Endüstri 4.0 Teknolojisi

Endüstri 4.0 Teknolojisi
3 Haziran 2022 18:59

Tanıtıldığı günden bugüne hızlı gelişen ve birçok markanın üretim verimliliğini geliştirmek için fabrikalarını ve üretim tesislerini adapte ettiği Endüstri 4.0 her sene üzerine eklenen yeniliklerle firmalara birçok konuda çözüm getirebilen bir sistemdir. Pek çok noktada işlevselliği artıran bu sistem gerek şehir içi gerekse şehirlerarası yollarda da kullanılmaktadır. Kısaca nesnelerin birbiri arasında haberleşmesi diye tanımlayabileceğimiz bu sistemin uygulanabilirliği oldukça kolaydır. Mevcut sistemlerin üzerine entegre edilebildiği gibi bu sistemin doneleri kullanılarak sıfırdan bir proje de oluşturmak mümkündür.

 

 

İçerisinde kameralar ve sensörler bulunan bu sistemde bütün yapı bir noktadan gözlemlenebilir. Ayrıca yapının içinde ki nesneler birbirlerine mesajlar gönderebildiğinden ve olası hata durumlarında bunu rapor haline getirip yöneticilere iletebildiğinden bu sistemlerin verimliliği oldukça yüksektir. Yöneticiler bu raporları kolayca paylaşabilir ya da depolayabilirler. Anlık olarak işleyiş gözlenebildiğinden dolayı oluşan hatalara hızlıca müdahale edilebilir.

Genelde bu sistemler ortak bir şekilde çalışabildiklerinden uzun süreler desteğe ihtiyaç olmadan işlevlerini yerine getirebilirler. Bu durumda bakım maliyetlerini oldukça düşürmektedir. Burada sistem tercihlerini dikkatli bir şekilde yapmak beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında Endüstri 4.0 nedir? İşte detaylar!

Endüstri 4.0 Nedir?

Üretimin dijital dünyayla eşlenik hale getirilmesi gibi ulaşım ağlarının da bu şekilde dijitalleştirilmesi birçok avantaj sağlamaktadır. Dijital öğelerden yararlanarak yapılar kurmak olarak tanımlayabileceğimiz Endüstri 4.0 sayesinde verilerin toplanması kolay hale gelmiştir. Örneğin şehrin her yerine yerleştirilen kameralar sayesinde artık şehir trafiği anlık olarak izlenebilmekte ve bu veriler insanlarla paylaşılabilmektedir. Yine bu verilen grafiklere dökülerek karşılaştırılabilmekte ve trafik sorunları ve kazaları gibi olası problemlere çözümler daha kolay üretilmektedir. İsterseniz belirli alarmlar oluşturarak bazı şartlar geliştiğinde sistemin size haber vermesini de sağlayabilirsiniz.

Oldukça hassas bir yapı kurmanız imkân veren bu sistemler aracılığıyla insan hatalarını payını sıfıra yakınsayabilmek mümkün hale gelmiştir. Yine yapılarda sık yaşanan bir sorun birimler arası anlaşmazlıklardan doğan gecikmelerin sistemin aksamasına sebep olmasıdır. Bu sistem sayesinde birimler arası iletişim kuvvetlendirilebilir. Kimin neye müdahale ettiği belli olduğundan yapılan hatalar kolayca saptanıp üstesinden gelinebilir. Bu sistemlere her sene yeni prosedürler ve veri toplama cihazları eklendiğinden kurduğunuz sistemi güncel tutarak daha efektif olmasını sağlayabilirsiniz.

Akıllı Ulaşım Sistemleri

Akıllı ulaşım sistemleri üst düzeyde bir hizmetin merkezinde yer almaktadır. Birçok ülke kalabalıklaşan nüfusuna daha konforlu bir seyahat imkânı vermek için ulaşım ağlarını akıllı bir hale getirmiştir. Akıllı ulaşım ağları dediğimizde aslında akla akıllı bir şehir gelmelidir. Bu sistemlerin kurulumuna oldukça erken zamanlarda başlamış olan Japonya bu sistemlerin gelişmiş örneklerini görebileceğiniz ülkelerden biridir. İnternette dolaşan birbirilerine çarpamaya milim kala ray değiştiren trenlerin videosu oldukça hassas bir şekilde çalışan bu sistemlere en çarpıcı örneklerden birisidir. Endüstri 4.0 sisteminin bir kolu diyebileceğimiz akıllı ulaşım sistemleri birçok sorununu üstesinden gelmeye yardımcı olmaktadır.

İnsanlara erkenden müdahale şansı verdiği için bu sistemlere hayat kurtarıcı demek yanlış olmaz. Yine daha az hata patı sunduklarından maliyetlere etkileri oldukça olumludur. İnsan gücüyle işleyen sistemler genelde bir süre sonra kaosun hâkim olduğu bir yapıya bürünürken dijitalleşmiş sistemler uzun süre düzenli bir yapının yürütülmesine yardımcı olmaktadır.

Çünkü oldukça detaylı raporlar çıkarabilen bu sistemde bozuk olan yapıların işleyişini düzeltmek çok basittir. Ayrıca oldukça güvenli yapılardır. Şifreleme yöntemlileriyle korunduğu gibi sistemde veriler iş kollarına göre görünür ya da gizli de kılınabilir. Sizde dijital yapıya sahip bir sistem isterseniz İsim Platform gibi konunun uzmanı firmalarla konuşabilirsiniz.