Enkaz Kalktıkça Ölü Sayısı Artıyor!.

Enkaz Kalktıkça Ölü Sayısı Artıyor!.
24 Ekim 2011 18:23

DEPREMİN VURDUĞU VAN’DA ENKAZ KALKTIKÇA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR!..

 

25 SAAT SONRA ENKAZ ALTINDAN YARALI ÇIKARILDI

 

Van’ın Erciş İlçesi’nde 3 katlı bir binanın enkazından 25 saat sonra, saat 14.45 sıralarında 16 yaşındaki Hilal Altınkaynak kurtarma ekipleri tarafından yaralı olarak çıkarıldı. Yaralı genç kız, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Aynı binanın enkazından bugün 2 kişi daha yaralı olarak çıkarılmıştı.

 

BAKAN ŞAHİN: SAAT 13.00’DE 265 CAN KAYBI VAR

 

Depremin en fazla can kaybına yol açtığı Van’ın Erciş İlçesi’nde arama, kurtarma çalışmaları devam ederken ilçede incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, saat 13.00 itibariyle toplam 265 can kaybı ve 1140 yaralı olduğunu açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Erciş ilçe merkezini gezerek, halka ‘Geçmiş olsun’ dileğinde bulundu.

 

Erciş’te incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, saat 13.00 itibariyle 169’u Erciş, 96’sı Van merkez olmak üzere depremde toplam 265 can kaybı, toplam 1140 yaralı olduğunu söyledi. Enkaz altında kaç kişinin kaldığının sorulması üzerine Bakan Şahin, şöyle dedi

 

“Bunu tahmin etmek çok zor. Ancak, binlerce kişi yoktur. 100’ün üzerinde tahminde bulunabiliriz. Ama bu da bir tahmindir. Yüzden az da olabilir. 47 noktada çalışmalar devam ediyor. Bazı binalarda 1 kişi, bazı binalarda fazla kişi olabilir. Şu anda herkes canla başla çalışıyor. Çalışmaların sağlıklı bir şekilde ve sukunet içerisinde yapılabilmesi için vatandaşların bize yardımcı olmasını istiyoruz. Vatandaşların, çalışmalar yapılırken ekipleri rahat bırakması lazım.”

 

 

Van’ndan Bitlis’e sevkedilen 168 yaralıdan 5’inin hayatını kaybettiği açıklandı. Bitlis Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, kent merkezinde de hissedilen depremde birçok evin hasar gördüğünü, iki caminin de minaresinin yıkıldığını söyledi.

 

AZERBAYCAN’DAN 150 ASKER

 

Azerbeycan’dan gelen ve başlarında bir general bulunan 150 kişilik Azeri askerinin de katıldığı arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. İlçe merkezinde deprem etkisiyle alt katı tamamen çöken öğrenci yurdunda ise şans eseri öğrenci bulunmadığı sadece görevli 1 memurun bulunduğu belirtildi.

Bu arada yetkililerden çadır alamayan vatandaşlar valilik bahçesine adeta kamp kurarken, bazıları da sokak ve cadde aralarında satılan çadırlara hücum etti.

 

ERZİNCAN’DAN VAN’A DESTEK

 

Van’a Erzincan’dan 425 çadır ve 100 battaniye gönderildi. Vali Selman Yenigün “Sağlık Müdürlüğünden tam donanımlı 4 ambulans ve yine tam donanımlı ulusal medikal kurtarma olarak 35 kişilik ekip gönderdik. Erzincan Belediyemiz de 7 kişilik tam donanımlı bir araçla kurtarma ekibi, Erzincan Üniversitesi de bir öğretim görevlisiyle 10 öğrenci Van’a yolladı” diye konuştu.

 

YARDIM YAĞIYOR

 

 

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Belediye tarafından toplanan battaniye, giyecek, yatak ve gıda maddeleri 10 kamyona yüklenerek Van’a gönderildi. Tunceli Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan insani yardım kampanyasında, 2 saat içinde 5 kamyonluk yardım malzemesi toplandı. Sabah saatlerinde toplanan 3 kamyonluk insani yardım malzemeleri Van’a gönderilirken öğleden sonra 2 kamyon yardımın daha Van’a gönderileceği belirtildi.

Bu arada Munzur Su firması da deprem bölgesindeki afetzedelere 2 TIR dolusu su gönderdi. Firma yetkilileri yarın 2 TIR yükü suyun daha gönderileceğini duyurdu.

Tunceli Valiliği dün akşam saatlerinde 6 uzman doktor ile birlikte 4 ambulans ve sağlık ekibi ile bir arama kurtarma ekibinin Van’daki deprem bölgesine vardığını bildirdi. Tunceli Özel İdare Genel Sekreterliği de Van’a iş makinası göndereceği belirtildi.

Hakkari Belediyesi öncülüğünde dün başlatılan yardım kampanyasında belediye encümenleri görev aldı. Yüzlerce kişi belediyeye gelerek beraberinde getirdikleri yardımları görevlilere teslim etti. Yapılan anonsların ardından 5 bin battaniye, 400 halı, 500 yorgan ve giyim yardımları yapıldığı belirtildi. Bu yardımlar dün gece saatlerinde 1 TIR ve 1 kamyonla Van’daki depremzelere ulaştırıldı. Bugün de belediye önünde kurulan 2 ayrı kriz merkezine gelen çok sayıda kişi, depremzelere ulaştırılmak üzere su, battaniye, yorgan, giyim, yiyecek ile ısınmaları için katalitik soba yardımında bulundu.

 

ÇUKURCA’DAN 1 TIR, 2 KAMYON

 

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde Belediye öncülüğünde battaniye ve yorgan yardımında bulundu. 1 saat süren yardım kampanyasında 2 bin 500 battaniye, 300 yorgan toplandığı belirtildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçe belediyesi de battaniye, katalitik soba, muhtelif yiyecek ve içecek, kuru gıda maddeleri başta olmak üzere gerekli malzemelerin toplanılması için anonslar yapılıyor. Belediye ilan reklam servisinden halka sürekli yapılan anonslar ve belediye zabıta müdürlüğü tarafından fırınlara verilen talimat ile yaklaşık 1 TIR, 2 kamyon dolusu gıda, ekmek, battaniye ve çadır Van’a gitmek üzere yola çıkarıldı.

Kızıltepe Belediye Başkan Vekili Şerife Alp, halkın gösterdiği duyarlılığa teşekkür ederek yardımların devam edeceğini açıkladı.

 

 

DHA