisine yakın isimlerden oluşturacak. Erdoğan, Ankara’ya çağırdığı milletvekilleriyle bugün bir toplantı yapacak.
 
Erdoğan, partinin öne çekilirse gelecek yıl yapılacak yerel seçimler, 2014’teki Cumhurbaşkanı seçimi ve 2015’teki milletvekili genel seçimlerinin de içinde olduğu üç yıl boyunca görev alacak AKP’nin yeni yönetimini oluşturma çalışmalarına hız verdi. 30 Eylül’deki kongrede oluşacak yeni yönetim, partinin kuruluşundan bu yana ilk kez doğrudan Erdoğan damgası taşıyacak. Daha önceki kongrelerde parti yönetimleri, Abdullah Gül, Bülent Arınç başta olmak üzere parti içindeki değişik gruplaşmaların gözetilmesiyle belli ölçüde dengelerle oluşturuluyordu. Ancak 12 Haziran seçimlerinde ilk kez kendisine çok yakın isimleri milletvekili yapan Erdoğan, büyük kongre ile de parti yönetimine tam olarak hâkim hale gelecek.
 
Milletvekillerine anket
 
Erdoğan, geçen hafta kongrede çoğunluğu değişecek olan AKP’nin 50 kişilik merkez karar ve yönetim kurulu ile (MKYK) son toplantısını yaptı. Erdoğan, MKYK üyelerine teşekkür ve veda ederek yarıdan fazlasını değiştireceğinin sinyallerini verdikten sonra, dağıttığı bir anket formuyla kurul üyelerinin yeni oluşacak yönetim listesine isim önermelerini istedi. Erdoğan, bugün de “Genişletilmiş grup toplantısı” adıyla milletvekilleri ve parti kurucularıyla bir araya gelecek. AKP Genel Merkezi’nde yapılacak toplantıda Erdoğan, partinin yeni yapılanmayla yeni bir döneme girdiğini anlattıktan sonra milletvekilleri ve kuruculara da anket formu dağıtarak, yeni MKYK’de görmek istediği “partili, başka partilerden, partisiz, iş, sanat, spor dünyasından isimleri” önermelerini isteyecek.
 
Köşk’te başkan
 

Edinilen bilgilere göre Erdoğan ve kurmayları, yeni anayasa sürecinde başkanlık sistemine geçilmesi için ısrarcı olacak. Ancak AKP, muhalefetin buna karşı direnmesi durumunda başkanlık sistemini anayasa sürecinin olmazsa olmazı haline getirmeyecek. Bu durumda Erdoğan, partiyi de kendisine yakın isimlerle dizayn ettiği için 2014’te Cumhurbaşkanlığı’na aday olacak. Erdoğan, Köşk’e çıkacak yüzde 50’nin üzerinde oyu yakalaması durumunda, ilk olarak yeni bir anayasa değişikliğiyle başkanlık sistemine geçilecek. Köşk için alınacak yüzde 50’nin üzerindeki oy da dikkate alınarak başkanlık sistemi için partilerden direniş olması durumunda referanduma gidilecek. AKP’nin planladığı başkanlık modeline göre de Erdoğan sistemin tek patronu olurken partisiyle bağlantısı sürecek. Yetkileri az olan bir başbakan bizzat Erdoğan tarafından atanacak. Partiye de yine Erdoğan’ın “emanetçisi” bir genel başkan seçilecek. Partideki bu planlar, 2014 sonrası Erdoğan’ın çizdiği modelde Gül’e yer olmadığının işaretleri olarak değerlendiriliyor.
 
Kurtulmuş’la pazarlık
 
Erdoğan’ın 2014 sonrası yeni yapılanma planı içinde eski DP Genel Başkanı Süleman Soylu ile birlikte AKP’ye katılması kesinlik kazanan Halkın Sesi Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’la, geçen hafta sonu İstanbul’da gizli bir görüşme daha yaptığı öğrenildi.
 
AKP’den de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere, “Partilerin birleşmesi diye bir şey yok. Kurtulmuş bireysel olarak partisini kapatıp bize katılacak” açıklamaları yapılmıştı. Erdoğan, görüşmede bu açıklamalar nedeniyle baskı altında olan Kurtulmuş’la, AKP’ye katılımının şekli konusunu değerlendirdi. Görüşmede Kurtulmuş’un, “eziklik” yaşamaması için yanında kendisine en yakın isimler olan Teoman Rıza Güneri ve Şeref Malkoç’u da AKP’ye getirmesi görüşü benimsendi. Kurtulmuş’un başka isimlerle ilgili de pazarlık yaptığı belirtiliyor. Bu arada Kurtulmuş, 19 Ekim’de partisinin kongresini toplayacak. Bu kongrede partinin AKP’ye katılım için feshedilmesi karara bağlanacak. Bu karara karşı parti içinde ciddi bir direniş olması, bu nedenle kongrenin büyük tartışmalara sahne olması bekleniyor.