Ekonomide tehlikeli gidişat  borsada yerli out yabancı in

Ekonomide tehlikeli gidişat borsada yerli out yabancı in
27 Temmuz 2012 14:03

CHP’li Umut Oran, ekonomideki son gelişmeleri “Ekonomide Tehlikeli Gidişat, Borsada Yerli Out, Yabancı In” başlığıyla raporlaştırdı.


Sanayiinin fotoğrafını çeken “ISO 500 büyük firma araştırması” açıklandı: Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun karları azalırken,borçları arttı. Her dört firmadan biri zarar yazdı.

İller bazında bütçe verileri, ekonomide daralmanın ülke genelin yayıldığını gösterdi. Vergi doğuran faaliyetlerin hacmindeki daralmanedeniyle 81 ilin 63’ünde vergi tahsilatı ciddi düşüş gösterdi, diğerlerindeki artışlar da düşük kaldı. Türkiye’nin, büyük bölümü özel sektöre ait olan kısa vadeli dış borç stoku 100 milyar dolara dayandı.

İmalat sanayii kapasite kullanım oranı Temmuzda da geriledi. Özellikle
otomotivde ciddi düşüş var.

İhracat bir önceki yılın aynı ayına göre geriledi. Tarımda 5, sanayide
9 olmak üzere toplam 14 sektör ihracatta kan kaybetti.

Turizmde kan kaybı: yılın ilk yarısında gelen turist sayısı yüzde 2.3 azaldı. Özellikle Fransız, İngiliz, Avusturyalı ve İtalyan turistlerde ciddi azalma yaşandı, Suriyeli ve İranlı turist ise adeta Türkiye’den ayağını kesti.

Hükümetin riskli bir adımla başlattığı yasal düzenleme çalışmasını TBMM kapanmadan tamamlamaması nedeniyle Türkiye’de toplu sözleşme süreci fiilen durdu. Temmuzda 200 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşmeler başlatılamadı.

Merkez Bankası 2012 enflasyon hedefini yüzde 6.2’ye çekti. Kurlarda yüksek seyir, bütçe dengelerinde bozulmanın getireceği “zamlar” ve gıda fiyatlarında beklenen yükseliş karşısında bu karar gerçekçi değil.

Yılın ilk altı ayında İMKB’de yerli yatırımcı sayısı 4 bin 97 kişi azalarak 1 milyon 85 bin 957’ye gerilerken, yabancı yatırımcıların sayısı 104 kişilik artışla 7 bin 836’ya ulaştı. Altı ayda yerli yatırımcıların hisse senedi portföyünün değeri yüzde 19.9 oranında 10.5 milyar liralık net artışla 63.4 milyar; yabancı yatırımcıların portföyü ise yüzde 22.7 oranında net 19.7 milyar lira büyüyerek 106.6 milyar liraya yükseldi. Borsa’da yabancıların 2011 sonunda yüzde 62.2 olan payı bu yıl haziran sonunda yüzde 62.7’ye yükseldi.

AKP’nin ekonomi politikası, AKP’nin agresif dış politikasını desteklemiyor. Suriye ile savaş ihtimalinin beslediği risk ortamı, sıcak para girişine dayalı ekonomi politikasının altını oyuyor. Artan risk sebebiyle parasını Türkiye’den dışarı çıkartacak olan yabancı yatırımıncılar nedeniyle, Türkiye daha yüksek faizle,  daha yüksek
oranda kısa vadeli borçlanabilir. Yapısal kırılganlıklar sebebiyle, savaş riski arttıkça, türkiye’de ekonomik kriz, yüksek işsizlik ve sosyal bozulma riski de artıyor.