Elazığ’da maden işçileri iş bırakma eylemi yaptı

Elazığ’da maden işçileri iş bırakma eylemi yaptı
27 Ağustos 2013 16:14

Elazığ’ın Alacakaya İlçesi’nde bulunan, Eti Krom Yıldırımlar Şirketi’ne ait maden ocağında, taşerona bağlı çalışan yaklaşık 150 işçi, SSK primlerini az yatırmak için maaşlarının bir kısmının elden verildiğini, bunun da emeklilikte kendilerini olumsuz etkileyeceğini düşünerek iş bırakma eylemi başlattı. CHP ve EMEP il yöneticileri işçileri ziyaret ederek destek verdi.

Elazığ’ın Alacakaya İlçesi’nde bulunan Eti Krom Yıldırımlar’a ait maden ocaklarında çalışan yaklaşık 150 işçi, Kovancılar İlçesi Yarımca Beldesi’ndeki Eti Krom Fabrikası önüne gelerek, maaşlarının düzeltilmesi için iş bırakma eylemi başlattı. Davul-zurna eşliğinde halay çeken işçileri ziyaret eden CHP ve EMEP Elazığ il yönetimi de işçilerin bu eylemine destek verdi. İşçileri temsilen konuşan Mahmut Orman, taşeronluk sisteminin başta değişmesi koşuluyla masaya oturabileceklerini belirterek, “İş güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Maaşımızın tümünü bankadan almak istiyoruz, bir kısmını elden veriyorlar. İş elbisesi verilmesini istiyoruz. Greve katılan arkadaşlarımızı çalıştırmıyorlar. Bir de ocakta götürü olayı var, bu götürü olaylarında iş kazaları daha fazla oluyor. SSK’da giriş-çıkışlarımız sık, sık yapılıyor. Bundan haberimiz olmadan, giriş-çıkış yapılıyor. Bizler taşeronun, taşeronunda çalışıyoruz. Biz kesinlikle taşeronda çalışmak istemiyoruz. Günlük 49 lira yevmiye ile çalışıyoruz, bunu da kabul etmiyoruz. Bunun 80 lira olmasını istiyoruz. Vefat eden arkadaşlarımızın hakları ödenmiyor. İşten çıkarılmalarımızda tazminatlarımızın ödenmesini istiyoruz” dedi.

CHP’DEN İŞÇİLERE DESTEK

İşçilerin eylemine destek vermek için Eti Krom Fabrikası önüne gelen CHP Elazığ İl Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Atikeler ve yönetim kurulu üyeleri de işçilere destek verdi. CHP İl Başkanı Atikeler, işçilerin sorunlarının kendilerine iletildiğini, maden ocaklarında çalışmalarına rağmen iş sahasında göstermelik bir ambulansın olduğunu belirterek, “Sıkıntılarınızın olduğunu, eksikliklerinizin olduğunu, çok sayıda arkadaşınızın sakat kaldığını, vefat ettiğini anlattılar bize. Tabi sosyal devlet için her çalışan bir takım haklara sahip olmak zorunda ve bunu sağlamak da iş yerlerine düşüyor. Sizin burada direnmeniz, burada bu iş yerinde bazı sıkıntıların olduğunu gösteriyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman yanındayız. Göstermelik bir ambulansın olduğunu biliyorum, içersinde tesisat yok, doktor ve hemşire yok. Her iş yerinde özellikle böylesi büyük iş yerlerinde, tam donanımlı ambulans, doktor ve hemşire bulunmalı. Burada iş güvenliği ile ilgili olarak bu garantileri alana kadar savaşın. Bizler de sonuna kadar yanınızda olacağız, bundan emin olun. Sigortalarınız asgari ücret olarak görünüyor, o yüzden de banka üzerinden değil de, elden bir kısım maaşınız ödeniyor. Tabi bunların hepsini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ve Elazığ’daki müdürlerinin araştırması gereken konular, ben buradan ihbar ediyorum” diye konuştu.

İl başkanı Atikler, bir soru üzerine işçilerin sorunlarını milletvekilleri aracılığı ile meclise taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Eti Krom Fabrikası Müdürü İrfan Bal işçilerin yanına gelerek, sorunlarını ve isteklerini dilekçe olarak kendilerine vermeleri halinde kendisinin de yönetim kuruluna sunacağını söyledi. Fabrika Müdürü Bal ile işçiler arasında, son 7 yılda 40 maden işçisinin ölümü konusunda tartışma çıktı. İşçiler 7 yılda 40 işçinin hayatını kaybettiği maden ocaklarında, fabrika yönetiminin maden çıkarılma işinin yevmiye yerine götürü usulüyle işçilere dayatılmasından kaynaklandığını savundu. İşçiler fabrika önündeki eylemlerini, şartlarının kabul edilinceye kadar devam edeceğini belirterek, 24 saat içerisinde cevap alamamaları halinde ise iş bırakma eylemine devam edeceklerini kaydetti.