Erdoğan'a İsrail sorusu

Erdoğan'a İsrail sorusu
17 Ekim 2012 09:42

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “İsrail ile 1995-2012 yılları arasında yaptığımız ticaretin hacmi toplamda ve yıllar bazında nasıl gelişmiştir?” diye sordu.

Özgündüz, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Başbakan’ın partisinin kongresinde yaptığı konuşmada, “İsrail’in bölgede uyguladığı devlet terörüne karşı ilkeli ve kararlı duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz. Akdeniz’de uluslararası sularda yardım gemisine saldıran ve 9 Türk’ü şehit eden İsrail özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, Filistin üzerindeki ablukayı kaldırmadıkça, İsrail ile ilişkilerimizi asla gözden geçirmeyeceğiz. Bunlar yerine getirilmedikçe ilişkilerimizin normalleşmesi mümkün olmayacaktır” dediğini ifade eden Özgündüz, şu soruları yöneltti:

“İsrail ile 1995-2012 yılları arasında yaptığımız ticaretin hacmi toplamda ve yıllar bazında nasıl gelişmiştir? Karşılıklı ithalat ve ihracat rakamları ve ithalat-ihracata konu olan kalemler nelerdir?

1995-2012 yılları arasında ve yıllar bazında İsrail kökenli firmaların ülkemizden aldığı kamu ihalelerinin tutarları ne kadardır ve bunların sektörleri nelerdir?

İsrail’in OECD üyeliği Türkiye’nin de onayıyla gerçekleşmiş olup, 2009 yılında Davos’ta gerçekleşen zirve sırasında meydana gelen tartışmaya bağlı olarak Türkiye-İsrail ilişkilerinin gerginleşmesinden sonra, İsrail’in OECD üyeliğine Türkiye’nin onay vermesinin nedenleri nelerdir? İsrail’in OECD’ye üye olmasına destek verilmesi kararı kimlerce ve nasıl alınmıştır?

Yine bahsi geçen konuşmanızda savunma sanayi konusunda görüşlerinizi belirtirken, ‘son 10 yıl içinde toplam bedeli 22 milyar doları aşan modernizasyon projesinin yürürlüğe konduğunu’ kaydettiniz. Bu modernizasyon projeleri hangi tarihlerde ve hangi alanlarda yapılmıştır? Bu projelerin ayrı ayrı tutarları nelerdir? Bu modernizasyon projelerinden hangileri, hangi ülkelere bağlı kurum, kuruluş ya da firmalarca üstlenilmiştir?”