Ekmeklerini taştan çıkarıyorlar

Ekmeklerini taştan çıkarıyorlar
17 Ağustos 2013 09:20

Bartın’ın Kurucaşile İlçesi’ne bağlı Karaman Köyü’nde 8 taş ustası, volkanik kayalardan çıkardıkları taşları işleyerek ocak sacı ve tabak yapıyor.

 

 

Taş ustası 43 yaşındaki Vural Kayık, 30 yıldır kayaları işleyerek yaptığı taş sac ve tabakları satarak geçimini sağladığını söyledi.

Kurucaşile’nin Karaman Köyü’ndeki 8 taş ustası, köye 6 kilometre uzaklıktaki volkanik kayalardan çıkardıkları taşları işleyerek taş sac ve tabak yapıyor. Taş ustaları, Kurucaşile yolu üzerinde yaptıkları ürünleri satarak geçimlerini sağlıyor. Taş saclar 50 liradan, tabaklar ise 30 liradan satışa sunuluyor.
Çambu mevkiindeki volkanik kayalardan çıkardıkları kayaları şekillendirip taş sac ve tabaklar yaptığını belirten Vural Kayık, taş ustalığının köyde yaşayanlara dedelerinden kalan bir el sanatı olduğunu söyledi. Taş sacda pişirilen ürünlerin daha lezzetli olduğunu ifade eden Kayık, “Volkanik kayalardan bu taş sacını elde ediyoruz. Atölyemizde hala eski yöntemlerle herhangi bir teknolojiyi kullanmadan balta, kazma ve zımpara ile taşı işliyoruz. Sac üzerinde ekmek, gözleme, börek ve et pişirilebiliyor” dedi.

 

 

11 22 33 44