‘Erdoğan kazanır’ diyenler sürekli azalıyor!

‘Erdoğan kazanır’ diyenler sürekli azalıyor!
18 Ekim 2021 11:35

Türkiye seçim atmosferine girerken paylaşılan kamuoyu yoklamalarının sayısı her geçen gün artıyor. Anketlerden AKP’nin yüzde 30 sınırında MHP’nin ise barajın bir hayli altında kaldığı görülürken muhalefet blokunda ise kısmi artış gözleniyor. Saray ittifakı tedirgin, iktidara yakın araştırma şirketleri bile iyi haberler veremiyor. İktidara yakınlığıyla bilinen QRC’nin son anketine göre, AKP’nin oyları yüzde 31,9’a düştüğü açıklanınca AKP Genel Merkezi ile araştırma şirketi arasında gerilim yaşandı.

 

 

Birgün’de yer alan habere göre Afrika ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde araştırma şirketleri yer aldı. “Son dönemde ortaya atılan anketlerin kimler tarafından ne amaçla yapıldığı ortadadır” diyen Erdoğan, “Bu tür anketlerde manipülasyondan ciddi manada bıktık. Ama gerçekçi anketler bunların manipülasyonlarını tamamıyla ayaklar altına alacak anketlerdir. Anketle millete psikolojik operasyon çabaları her zaman olmuştur. Ama biz bunlara alışığız. Kamuoyu araştırma şirketlerine benim güvenimin kalmadığını daha öne de açıklamıştık” ifadelerini kullandı.

 

 

KAZANIR DİYENLER SÜREKLİ AZALIYOR

 

 

Erdoğan’ın konuştuğu saatlerde haftalık kamuoyu yoklamalarını paylaşan MetroPOLL Araştırma’nın sahibi Özer Sencar’ın paylaştığı son veriler dikkat çekti. Katılımcılara, “Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Erdoğan tekrar kazanır mı?” sorusu yöneltildi. Soruya, “Erdoğan kesinlikle kazanır” diyenler yüzde 16,4, “Kazanır” diyenler 27,6, “Kazanamaz” diyenler 37,5, “Kesinlikle kazanamaz” diyenler ise 12,3 bandında yer aldı. Soruyu yanıtsız bırakanlar ise yüzde 6,1 oldu. Buna göre toplam “Kazanamaz” diyenler yüzde 49,8’ken “kazanır” diyenler ise yüzde 44,1 olarak gerçekleşti.

Araştırmanın en dikkat çeken bölümü ise seçmenin önceki aylara göre değişen eğilimleri oldu. Olası bir seçimde Erdoğan’ın kazanacağını düşünenler son bir yılda sürekli düştü. Ağustos 2020’de “Erdoğan kazanır” diyenlerin oranı yüzde 40,9’ken bu oran Eylül 2021’de yüzde 27,6’ya kadar geriledi. Erdoğan’ın seçimi kazanmayacağını düşünenler ise bir yıl içinde sürekli yükseliş eğilimi gösteriyor. Ağustos 2020’de “Erdoğan kazanamaz” diyenlerin oranı yüzde 39,1’ken Eylül 2021’de yüzde 49,8’e yükseldi.

halk-erdogan-kazanamaz-diyor-933402-1

 

Soruları kağıda bakarak yanıtladı

 

 

Afrika turu kapsamında 17-20 Ekim tarihlerinde Atlas Okyanusu kıyısındaki Orta Afrika ülkesi Angola ile Batı Afrika ülkelerinden Togo ve Nijerya’ya gidecek olan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret öncesi havalimanında gazetecilerin sorularına önündeki kâğıda bakarak yanıt verdi. Erdoğan’ın bu davranışı sosyal medyanın da gündemi oldu. Erdoğan öte yandan Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 satın alacağı yönündeki haberlerle ilgili de konuştu. Erdoğan “Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35’ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD’nin böyle bir teklifi söz konusu oldu” dedi.