Erdoğan ve Putin, Akkuyu Santrali’ne Nükleer Yakıt Getirme Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı

Erdoğan ve Putin, Akkuyu Santrali’ne Nükleer Yakıt Getirme Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı
27 Nisan 2023 17:02

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vlodimir Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı.

 

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, rahatsızlığından dolayı katılamadığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni’ne, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan video konferans yöntemiyle bağlanıyor.

 

 

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

 

 

“Bugün Türkiye’yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeleri arasına sokacak büyük bir hamlenin sevincini paylaşmak üzere bir aradayız. Bu törenle aynı zamanda milletimize olan sözümüzü daha gerçekleştirmiş oluyoruz. Santralimizin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan yakıtların sahaya getirilmesine şahitlik ediyoruz. Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis unvanını kazanmıştır.

 

 

Putin’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

 

 

“Bugün Nükleer yakıt yüklüyoruz. Bu gerçek anlamda Türk-Rus tarihinde en büyük ortak projelerinden biri olan inşada bu denli önemli bir aşamaya delinmesinden dolayı tebrik ediyorum. Bu pilot bir projedir. Hem karşılıklı yarara dayalı ve ekonomik çıkar teşkil eden bir projedir. İki ülke arasındaki çok yönlü partnerliğimizi de pekiştiriyor. Bunun temelinde de iyi komşuluk, karşılıklı saygı ve yarar gibi ilkeler bulunuyor.

 

 

“Ticaret alanındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmeye karar verdik”

 
Sayın Erdoğan ile az önce yaptığımız görüşmede bu hususları etraflıca ele aldık. Tabii ki barışı nükleer enerji alanındaki iş birliğimizin dışında, ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle kilit konularıyla ele aldık. Sonuç olarak birtakım kritik önem taşıyan anlaşma sağlandı. Ben detayına inmeyeceğim. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmeye karar verdik.

 

 

“Rusya, doğal gaz konusunda teşviklerini esirgemeyecek”

 
İkili ticaret hacmimizi artıracağız. 2022 senesinde 62 milyar doların üzerine çıktı. Karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız. İki ülkenin iş çevrelerine de pazarında daha faal olmayı teşvik edeceğiz. Rusya, Türkiye’nin enerji kaynaklarına olan ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek özellikle doğal gaz konusunda teşviklerini esirgemeyecek.

 

 

 

“Gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesi konusunda iş birliğimizi güçlendirmeye karar verdik”

 

 
Tabii ki doğal gaz çok pahalı bir ürün pazar fiyatı da artacak. Türkiye artık bir nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak. Nükleer enerji, dünyanın en ucuz enerjilerinden bir tanesidir. Böyle bir avantaj sağlıyor Türkiye’ye. Ayrıca gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesi konusunda iş birliğimizi güçlendirmeye karar verdik. Türkiye’de bir gaz merkezi kurulacak. Talebi olan yabancı tüketiciler de doğal gazımızı bu merkezden piyasa fiyatlarından satacağız.

 

 

“Rus tarafında ihraç edilen tahıllardan Türk un fabrikaları tarafından üretilecek”

 
Sayın Cumhurbaşkanı ile ayrıca tarım alanındaki iş birliğimizi pekiştirmek, tarım ürünlerimizin ihracatını karşılıklı olarak artırmak, uluslararası gıda güvenliği konusundaki koordinasyonumuzu artırmaya karar verdik. Sayın Erdoğan’ın fakir ülkelere un sevk etmek gibi bir teklifi var. Bu un Rus tarafında ihraç edilen tahıllardan Türk un fabrikaları tarafından üretilecek.

 

 

“Uçak severlerimizin sayısının artırılmasına karar verdik”

 
Her iki taraf ileride turistlik alışverişlerinin artırılması gerektiğini kaydetti. Bilindiği gibi Türk tatil beldeleri vatandaşlarımız arasında büyük rağbet görüyor. Geçen sene Türkiye2ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. Bunun için olumlu zemin oluşturmak adına biz ikili uçak severlerimizin sayısının artırılmasına karar verdik.

Türkiye için üzüldük. Can ve mal kaybı yaşadı. Bunu hep dillendireceğiz. Türkiye hükümetine ne denli zor görevlerin düştüğünü de çok iyi anlıyoruz, cumhurbaşkanına da aynı şekilde. Hem altyapı onarılacak, yaşam tesisleri, sosyal tesisler kurulacak. Bunda da Türk partnerimize gerekli desteği sağlamaya hazırız. Türkiye’ye Rus altyapı malzemelerini sevk etmeye hazırız. İnşaat sektörü Türkiye’de gelişmiş bir sektör.