Elektrik sayaçları bile karaborsada!

Elektrik sayaçları bile karaborsada!
9 Ağustos 2022 11:35

Yaşanan çip krizi elektrik sayaçlarını da etkiledi. Evler için bulunamayan sayaçlar karaborsaya düştü. EMO Başkanı Mahir Ulutaş, krizin yaşamı olumsuz etkilediğini ve kamunun müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre ülke genelinde elektrik sayacı sorunu büyüyor. Otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi elektrik sayaçlarını da olumsuz yönde etkiledi. Üretimin düşmesi nedeniyle sayaç talebi karşılanamıyor. Daha önceden elektrik dağıtım şirketlerinin ücretsiz olarak taktığı sayaçlar, yurttaşlar tarafından bireysel satın alma talebinin artmasıyla karaborsa oluşmasına sebep oldu.

2021 yılında marka ve modeline göre 250 ila 450 TL arasında fiyatları değişen trifaze elektrik sayaçları, gelinen noktada 3 bin TL’ye kadar yükselmiş durumda. Yurttaşların özellikle İzmir’de daha az süre beklemek için bireysel olarak elektrik sayacı almaya çalıştığı öğrenildi.

 

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, “Son aylarda elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç temininde yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle inşaat süreci tamamlanmış ve iskan izni alınmış yeni binalara sayaç bağlanamadığı, bu nedenle abonelik işlemlerinin yapılamadığı yönünde vatandaşlardan ve üyelerimizden çok sayıda şikayet geliyor. Aylarca bekleyen yurttaşların bir kısmı sayacı kendileri temin ederek sorunu çözmeye çalışıyor. Adeta karaborsaya düşen sayaçları fahiş fiyatlarla temin edebilen aboneler, sayaçların mülkiyetinin dağıtım firmasına geçişi sırasında kullanılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) birim fiyatları nedeniyle ekonomik olarak da zarara uğratılıyor” diye konuştu.

 

 

YENİ ABONELİK İŞLEMLERİ DURMA NOKTASINDA

 

 

Ulutaş, “Yeni bağlantı hattı gerekmesi halinde 2 ay, dağıtım transformatörü tesisinde güç artışı yapılması gereken durumlarda 4 ay, yeni bir dağıtım transformatörü veya dağıtım merkezi yapılması gereken durumlarda bile 6 ay içinde bağlantı talebinin karşılanması gerekiyor” dedi ve ekledi: “Sayaç temin edilememesi nedeniyle birçok dağıtım bölgesinde öngörülen sürelerin aşıldığı, yurttaşların yeni konutlarını kullanamadığı, ticarethanelerin ve sanayi kuruluşlarının faaliyetlerine başlayamadığı bildiriliyor. Üreticilerle sayaç tedarik anlaşmaları yapan dağıtım şirketlerinin bölgelerinde sorun yaşanmazken, bazı dağıtım bölgelerinde ise yeni abonelik işlemleri durma noktası geldi.”

 

 

Elektrik dağıtımının sıradan bir ticari veya ekonomik faaliyet olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Ulutaş, “Konut fiyatlarının ve kiraların hızla yükseldiği bu dönemde konut arzında sayaç eksikliği nedeniyle yaşanan bu sorun; yurttaşların anayasal barınma hakkını bile zedeleyecek bir potansiyeli taşıyor. Ticarethanelere ve sanayi kuruluşlarına enerji verilmemesinin ekonomik kayba neden olacağı ise açıktır. Günümüzde temel insan haklarından biri olarak kabul edilen elektrik enerjisine bu nedenle erişilememesi kabul edilemez. Acilen kamu tarafından sayaçlara ilişkin tüm bölgeler için ihtiyaç tespiti yapılarak, stok ve planlı tedarik süreci için hazırlık çalışmalarına başlanmalı. Ucuz, kaliteli ve kesintisiz enerjiye erişimi güvenceye almak için özelleştirilen tüm enerji kuruluşları kamulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.