‘Elim kaza’ TTK’ya zarar ettirmiş!

‘Elim kaza’ TTK’ya zarar ettirmiş!
28 Haziran 2023 11:52

Amasra’da maden faciasın ardından hazırlanan raporda, facia, ‘elim kaza’ olarak nitelendirilerek 1,9 milyar TL’lik zararın gerekçeleri arasında sayıldı. Depreme dayanıksız Amasra Müessese Müdürlüğü binası yapımının ‘‘tasarruf tedbirleri” gereği uygun görülmediği de ortaya çıktı.

 

 

Fotoğraf: Eren Ergine/ Evrensel

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu, Amasra’da 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan maden faciasının ardından hazırladığı yıllık faaliyet raporunu yayımladı. 2022’de 1,9 milyar TL olarak gerçekleşen kurum zararının gerekçeleri arasında, “Amasra’da yaşanan elim kaza neticesinde üretimin kesintiye uğraması” gösterilirken 2019 yılında depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Amasra Müessese Müdürlüğü Binası’nın yeniden inşasının, “Tasarruf Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” gereği uygun görülmediği ortaya çıktı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu, 2022 yılı faaliyetlerini içeren raporunu yayımladı. Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan TTK’ye bağlı maden müessesinde yaşanan ve 43 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden faciasının ardından hazırlanan raporda, çarpıcı tespitler yer aldı.

 

 

CAN GÜVENLİĞİ YOK SAYILDI

 

 

Rapor, 43 madenciye mezar olan TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde deprem tehlikesinin de yok sayıldığını ortaya koydu. 2019 yılında çatlamalar meydana gelen, mühendislerin incelemesi sonucunda, “Taşıyıcı kolonları acilen güçlendirilmeli” dediği Amasra TTK Müessese Müdürlüğü Binası’nın, “Tasarruf” gerekçesiyle yeniden inşasının sağlanamadığı öğrenildi. Amasra Müessese Müdürlüğü için yeni bina yapılmasının, “Tasarruf tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hükümleri gereği” uygun bulunmadığı belirtildi.

TTK’nin raporunda, onlarca madencinin ölümüne yol açan kazadan neredeyse hiç söz edilmemesi de dikkati çekti. 2022 yılında 1 milyar 988 milyon 92 bin TL zarar ettiği ifade edilen kurumun zarar gerekçeleri arasında Amasra’daki maden faciası da sıralandı. Faciadan, “Amasra Müessesimizde yaşanan elim kaza” diye söz edilerek, “Kaza” nedeniyle üretimin kesintiye uğramasından yakınıldı.

 

 

GÜVENLİK ZAFİYETİ İTİRAF EDİLDİ

 

 

Raporda öte yandan, Türkiye’de çok sayıda ölümlü maden faciasının yaşanmasına karşın 2022 sonu itibarıyla iş güvenliğinin halen sorun olduğu da bildirildi. Raporun, “Risk” bölümünde yeraltı çalışma koşullarının zorluğu kaydedilerek, “Jeolojik koşulların zorluğu ve klasik yöntemle emek yoğun çalışılması nedeniyle iş kazalarının oluşması…” ifadesi kullanıldı.

 

 

BİNLERCE İŞ KAZASI YAŞANDI

 

 

TTK bünyesinde 2022 yılında yaşanan ve yaralanmalar ya da ölümlerle sonuçlanan iş kazalarına yönelik istatistikler de paylaşıldı. Buna göre, 2022 yılında TTK’ye bağlı maden sahalarında toplam 3 bin 68 iş kazası meydana geldi. 2022’nin Nisan ayında bir, Ekim ayında ise 42 olmak üzere toplam 43 çalışan iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetti.

 

 

KAZA NEDENİYLE MONTAJ ASKIYA ALINDI

 

 

Raporda dikkati çeken bir başka bölüm ise Amasra’daki maden faciasında yaşanan ölümleri artırdığı gerekçesiyle gündeme gelen Amasra Ana Nefeslik Aspiratör Modernizasyonu projesine yönelik bölüm oldu. Proje kapsamında anlaşılan firmanın Ekim ayı içinde montaj için beklendiği kaydedilerek, “Firma beklenirken 14 Ekim 2022 tarihinde yaşanan kaza nedeniyle montaj askıya alınmıştır” denildi.