Erdoğan; Talimatı ben verdim

Erdoğan; Talimatı ben verdim
15 Ekim 2012 20:14

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye yapacağı ziyaret öncesi basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“KESİNLİKLE HARP MALZEMESİ”
 
Suriye uçağıyla indirilmesiyle ilgili daha önce açıklamayı yaptım. Orada da söylediğim gibi bagajda veya uçağın ele geçirilmiş olan bu konteynırındaki paketlerde gönderen firma olarak KBP İnstrumant Dizayn bürosu diye bir ifade var. Bu bizim MKE’nin Rusya’daki karşılığıdır.
 
Bizim MKE neyse bu büro da odur. Peki alıcı kim? Alıcı da Suriye Milli Savunma Bakanlığı’dır. Bu iki kurum arasında elimizde olan bu malzemeler kesinlikle harp malzemesidir. Bunu radar malzemesidir, şu malzemesidir diye saptırmanın anlamı yok. Bu malzemeler de zaten harp malzemesi işlevini görmektedir.
 
Bütün bunlara rağmen şu anda bizim ilgili birimlerimiz inceleme ve çalışmalarını hala devam ettirmekte. Biz buna rağmen çok daha detay açıklamaları yapmayalım dedik. İyice netleştikten sonra elimizdeki resimler mevcut. Bizdeki MKE ne üretir belli, alan Suriye Milli Savunma Bakanlığı. Milli Savunma Bakanlığı’nın ne aldığı elimizdeki resimleri ile belli.
 
“RUSYA NİYE BİLGİ İSTİYOR?”
 
Rusya bizden bilgi istiyor, bizden bilgi istemeye gerek yok. O firmaya sor o sana söylesin. Ne verdiği konişmentolarla belli. Dolayısıyla burada hiç sağa sola saptırmanın anlamı yok, resimleri ile tüm malzemeler elimizde.
 
Üzerindeki yazılarıyla, markalarıyla nereden çıktığı nereye gittiği o da belli.
 
“THY’YE TALİMATI BEN VERDİM”
 
Bu süreçle ilgili olarak şunu söyleyeyim. ‘Suriye hava sahasını Türk uçaklarına kapattı’ deniyor. Bu olay olduğu andan itibaren ben THY’ye talimatımı verdim, süratle bundan böyle Suriye hava sahasını Türk uçakları olarak sivil havacılıkta biz kullanmayacağız.
 
THY olarak bunun adımını atıyorsunuz, kararınızı buna göre alıyorsunuz dedim. Dışişleri Bakanlığımıza da bu talimatı verdik. Biz o adımı attıktan birkaç gün sonra Suriye böyle bir açıklamayı yaptı. Biz Suriye’nin kararı üzerine bir karar almış değiliz. Ayrıca kendi hava sahamızı Suriye’nin sivil havacılık sistemine kapatılması ile ilgili talimatı Dışişleri Bakanlığı’na verdik.
 
“CUMHURBAŞKANIMIZA SAYGISIZLIK OLUR”
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, “Maalesef beklenen sayı elde edilemediği için Meclis’ten Anayasa değişikliğini sağlayacak neticeyi çıkaramadık. Ondan sonraki sürece yönelik Cumhurbaşkanımızın tavrı ne olur, bunu tabii belirlemek bana ait olan bir şey değil.
 
Cumhurbaşkanımızın iradesine saygısızlık yapma hakkına sahip değilim. Cumhurbaşkanımız nasıl bir irade ortaya koyarlarsa bu iradeyi ortaya koyduktan sonra biz de onun üzerinde çalışmamızı yapacağız ve ona göre adımlarımızı atacağız” dedi.
 
BDP’LİLERİN YAPTIĞINA ALIŞTIK
 
Yargı zaten konuyla ilgili adımı attı. Herhangi bir değerlendirme yapmamıza gerek yok. Bunlar alıştığımız şeyler malum.
 
BİZ PEŞMERGELERE DE KUCAK AÇTIK
 
100 bin rakamı bizim için eşikti. Konu üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Bundan sonraki adımlarımız ne olabilir. Biz Kuzey Irak’ta Saddam döneminde kaçan Peşmergeleri misafir ettik, bu rakam 750 bin idi. Öyle bir süreçten geliyoruz. Bizim Suriye’deki zulme karşı ne yapacağımız konusunda değerlendirmeyi yapacağız.
 
ALEX BÖYLE GİTMEMELİYDİ
 
“Alex’e sonunda böyel bir gidişin olmasın ben de arzu etmemezdim. Futboluna hayrandım. Böyle olmamalıydı. İki çocuğu burada meydana geldi. Vatandaşlığı önündeki bazı engelleri aşmak için bizden destek istemişti. Burada evini aldıktan sonra spora hizmet etmek isteyen bir insandı. Bizim olimpiyatlarla ilgili Rio’da yapılacak konularda Türkiye’nin oradaki yüzü olabilir. Kendisine huzur ve mutluluk diliyorum.”