Erdoğan Toprak : AKP ağabeylikten vazgeçsin

Erdoğan Toprak : AKP ağabeylikten vazgeçsin
30 Ağustos 2013 12:49

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye’nin Suriye konusunda yalnız kaldığını belirterek, “İngiltere’de yapılan oylama bunu bir kez daha göstermiştir. AKP’nin bütün tezleri çökmüştür. Mısır’da batıyı suçlayan AKP, batının Suriye’ye müdahalesi için yalvar yakar bir duruma gelmiştir” dedi.

 

-CHP’DEN 10 MADDE-

 

Toprak yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’de çözümün ilk adımının AKP’nin El Kaide ve El Nusra terör örgütlerine verdiği desteği kesmesinden geçtiğini belirterek şöyle dedi:

“Türkiye Suriye konusunda yalnız kalmıştır. İngiltere’de yapılan oylama bunu bir kez daha göstermiştir. AKP’nin bütün tezleri çökmüştür. Mısır’da batıyı suçlayan AKP, batının Suriye’ye müdahalesi için yalvar yakar bir duruma gelmiştir. Dış politika bu kadar çelişkiyi kaldırmaz. Suriye konusunda atılacak en önemli adım, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak geçen kökten dinci terör örgütlerine AKP’nin yaptığı silah ve her türlü lojistik desteğin kesilmesidir. Türkiye üzerinden hiçbir terör örgütü mensubunun; ya da silahın Suriye’ye geçmesine asla izin verilmemelidir.

İkincisi; AKP Suriye’nin içişlerine karışmayacağını ilan etmelidir.

Üçüncüsü; AKP mezhep odaklı dış politika anlayışı terk edilmelidir.

Dördüncüsü; AKP Ortadoğu ülkelerine ağabeylik yapma oyunundan vazgeçmelidir.

Beşincisi; AKP Türkiye’nin tarihsel ve kurucu dış politika paradigmasına geri dönmelidir.

Altıncısı; AKP bütün bölge ülkelerinin egemenlik ilişkilerine saygı duymalıdır.

Yedincisi, AKP bölge ülkelerinde rejim değiştirme fantezilerine son vermelidir.

Sekizincisi; bölgede demokrasi, insan hak ve özgürlükleri konusunda atılacak her adımda Türkiye bölgenin bütün ülkeleriyle birlikte hareket etmelidir.

Dokuzuncusu; AKP hem ülkemiz içinde hem de bölgemizde etnik ve mezhepsel siyaset stratejisinin büyük yıkım ve çatışmalara neden olacağını artık görmelidir.

Onuncusu; AKP komşu bir ülkeyi dış müdahaleyle yakıp yıkmanın tarihsel bedellerinin ve yaratacağı tarihsel düşmanlıkların farkına varmalıdır. Daha büyük trajediler yaşanmadan AKP yaptıklarından acilen ders çıkarmalıdır.”