Emekliler CHP’li Bulut’a anlattı!

Emekliler CHP’li Bulut’a anlattı!
6 Nisan 2022 10:03

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da yoksulluk sınırının altında maaşla geçinmeye çalışan emeklilerin sorunlarını dinledi. Emeklilerin müjde olarak sunulan 2500 TL maaş ile ayın sonunu getiremediğini kaydeden Bulut, “Emeklilerin sosyal hayatı bitti, bu maaşla geçinmeleri mümkün değil. Emekliler, bayram ikramiyelerinin en azından asgari ücrete sabitlenmesini istiyorlar ki bayram günü harçlık veremedikleri için torunlarından kaçmasınlar, gelen misafirlere şeker, kolonya tutabilsinler” dedi.

 

 

 

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, DİSK Emekliler Sendikası Adana Şube’de emeklilerle bir araya geldi. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun emeklilere yansımasını ve emekli vatandaşların beklentilerini konuştuklarını kaydeden Bulut, “Aslında konuşmaya başladığımız anda durumun ne kadar vahim olduğunu da görmüş olduk. İktidar, ‘en düşük emekli maaşı 2500 TL olacak’ dedi ama hemen arkasından temel gıda ürünlerine, elektriğe, doğalgaza, çarşı pazardaki her ürüne zam yaptı. Elektriğe ve doğalgaza zam yaptığında sanayi ürünleri başta olmak üzere otomotik olarak her şey zamlandı. Gübreye yüzde 300-400 zam yapıldığında pazar yangın yerine döndü.

 

 

 

EMEKLİ İKRAMİYESİ, ASGARİ ÜCRETE SABİTLENSİN
Emekliler, 2500 TL’yle bırakın geçinmeyi, borçlarını bile ödeyemiyor. Emeklilerin, Ramazan ayında bayram ikramiyelerinin artırılması beklentisi var. Geçen yıl 1100 TL olan ikramiyeyi, bu yıl alım gücüyle mukayese ettiğimizde 7-8 bin TL verilmesi gerekiyor. Emekliler, bayram ikramiyelerinin asgari ücrete sabitlenmesini istiyor. Bu da yetmez ama en azından emeklilerimiz bayrama günü torunlarından kaçmasınlar, harçlık verebilsinler, şeker alabilsinler, bayramda eve gelen misafirlere kolonya tutabilsinler.

 

 


SOSYAL HAYATIMIZ YOK, KAHVEYE BİLE GİDEMİYORUZ

 

 

Emeklilerin sorunlarını dinleyen Bulut’a, vatandaşlar şöyle derdini döktü:

 

 
-Mutfak tüpü 315 TL, şekerin kilosu 19- 25 TL arası, domatesin kilosu 28, biberin kilosu 40 TL, salatalığın kilosu 19-20 TL oldu ve günlük olarak artıyor. Adana narenciye bölgesi ancak üretici para etmediği için mandalinaları döküyor. Üretici mağdur. Mandalina markette 20 TL gidip alamıyoruz. Emeklilerin sosyal yaşamı bitti, çay olmuş 2.5 TL oldu, kahveye bile gidemiyoruz. Torunlarımızdan kaçıyoruz. İnsanın cebinde para olmazsa herkesten kaçar. İlk başta da torunlarından kaçar. Çünkü torunlar gözünüzün içine baktığı zaman mecburen istediğini almak zorundasınız. Ama yok, nasıl alacaksınız?

 

 


TORUNUM GELDİĞİNDE KAÇIYORUM

 

 

-Torunum geldiğinde kaçıyorum, cebimde 10 TL yok. 10 TL bile veremiyorum. Gerçi çocuk da 10 TL ile ne alacak da… Kahveye gidip arkadaşlarımıza çay ısmarlayamıyoruz. ‘Yurt dışına gidip dolaşın’ diyorlar, ‘manda yoğurdu’ diyorlar -manda yuva yapmış söğüt dalına- nereden bulacağız. ‘Kestane balı’ diyorlar kilosu 300 TL nereden bulacağız. 2500 TL’yle geçen sene ayın sonunu getirebilirdik. Bu sene çok büyük reklamlarla maaşları artırdıklarını söylediler ama biz geçen sene aldıklarımızı alamıyoruz. Akaryakıta, benzine, mazota zam geldi, elektrik faturası 400 TL’den aşağı gelmiyor. Faturalar canımızı yakıyor. Bir türlü ayın sonu getiremiyoruz. Borçla harçla yaşıyoruz, perişan durumdayız. Bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine getirilirse en azından nefes alırız.

 

 


GEÇİNMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

 

 

-Bayram ikramiyesi geçen yıl 1100 TL alıyorduk. En az asgari ücret seviyesinde bayram ikramiyesi istiyoruz. 2500 TL’nin yetmesi, bizim de geçinmemiz mümkün değil. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık. Evdeki kazan kaynamıyor, biz de şaşırdık. Bizim geçinmemiz mümkün değil.

 

 


ACINASI DURUMDAYIZ

 

 

-Geçen sene maaşım 1400 TL’ydi; 170 TL elektrik faturası ödüyordum. Bu yıl 2500 TL maaş aldım. Tasarruf etmek için 1 odada sadece ayaklarımı ısıtıyorum. 1000 TL elektrik faturası ödüyorum. Acınası bir durum.