Erdoğan ne zaman Amerika'ya gitse…

Erdoğan ne zaman Amerika'ya gitse…
11 Mayıs 2013 18:33

Türkiye-Suriye sınırındaki Hatay’ın Reyhanlı’daki saldırı tam da Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyareti öncesinde gerçekleşti. Hürriyet’ten Zeynep Gürcanlı şu noktalara dikkat çekti:

Başbakan’ın, ABD Başkanı Barack Obama’nın davetlisi olarak Washington’a yapacağı ziyarette en önemli gündem maddesi de Suriye olacak.

WASHINGTON-ANKARA HATTINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI

Ankara ile Washington arasında son dönemde Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı yaklaşım konusunda ayrılık yaşanıyor.

Ankara, Beşar Esad ve onunla birlikte hareket eden tüm ekibinin görevden ayrılması gerektiğini savunuyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçen hafta Moskova ziyareti sırasında Rus meslektaşı Lavrov ile Suriye’de bir “geçiş döneminden” ve bu geçiş dönemi sırasında Esad yönetimi ile muhalifler arasında diplomatik çözüm bulunması üzerinde uzlaştıklarını açıklamıştı.

Türkiye, Esad ya da ekibinin içinde olduğu her türlü düzenlemeye soğuk bakıyor. Bunu bizzat Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün açıkladı. Davutoğlu Ürdün’de dün yaptığı açıklamada, “Esad yönetiminin herhangi bir üyesinin, bir sonraki aşamanın bir parçası olmasına razı olmayız, çünkü, onların elleri kana bulanmış” dedi.

KİMYASAL SİLAH DOSYASI

Erdoğan Washington’a elinde Suriye’ye ilişkin bir de “kimyasal silah” dosyasıyla gidiyor. Dosyada, Suriye’den Türkiye’ye kaçanlar ya da getirilen yaralıların durumlarına ilişkin ayrıntılı bilgi var. Türkiye, yaralılar üzerinde sağlık ekiplerinin yaptığı incelemelerde kimyasal silah izine rastlamıştı. Muhaliflerin de kimyasal silah kullanmış olabileceklerine ilişkin iddialar ise bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedilmişti. Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack’ın Esad yönetiminin kimyasal silah kullanmasını “kırmızı çizgi” olarak ifade ettiği daha önceki açıklamalarına atıf yaparak, “Başkan Obama’nın kırmızı çizgisi aşılmıştır” demişti.

DİĞER DOSYALAR

Başbakan’ın Washington’daki diğer dosyaları da Suriye ile bir şekilde ilişkili:
* Türk-İsrail ilişkileri ve Filistin sorunu. İsrail’in özellikle son dönemde Suriye topraklarını bombalaması ve bunun getirdiği gerginlik.
* İran’ın Suriye’de Esad ve Irak’taki Şii Maliki yönetimine verdiği destekler ile bölgede izlediği mezhep politikasının tehlikeleri.

BAŞBAKAN NE ZAMAN ABD BAŞKANI İLE GÖRÜŞSE….

Başbakan Erdoğan’ın, ABD ziyaretleri ya da dünyanın herhangi bir köşesinde uluslararası bir toplantı vesilesiyle ABD Başkanı ile görüşme dönemine denk gelen bu saldırı ilk değil.
Bu konuda pekçok örnek var:

-Başbakan Erdoğan’ın, 8 Haziran 2004’te G-8 Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’ye gitti. Erdoğan’ın dönemin ABD Başkanı George Bush ile görüşmesi sırasında PKK 5 yıllık ateşkesi bozduğunu açıklayıp, terör eylemlerine başladı.

-Ekim 2008’de Başbakan’ın Türkmenistan – Moğolistan gezisi sırasında Aktütün saldırısı gerçekleşti. Teröristlerin kalabalık bir grupla yaptığı baskında 1 astsubay, 6 uzman erbaş ile 8 erbaş ve er olmak üzere 15 asker şehit oldu.

-Başbakan Erdoğan 7 Aralık 2009’da bir çalışma ziyareti için yine ABD’ye gitti. Tam da Başkan Obama ile görüşmesine saatler kala, terör saldırısı haberi geldi. Teröristler bu kez Tokat Reşadiye’de vurdular. Kontrol görevi yapan askeri araca açılan ateş sonucu 7 asker şehit oldu.

-13 Nisan 2010’da bu kez Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’a giden Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. 17 Nisan 2010 tarihinde Ladik’te polis otosuna saldırı düzenlendi ve 2 polis şehit oldu.

-20 Eylül 2011’de Başbakan Erdoğan’ın bu kez BM görüşmelerine katılmak üzere New York’a gittiği günlerde art arda terör saldırıları gerçekleşti. 20 Eylül’de Ankara Kumrular sokakta patlayan bomba 5 kişinin ölümüne neden oldu. Aynı günün gecesi Siirt’te 4 genç kızı ölüme götüren terör saldırısı gerçekleşti. Teröristler durmadı. Başbakan, ABD’de Başkan Obama’yla görüşmeyi de kapsayan temaslarına devam ederken bu kez 24 Eylül 2011’de Siirt’in Pervari ilçesinde Belenoluk Jandarma Karakolu’na uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla saldırdı. Çıkan çatışmada 6 asker şehit oldu.

-Başbakan’ın G-20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Meksika’da, yine Başkan Obama ile görüştüğü günlerde, Haziran 2012’de Dağlıca saldırısı meydana geldi.