‘Emekli maaşları arasındaki çarpıklık daha da artacak’

‘Emekli maaşları arasındaki çarpıklık daha da artacak’
24 Mart 2023 09:50

En düşük emekli aylığı 5.500 liradan 7.500 liraya çıkarılırken 7.500 lira ve üzeri maaş alan emeklilerin ise bu artıştan yararlanamayacak olması tepkilere neden oldu.

 

 

Seçimlere 50 gün gibi kısa bir süre kala en düşük emekli aylığı 5.500 liradan 7.500 liraya çıkarılırken 7.500 lira ve üzeri maaş alan emeklilerin ise bu artıştan yararlanamayacak olması tepkilere neden oldu.

Seçimlere 50 gün gibi kısa bir süre kalırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı programda en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkartılacağını açıkladı. Milli Gazete’de yer alan habere göre 6 ayda bir enflasyon farkı alan emeklilere yapılan zammın sadece en düşük emekli aylığı taban ücretine yapılması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Yapılan düzenleme nedeniyle prim sayısını yüksek ödeyen vatandaşların maaşlarında bir değişme meydana gelmezken, emekli maaşları arasındaki dengesizlikleri ortaya çıkardı.

 

 

EMEKLİ MAAŞLARI ARASINDAKİ ÇARPIKLIK DAHA DA ARTACAK
Tüm emeklilerin maaş zamlarından yararlanması için seyyanen zam yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, düzenlemenin sosyal güvenlik sistemine olan güveni sarsacağı yorumlarını yaptı. Konuya dair bir açıklama yapan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, “Az prim ödeyenle çok prim ödeyen arasındaki aylık makasın kapanmaması için 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alanların da aylıklarında artış yapılmalı. Bu düzenleme sosyal güvenlik sisteminin güvenirliliği, saygınlığı, norm ve standart birliği için gereklidir” dedi.

 

 

MEMURLARDA DA ZAM BEKLENTiSi OLUŞTU
Emekli maaşlarına gelen zam ile birlikte memurlar da yeni zam beklentisi içerisine girdi. Ocak ayında enflasyon farkının üstünde yüzde 30 zam alan memurlar, artan hayat pahalılığı karşısında alım güçlerinin erimesinden şikâyet ediyor.

En düşük memur maaşının 11 bin lira olduğu görülürken açlık sınırı ise 9 bin 425 liraya kadar çıktı. Türk-İş’in Mart ayı içerisinde açıklayacağı açlık sınırı rakamının 10 bin lirayı aşacağı beklenirken, memur maaşları ile açlık sınırı arasındaki farkın 500 liraya kadar düşebileceği belirtiliyor. Yoksulluk sınırının kat kat altında ezilen memurlar, maaşlarına yeni zam yapılarak açlık sınırı ile makasın açılmasını talep ediyor.