‘Erdoğan’ın elektrikli arabaları ve çocukluğumun elmadan değirmenleri!’

‘Erdoğan’ın elektrikli arabaları ve çocukluğumun elmadan değirmenleri!’
6 Ocak 2022 19:59

Ben neden bir Japon***, Çin değil de bir Tunus, Madagaskar adası gibi otomobilimi yapamayayım, yapanı da alkışlamayayım.. Yurtseverlik karakterimin temel istemidir kimse bunu siyasi rantına endeksleyemez..

 

 

Şevket ÇORBACIOĞLU 

 

 

Fakat sen çıkar da; siyasi rant adına ikide bir işte yerli otomobilimiz dersen ben de sana; “Nerede AR-GE raporların, fabrikan ve ürettiğin otomobil parçan ve de motorun!!?” diye sorgularım, devamında da; “Senin bugün; önünde TC bakanlarını, mühendislerini monarşist vücut dilinle yanına çağırıp resim çektirdiğin, adeta ben ürettim dercesine önünde boy gösterdiğin ve yandaş medyaya manşetlere taşıttığın TOGG’unu ciddiye almam ve de; “ Seni dünya otomobil üretici ülkeler büyük bir Pazar olarak görürken sana ancak Murat 124, Anadol, Doğan ve Kartal düzeyinde üretim olanağı tanırlar.. Çocukluğumda Elma(Uşkur)’yı ortadan keser, büyük şemsiye yapraklı bitkinin borusundan(burxi) oluk yapar değirmen imal ederdik köyüm Derecik’te (Sidere). Sonrasında seri üretime geçer; yağmur suyunun açtığı doğal arklarda her evin önünde akan dereciklere diğer arkadaşları da değirmen (karmate) sahibi yapardık.. İşte sizin TOGG’unuz da benim UBK( uşkuriden burğili karmate) kadar Pazar bulur….

 

 

Fabrikasını yandaş iş insanlarına kurdutacak, seri üretime geçirteceksin, sonrasında devlet garantısı altında, doğrusu iç pazar, yani satış garantisi vereceksin ve de köprüden geçmediğim halde benden geçiş parası alıp yandaş iş insanlarının cebine koyduğun gibi benim paramla ürettiğin otomobili satın alıp iş insanının cebine koyacaksın. Yani köprülerde ve otoyollarda geçiş garantisi verir benzeri iç Pazar garantisi..

 

 

Bir de çıkıp;iç pazarda bile “cazibesinin artırılması gereken” yerli otonun, yurt dışı pazarında başat olacağım diyorsun.. Senin ürettirdiğin elektrikli aracın TOGG’unla (Daha net isim yok, kesin TL simgesi gibi reislerin çağrıştıran bir ad bulur yağdanlıklar) dünya pastasından pay alman külliyen olası değil..Üstelik; sen ülkeni; Ford, Mercedes, Renault, Toyota, Hyundai ve Fiat gibi dünya devi otomotiv üreticileri için bir üretim üssü konumuna getirmişken..

 

 

TOGG ülkenin büyüyen ekonomik gücünün kanıtı olmanın yanında elektrikli araç tasarlayan ABD şirketi “Tesla” ile yarışacakmış..Atma Rcep din kardeşiyiz, ne yaparsan yap bu halk senin seçim sandığına oy atmaz..

 

 

*: Türkiye Otomobili Girişim Grubu(TOGG)

 

**:Uşkuriden Burxili Karmata(UBK)

 

 

***: Dünyada otomobil üretici ülkeler: Japonya(13 marka: Acura, Daihatsu, Datsun, Honda, Infiniti, Isuzu, Lexus, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota)—-ABD(12 marka: Buick, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Ford, GMC, Jeep, Lordstown Motors, Lincoln, RAM, Tesla)—-Birleşik Krallık(10 marka: Aston-Martin, Bentley, Jaguar, Land-Rover, Lotus, McLaren, MG, Mini, Rolls-Royce, Vauxhall)—-Çin(8 marka:Brillianca, Chang’an Motors, Chery, Dongfeng, FAW, Geely, Hafei, Heng Chi)—-Almanya(7 marka: Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel, Porche, Smart, Volkswagen)—-Fransa(6 marka:Alpine, Bugatti, Citroen, DS Automobiles, Peugeot, Renault)—–İtalya(6 marka: Alfa Romeo, Ferrari, Fiat, Lamborghini, Lancia, Maserati)—–Güney Kore(5 marka: Genesis, Hyundai, Kia, Samsung, SsangYong)—–Hindistan(4 mark:Hindustan Motors, Mahindra, Maruti, Tata)—–Rusya(4 marka -> Derways, GAZ, Lada, UAZ)—–İran(3 marka -> Iran Khodro, Pars Khodro, Saipa)—-İspanya(2 marka:Cupra, Seat)—–İsveç(2 Marka: Koenigsegg, Volvo ,Saab’ın üretimi 2016’da durduruldu)—–Malezya(2 Marka: ChPeroduaery, Proton) —–Brezilya(1 Marka:Lobini)—-Madagaskar(1 Marka: Karenjy)——–Meksika(1 Marka: Mastretta)——–Romanya(1 Marka:Dacia)——–Tayvan(1 Marka: Luxgen)——–Çekya(1 Marka: Skoda)——–Tunus(1 Marka: Wallyscar)——–Ukrayna(1 Marka: ZAZ)—-

 

ŞEVKET MAVİ