El Kaide militanları sınırımıza dayandı

El Kaide militanları sınırımıza dayandı
29 Eylül 2013 12:20

Batı’nın Suriye’ye askeri müdahale ihtimali kimyasal silah anlaşmasıyla şimdilik ortadan kalkarken, Türkiye için tehlike hızla yakınlaşıyor.

 

Irak’ta el Kaide adına savaşan militanlar, şimdi Suriye’nin Türkiye sınırındaki başıboş kentlerini birer birer ele geçirip siyah bayraklarını çekerek şeriat ilan ediyor. Irak’ta 2003 yılında başlayan ABD işgali, Irak’ı her gün 100’e yakın kişinin hayatını kaybettiği bir terör ülkesine çevirdi. El Kaide’nin eylemlerini bu ülkede yürüten en önemli örgüt ise, başında Ürdünlü terörist Ebu Musab Zarkavi’nin bulunduğu Tevhid ve Cihad’dı. Zarkavi’nin ABD tarafından öldürülmesinden sonra örgüt, adını Irak-Suriye İslam Devleti (ISİD) olarak değiştirdi. Suriye’de Esad rejimine karşı başlayan isyanda ilk olarak adı duyulmayan ISİD, şimdilerde ise bu ülkedeki en güçlü muhalif grup olarak nitelendiriliyor. Özgür Suriye Ordusu’nun bir parçası olan ISİD, geçtiğimiz günlerde el Nusra’nın da aralarında olduğu 12 muhalif örgütle birlikte yayınladığı ortak bildiride, Suriye’de şeriat çağrısı yapmış ve daha ılımlı olan Özgür Suriye Ordusu ile de bağları koparmıştı. Nitekim ISİD ve el Nusra, başta Azaz kenti olmak üzere, sınır boyundaki bazı kent ve kasabaları ele geçirdi.

 

Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed el-Carba, Cenevre’de ikincisi yapılması planlanan toplantıya katılacaklarını ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. El-Carba şunları söyledi: “Öncelikle zaman konusunda açık bir tarihin belirlenmesi gerekiyor. Ülkedeki tüm yabancı güç ve gruplar sınır ötesine çekilmeli. Bize karşı savaşan Hizbullah, İranlı milisler, Iraklı milisler ile diğer tüm güçlerin ülkeden çekilmesini istiyoruz.”

 

PKK’NIN TANKLARI DEVREDE

 

Bu arada, Suriye’nin kuzeyinde El Kaide çizgisindeki gruplarla çatışan PKK’ya yakınlığı ile bilinen PYD’ye bağlı silahlı gruplar, şiddetlenen çatışmalarla birlikte tank birliğini devreye koydu. Elinde 10 tank bulunduğu belirtilen YPG’nin, ele geçirdiği tanklarla çatışmalara katıldığı iddia edildi.