Erbil Bağdat arasında petrol savaşı riski

Erbil Bağdat arasında petrol savaşı riski
28 Şubat 2013 13:58

Küresel risk ve stratejik danışmanlık şirketi Maplecroft, yayınladığı raporunda, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG) bağımsız petrol politikaları nedeniyle Erbil ve Bağdat arasında yükselen tansiyonun silahlı bir çatışmaya yol açabileceği ifade edildi.

 

 

İngiltere’deki danışmanlık şirketi hazırladığı ‘Irak Risk Raporu’nda Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren petrol şirketlerinin bu nedenle taşıdığı risklere odaklanıyor.
Irak’ın politik bir belirsizlik ve istikrarsızlıkla dolu bir yılla karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve doğalgaz politikalarından kaynaklanan anlaşmazlıkların ve çözümlenmemiş sınır sorununun tansiyonu iki yönetim arasında daha da arttırdığı belirtildi.

 

 

SİLAHLI ÇATIŞMA POTANSİYELİ VAR

 

 

 

Raporda, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Irak’tan bağımsız uyguladığı petrol politikaları nedeniyle iki yönetim arasında silahlı çatışma potansiyeli doğurduğu vurgulandı.
Bu krizden bölgede faaliyet gösteren yabancı petrol firmalarının etkilenme riski taşıdığı belirtilirken, bu krizin geçtiğimiz yıl kasım ayında KRG’nin binlerce askerini Irak’ın doğusundaki Diyala kenti sınırına yığmasının ardından  çatışmanın en yüksek noktaya çıktığı vurgulandı.

 

 

PETROL ŞİRKETLERİ İÇİN CAZİP

 

 

 

Raporda petrol ve doğalgaz şirketlerinin Kuzey Irak’a ilgi duyması için iyi bir nedeni olduğu belirtilirken Kuzey Irak’ın daha yüksek güvenlik seviyesine sahip olduğu, ayrıca petrol konusunda da KRG’nin yaptığı üretim paylaşım anlaşmalarının, Bağdat’ın teknik servis kontratlarından çok daha cazip olduğu kaydedildi.
Maplecroft’un raporunda, bütün olumsuzluklara karşın Kuzey Irak’ın son 10 yılda ülkenin geri kalan bölümüne göre daha fazla büyüme gösterdiği de ifade edildi.