Erdoğan, Fidan için soruşturma izni vermeyecek

Erdoğan, Fidan için soruşturma izni vermeyecek
21 Mart 2012 08:54

Başbakan Erdoğan, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan için soruşturma izni isteyen İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’na izin vermeyecek.

Başbakan Erdoğan, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan için soruşturma izni isteyen İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’na izin vermeyecek.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT mensubu için istediği soruşturma iznine olumsuz yanıt verecek. Edinilen bilgilere göre KCK soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT mensubu için soruşturma izni istemesi, Başbakanlık’ta yapılan ön hazırlık toplantılarında değerlendirildi. Toplantılarda, savcılığa “çok uzun ve kapsamlı olmayan bir gerekçe” yazılması görüşü öne çıktı.

 

DEĞİŞİKLİĞE ATIF

Gerekçe kaleme alınırken hukukçuların ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun görüşüne başvurmak üzere son bir toplantı daha yapılacak. Başbakan Erdoğan’ın soruşturma izni vermemesine gerekçe olarak, MİT Kanunu’nun 26. maddesi gösterilecek ve son yapılan yasal değişikliğe atıfta bulunulacak. MİT mensuplarının soruşturulması ve yargılanmalarının Başbakan’ın iznine tabi olduğu ifade edilecek.

 

“İTİRAZ HAKKI YOK”

Başbakanlık yetkilileri, “Kanun gayet açık. Bu konuda uzun uzun gerekçeler sıralamaya gerek yok. Yasanın önceki halinde bile MİT mensuplarının soruşturulması Sayın Başbakan’ın özel izniyle mümkündü. Yeni düzenlemeyle bu daha açık bir şekilde yazılmış oldu. Yasada, Sayın Başbakan’ın kararına itiraza ilişkin de bir hüküm düzenlenmiyor. Yani, bu karara itiraz hakkı da yok” dedi.

 

 

 

 

 

“DANIŞTAY REDDEDER”

Başbakanlık yetkilileri, tartışmalı bir konu olan Danıştay’a yapılacak itirazın ise bir sonuç vermeyeceği görüşünü savunurken; geçmişte bir MİT yöneticisi hakkında yapılan itirazı Danıştay’ın içeriğe girmeden usul yönünden reddettiğini aktardı. Başbakanlık yetkilileri, MİT mensuplarıyla ilgili savcılığın talebinin, “4433 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun” hükümleri kapsamında değerlendirilemeyeceğini, bu konuda özel yasa hükmü bulunduğunu ifade etti.

 

İŞTE 26. MADDE

MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı kanunun 250’nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine bağlıdır.

 

 

 

“Hrant Dink örneği var”

Yetkililer, itirazların yapıldığı Danıştay 1. Dairesi’nde yapılan görev değişikliklerinin konuyla ilişkilendirilmesine tepki gösterdi. Danıştay’ın daha önce aldığı örnek karara atıfta bulunan yetkililer, Dink davasında MİT görevlileri hakkında yapılan itirazın Danıştay tarafından reddedildiğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

ensonhaber