Enflasyon çıktıkça Cumhur İttifakı eriyor!

Enflasyon çıktıkça Cumhur İttifakı eriyor!
11 Mayıs 2022 10:23

Yüksek enflasyon altında satın alım gücü her geçen gün düşen yurttaşlar TÜİK’e güvenmiyor. Cumhur İttifakı’na oy veren seçmenlerin yaklaşık yarısı, enflasyonun bu düzeyde devam etmesi halinde başka partiye oy vereceğini söylüyor.

 

 

Açıkladığı verilerle kamuoyunun tepkisini çeken, birçok uzmana göre enflasyon rakamlarını düşük gösteren Türkiye İstatistik Kurumu’yla (TÜİK) ilgili yurttaşların görüşü MetroPOLL Araştırma tarafından incelendi.

Birgün’de yer alan habere göre MetroPOLL Kurucusu Özer Sencar’ın paylaştığı ankette katılımcılara, “Resmi enflasyon rakamı sizce doğru mu?” diye soruldu. Buna göre araştırmaya katılanların sadece yüzde 22,5’i TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyona inandığını söyledi. Katılımcıların yüzde 72,9’u ise açıklanan enflasyon rakamlarına inanmadığını ifade etti. Yüzde 4,5’luk bir kitle ise konuyla ilgili fikrinin olmadığını söyledi. AKP seçmeninin yüzde 58,1’i TÜİK’in rakamlarına inandığını, yüzde 32,6’sı gerçek enflasyon oranının daha fazla olduğunu söyledi. Yüzde 50,6’yla MHP seçmeninin yarısı TÜİK verilerine inanmadığını söylerken yüzde 46,2, “İnanıyorum” dedi. TÜİK’in enflasyon verilerine yönelik güvensizler ise CHP, İYİ Parti ve HDP seçmeninde yüzde 100’e yakın. TÜİK, geçen ay yıllık resmi enflasyon oranının yüzde 69,97 olduğunu açıkladı. ENAG ise gerçek oranın yüzde 156,86 olduğunu bildirdi.

AKSOY Araştırma Şirketi de yüksek enflasyonun yurttaşlar üzerinde nasıl bir etki yarattığını araştırdı. AKSOY Araştırma Şirketi Kurucusu Ertan Aksoy, krizin yurttaşın kursağını vurduğunu ifade ederek, “Alt, orta altı, orta ve orta üstü gelir grupları ciddi bir hayat pahalılığıyla karşı karşıya. Kimi ekmeğini bulmaya kimi de yaşam standardını korumaya çabalıyor. Bu çabayı harcadığı her evrede öfkesini siyasete yönelttiği gibi umudu da yine siyasetin içinde arıyor” yorumunu yaptı.

 

 

Halkta “belirsizlik duygusu”nun hâkim olduğunu kaydeden Aksoy, şöyle dedi: “Yurttaşın kapıldığı bu belirsizlik duygusunun özeti şudur; bugün kötü, yarının daha ne kadar kötü olacağı ise belirsiz. Enflasyonun etkisi, durumu herhangi bir ekonomik krizin ötesine taşıyor. Artık hakim olan görüş, bir yıllık veya altı aylık bir periyotta değil, aylık olarak satın alma gücünün düştüğüdür.”

Son araştırmalarındaki sonuçları açıklayan Aksoy, toplumun yarısının satın alma gücünün çok azaldığını ifade ettiğini söyledi. Araştırmada, “Geçen aya göre satın alım gücüm çok azaldı/azaldı” diyenlerin toplam oranı yüzde 80,7. AKP’lilerin yüzde 64,7’si geçen aya göre satın alım gücünün çok azaldığını/azaldığını belirtti. MHP seçmeni nezdinde bu oran yüzde 93,6. CHP’lilerin yüzde 95,6’sı, İYİ Partililerin yüzde 90,2’si, HDP’lilerin yüzde 74,5’i satın alım güçlerinin azaldığını/çok azaldığını söyledi.

Araştırmada “Şu anda Türkiye’nin hissedilen yıllık enflasyonu sizce ne kadardır?” diye de soruldu. Buna göre yüzde 101-200 arasında diyenlerin oranı yüzde 32,8 oldu. Yüzde 200’den fazladır diyenlerin oranı ise yüzde 32,1 oldu. TÜİK’in açıkladığı oranda veya altında olduğunu düşünenler ise sadece yüzde 13,2 olarak görüldü.

 

 

OY TERCİHİ DEĞİŞEBİLİR

 

 

Aksoy Araştırma tarafından yurttaşlara, “Seçime kadar yıllık enflasyonun bu seviyede devam etmesi oy tercihinizi etkiler mi?” sorusu da yöneltildi. Sonuçlar Cumhur İttifakı seçmeninin kriz nedeniyle oy tercihini değiştireceğini gösterdi. AKP seçmeninin yüzde 53,1’i, MHP seçmeninin yüzde 64’ü “Evet, etkiler” yanıtını verdi. Cumhur İttifakı partilerine oy vermeyi düşünen seçmenin yüzde 43’ü, enflasyonun seçime kadar bu düzeyde devam etmesi halinde ittifakın dışındaki bir partiye oy vereceğini belirtti.