'Erdoğan hayati tehlike atlattı'

'Erdoğan hayati tehlike atlattı'
2 Ocak 2013 09:49

Almanya, Başbakan Erdoğan’ın Berlin ziyaretinde “hayati tehlike atlattığını” belirterek Türkiye’yi uyardı.

 

Güneş’in haberine göre; gazete Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30-31 Ekim tarihinde Berlin’e yaptığı olaylı gezinin çok ilginç perde arkası bilgilerine ulaştı. Alman Federal Dışişleri Bakanlığı’nın resmi iddiasına göre, Berlin Büyükelçiliği’nin yeni hizmet binasını açmak üzere Berlin’e giden Başbakan Tayyip Erdoğan, kendisini koruyan polislerin davranışları yüzünden üç kez hayati tehlike geçirdi.

 

PROTESTO EYLEMİ

Berlin’de bazı guruplar tarafından protesto edilen Başbakan Erdoğan’ın bu ziyareti sırasında yaşanan gerginlikte bir çok gösterici gözaltına alınmıştı. Alman Federal Dışişleri Bakanlığı, bu kargaşa sırasında Başbakan Erdoğan’ın hayatının defalarca tehlikeye girdiğini öne sürerek Türk makamlarını yazılı bir nota ile uyardı.

MERMİ KAZASI

Alman Federal Dışişleri Bakanlığı’nın Berlin Büyükelçiliği’ne gönderdiği gizli yazıya göre ilk sıkıntı Erdoğan’ın Tegel Havalimanı’na inişinde yaşandı. Koruma polisleri, Erdoğan’ın Tegel Havalimanı’na inişinden hemen sonra silahların hazır hale getirilmesi sırasında, silahlardan birinin kurşun fırlattığı, ancak kurşunun şans eseri emniyet mekanizmasına takıldığı ifade edildi.

ARACA TUTUNDU

Uyarı yazısına göre, Erdoğan ikinci hayati tehlikeyi Allianz Vakfı Binası’ndan ayrılırken yaşadı. Başbakan’ın Allianz Vakfı Binası’ndan ayrılması sırasında, çok sayıda Türk güvenlik memuru, elleri aracın üzerinde Başbakan’ın aracının yanında koştu. Daha önceden kararlaştırılmamış olan bu davranışla, korumalar hem kendilerini, hem de en azından ciddi bir durumda Başbakan Erdoğan’ın hızlı bir şekilde tahliyesini tehlikeye attılar.

 

 

RESMİ PİN KRİZİ

Başbakan’ın üçüncü geçirdiği tehlike de, korumaların resmi pin takmamaları yüzünden yaşandı. Resmi Pin takmayan Erdoğan’ın korumaları, Alman korumalar tarafından tespit edilemediği için Erdoğan’ın güvenliği sıkıntıya girdi.

SORUŞTURMA AÇILDI



Alman Federal Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne gönderdiği yazıya göre, Berlin’de Erdoğan’ın korumaları nedeniyle hayati tehlike geçirmesi ve güvenlik güçlerinin yakalanan protestoculara sert müdahalesi nedeniyle Türkiye’ye nota verdiği, bazı Türk güvenlik görevlileri hakkında da “adam yaralama” iddiasıyla soruşturma açtığı ortaya çıktı.