Erdoğan’dan tezkere açıklaması

Erdoğan’dan tezkere açıklaması
19 Eylül 2013 20:24

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “4 Ekim’de gelecek olan tezkerenin mevcut tezkerenin aynısı olabilir. Bazı değişikliklere tabi olarak da bu tezkere gelebilir. Şu anda arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Değerlendirmemizi yaptıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağız” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Romanya Başbakanı Victor Ponta basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile bölgesel ve ulusal bir çok alanda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydederek, “Suriye’yi, Mısır’ı konuştuk. Bu konularda da bakışımızın örtüştüğünü görmek ayrıca bizleri memnun etmiştir. Demokrasinin egemen olduğu bir dünya için el birliği yapmamız konusu üzerinde önemle durduk. Gerek kimyasal, gerekse konvansiyonel silahlara karşı müşterek adım atmamız konusunda mutabakatımızın olduğunu görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Önümüzdeki dönemde de bu işbirliğini daha da pekiştirmek ve bölgemizdeki barış ve istikrara katkıda bulunacaktır. Avrupa Birliği’nde vize konusunda, Latin Amerika ülkelerine dahi tanınan imkanların Türkiye’ye tanınması ayrı bir bizim için sıkıntı meselesi. Şimdi olumlu gelişmeler var. İnanıyorum ki, Romanya bu konuda verdiği destekle bu süreci daha da hızlandıracaktır” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, AB sürecinde Romanya’nın, Türkiye’ye olan desteğinin ve Romanya’nın Türk işadamlarına 5 yıla kadar çok girişli vize uygulamasını yürürlüğe koymasının iki ülke ticaretinin gelişmesinde önem arz ettiğini de söyledi.

AB SÜRECİNDE TÜRKİYE’Yİ KOŞULSUZ DESTEKLİYORUZ

Romanya Başbakanı Victor Ponta da yaptığı konuşmada Türkiye ile Romanya arasındaki işbirliğine vurgu yaparak, “Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde, Türkiye’yi güçlü bir şekilde koşulsuz destekliyoruz. İnanıyorum ki, Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı vardır. Türkiye’yi dahil eden bir Avrupa daha güçlü ve daha saygı duyulan birlik olacaktır. Hepimiz aşırılıklara karşı, yoksulluğa karşı, olumsuz özelliklere karşı hep birlikte savaşabiliriz. Suriye konusunda Türkiye’nin yanındayız. Uluslararası topluluk bu konuya seyirci kalamaz. Ülkelerimiz işbirliği ile beraber bölgede önemli bir rol oynamaya kararlıdır. Umarım bu hususta bütün detaylar çözülecek ve işbirliğimiz sürecek. Emin olun ilişkilerimize büyük önem veriyoruz” dedi.

SAYIN BAŞBAKAN ERDOĞAN’I ROMANYA’YA DAVET EDİYORUM

Başbakan Erdoğan’ı en kısa sürede Romanya’da görmek istediklerini kaydeden Romanya Başbakanı Victor Ponta, “Sayın Başbakanı Romanya’ya davet ediyorum. En yakın zamanda bekliyorum. 6 yıldır kendisini ağırlayamadık. Romanya’daki arkadaşlar bana kızabilirler. Ben Türkiye’yi tebrik ettim maçı kazandıkları için” dedi.

Başbakan Erdoğan bunun üzerine, “Haksızlık yapmadık. Romanya bizi burada yendi. Biz de Romanya’da onları yenmiş olduk. Böylece ödeşmiş olduk. Bu dostluğumuzun gereğidir” diye konuştu.

TÜRKİYE BÜTÜN İMKANLARI İLE HAZIRDIR

Türkiye’de sınır güvenliğinin arttırıldığına ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, “Şu anda Suriye içerisinde gerek kuzeyde gerekse başka bölgelerde bu tür olayların hepsini görmek mümkün. Suriye’de mevcut zalim rejim, bütün oradaki insanlığı tehdit eden sayı şu bu gözetmeden attığı adımlar bu da herhalde bu olaylardan bir tanesi olarak gerçekleşmiş olan bir bombalamadır. Bunun bizim ülkemizle şu anda vardığımız müzakereler neticesinde bir ilgisi yok. Suriye’nin içerisindeki rutin hadiseler haline geldi. Yapılabilecek her türlü yanlışa karşı, Türkiye bütün imkanları ile hazırdır. Nitekim Fırat üzerindeki barajda maalesef atılan variller, bombalar neticesinde de orada baraj gövdelerinin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğu, her an bir patlama ile karşı karşıya olduğu bir tehdit oluşturduğu ve milyonlarca insanın sular altında kalabileceği yönünde bize gelen bilgiler var” diye cevapladı.

Basın açıklamasından önce,Türkiye ve Romanya arasında sanayi, tarım, ekonomi gibi bir çok alanda protokol imzalandı.