El Şara kabul edilemez

El Şara kabul edilemez
10 Ekim 2012 12:14

Ankara’nın, Suriye’de geçiş yönetimine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk El Şara’nın önderlik etmesi önerisine ilişkin tartışmalar sürüyor.
Suriye Ulusal Konseyi yönetim üyelerinden Halit Salih, öneri için “Açık ki Faruk El Şara, sokaktaki birçok insan için kabul edilebilir bir şahsiyet değil” şeklinde konuştu.

Guardian gazetesi, telefonla mülakat yaptığı Halit Salih’in Türkiye’nin El Şara önerisini “önemsemediğini” yazdı. Halit Salih, Beşar Esad’ın, El Şara’nın ülkeye liderlik etmesi fikriyle kafa yoracağını sanmadığını belirterek “Herhangi siyasi bir çözüm, devrime öncülük eden halk hareketlerince kabul edilmeli. Açıkça ki Faruk El Şara, sokaktaki birçok insan için kabul edilir bir şahsiyet değildir” dedi.

Bu noktada muhalefetteki çeşitli gruplardan oluşan bir geçiş hükümeti fikrini değerlendirdiklerini ifade eden Salih, “Üzerinde uzlaşı varılacak bir şahsiyet bulmak mümkün ancak bir uzlaşıya varılabilmesi için iki taraf masaya gelmeli” dedi.
Halit Salih, mülakat sırasında ayrıca Türkiye’yi “tampon bölge” kurulmasına yardımcı olmaya çağırırken “Mesele, Türkiye’nin Esad rejimi ile ihtilafı sonraki düzeye götürmek isteyip istemediğidir” dedi.

Bir tampon bölgesi için Mart bu yana çağrıda bulunduklarını söyleyen Salih, uçuşa yasak bölgeyi içeren bir tampon bölgesinin rejime son verme sürecini gerçekten hızlandıracağına inandıklarını da söyledi.