Erdoğan'dan Demirtaş'a cevap, basına uyarı

Erdoğan'dan Demirtaş'a cevap, basına uyarı
31 Ağustos 2012 23:46

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanaltürk Ankara Temsilcisi Faruk Mercan moderatörlüğünde, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İşte Erdoğan’ın canlı yayındaki açıklamalarından bölümler;

 

“Bir kere Selahattin Demirtaş’ın PKK’nın kontrol altına aldığı bölgeler var ifadesi büyük bir yalandır. Güvenlik güçlerimiz terör örgütünün bu tarz girişimlerine asla izin vermez.
 
Terör örgütü bölgenin kalkınmasını istemiyor, baraj yapıyoruz buraya koyduları isim ‘Terör barajı’ varmı böyle birşey, orada istihdam edilecek insanlar var, bunların ne yapmak istediği belli değil tek şeyleri var, akıbeti meçhul olan insanları öldürmek, huzursuz bir ortam meydana getirmek ve bölgenin kalkınmasını engellemek. Şuanda Güneydoğu Anadolu bölgesi diğer bölgelerimize göre geride kalıyorsa bunun tek sebebi var sadece devlet giriyor bu bölgeye, hastanesi, okulu, tarımı ile giriyor diğer alanlardan biz çekileceğiz dedik biz, diğer alanlara özel sektör girsin’ dedik aksi takdirde bunlar onuda yaparlar. İki tane Hakkari’de hastanenin açılışını yapıyoruz bunlar o konuda da insanları tehdit edecek kadar nasipsizler.
 
“AÇILIM OLAYI YOK, MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK PROJESİ VAR”
 
Biz salt olarak bu işin askerle, polisle olmayacağını hep açıkladık, hukuk içinde, demokratik parlamenter sistem inancıyla, sosyo politik, sosyo ekonomik bunları yapmak suretiyle mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu işin üzerine hep gideceğiz ve bizim tabii ki açılım felan olayımız yok, milli birlik ve kardeşlik projemiz var bu projeyle aynen devam edeceğiz.
 
“SUÇU KİM İŞLİYORSA BEDELİ O ÖDESİN”
 
Biz AK Parti hükümeti olarak Anayasa değişikliğinde 26 maddelik pakette parti kapatılmasını ortadan kaldıralım diye bir madde getirdik fakat biz yalnız kaldık. Şimdi ‘Partiler kapatılmaması lazım’ diyor muhalefet partileri, bugün bunu konuşmuyor olmayacaktık eğer destek verselerdi. Ben şunu savunuyorum suçu kim işliyorsa bedeli o ödesin, dokunulmazlık olayına gelince terör, adi suçlar bunlar üzerinde konuşabiliriz ama insanların fikrinden, düşüncesinden dolayı kalkıp burada dokunulmazlık sürecini başlatalım dersek ben bunu doğru bulmuyorum. Şuanda parlamentoda 735 kadar dosya var, çok değişik suçlar. Bunların içinde terör suçları var, teröre yardım yataklık yapanlar var, seçim kampanyalarında akşam saatini aşmış bundan dolayı haklarında dava açılanlar da var. Bunların hepsinin değerlendirilmesi yapılır, ortaya çıkan neyse bunun bedeli ödenir. Bu süreçte parlamento bu işleri farklı şekilde ele alacaktır.
 
“YENİLİR YUTULUR BİR TABLO DEĞİL”
 
Şuanda bizim burada tek düşüncemiz fezlekelerle başlatılan süreç. Orada görüntülerini izlediğimiz kişiler hakkında ne yazık ki 14. maddeden de davalar var ama o günki 9 milletvekilinin o gösterdiği tablo yenilir, yutulur bir tablo değil biz böyle bir milletvekili tanımıyoruz.
 
Geçenlerde mesela Hüseyin Aygün’ü kaçırdılar, acaba burada bir kaçırma eylemi var mı? Ve ben samimi söylüyorum dedim ki ‘Bu iş kısa zamanda bitecek bir iştir’ dedim, işte 6 saat yol yürümüş, dağa çıkartmışlar felan bunlar doğrulanması gereken eylemler. Dikkat edin vekilin ifadesi çok manidar ‘arkadaşlarımız’ diyor, terörist diyemiyor tamamda benim şimdi İl Başkanı, İl Başkan yardımcılarım öldürülüyor, yaralanıyor, kaçırılıyor işte en son Gürpınar İlçe Başkanım 56 gün kaçırıldı, buna benzer bir çok kardeşlerim kaçırıldı en son milletvekilimin kardeşini orada şehit ettiler. Bunlar ülkede medyanın gündemine oturmuyor ama milletvekili kaçırılınca herkes bunu günlerce gündemde tuttu. Şimdi sormazlarmı adama arkadaşımız siyaset yapıyorsa benim partimin ordaki il başkanı da, ilçe başkanı da siyaset yapıyor. Onlar böyle bir durumla karşı karşıya kalınca sahip çıkmayacaksın ama CHP’li biri kaçırılınca tüm Türkiye’yi ayağa kaldıracaksın medya olarak. El bebek, gül bebek böyle bir durumla karşı karşıyayız.
 
Mustafa Karaalioğlu: Son olaylarla ilgili olarak kamuoyu araştırmanız varmıdır?
 
Başbakan Erdoğan: Kaçılrılma olayına halk inanmıyor, bakın CHP milletvekili Hüseyin Aygün’ün kaçırılması olayı hakkında görüşünüz nedir?
 
Bölgede güvenlik açığı var: Yüzde 28
 
Karşılıklı planlanmış bir eylem: Yüzde 54
 
Fikrim yok görüşü de geri kalan rakam bakınız millet vermiş bu cevapları işte.
 
ANAYASA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
 
Anayasa çalışmamız devam ediyor. Bunun kararı seçimlerde verildi. Bu konuda arkadaşlar çalışıyor. Biz hiçbir zaman masadan kaçan taraf olmayacağız. İlla masada dört parti bulanacak diye bir şart değil. Artık hangisi masada kalırsa biz bunlarla bu çalışmayı bitiririz. Azami müştereklerde birleşebilirsek bu konuyu çözeriz. Oldu oldu, olmadı mevcut anayasa ile devam edeceğiz.
 
SURİYE MESELESİ
 
Beşşar Esad siyasi ömrünü bana göre tamamlamıştır. Suriye’de bir siyasetçi gibi çalışmamaktadır, adeta bir savaş içerisinde aktör olarak yer almaktadır. Kaldı ki Türkiye’yi Suriye’deki dökülen kanın sorumlusu olarak göstermektedir. Esad, ağzından çıkanı duymamaktadır.  
 
CHP genel başkanının onunla yazlıkta beraberdiler ifadesine dokunmam gerekiyor. Ben Sayın Beşşar Esad’ı o zaman Türkiye’ye davet ettim ancak yazlıkta birlikte hiç olmadık. Oraya giderek sadece ziyaret ettim. Bu konudaki eleştirileri konusunda uyarmam gerekiyor. Akşam başka sabah bir başka. Doğruyu konuşmak gerekiyor.