Ekmek parası için ölüme meydan okuyorlar

Ekmek parası için ölüme meydan okuyorlar
24 Ekim 2012 12:23

Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. (TEAŞ) ile özel şirketlerin, yükseklikleri 100 metreyi bulan direkler arasındaki yüksek gerilim hatlarında kış öncesi bakım çalışmaları sürdürülürken, akım kesilmeden önce 380 bin volta kadar enerji taşıyan teller üzerinde çalışanlar ölüme adeta meydan okuyarak ekmek parası kazanıyor.
 
Görevlileri tellerin üzerine görenler şaşırırken, çalışanlar 100 metreyi bulan yüksekteki teller üzerinde rahatça dolaşıyor.
 
Sanayi kuruluşları ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin içiçe girdiği ve enerji ihtiyacı da diğer bölgelere oranla çok yüksek olan Dilovası’nda TEAŞ ve özel şirketlere ait elektrik hatları kış öncesi bakıma alındı.
 
Normalde 380 bin volta kadar enerji taşıyan hatlarda enerji kesildikten sonra, bu işte uzman özel bir kuruluşun çalışanları olduğu belirtilen görevliler, tellerin fırtınada birbirine çarpıp kısa devre yoluyla arızalara yol açmaması için aralarına “ara tutucu” olarak adlandırılan ayraçlar yerleştiriyor.
 
Çalışanlar bu işi yaparken kendilerini bellerine bağladıkları emniyet kemeri ile güvenceye almaya çalışmalarına rağmen, teller üzerinde çalışmaları, ayraçların taşınıp yerleştirilmesini sağlayan bisikleti andıran aletle ilerleyip yürümeleri aşağıda bulunanlar tarafından heyecanla izleniyor.
 
Direklerin yüksekliği ortalama 100, tellerin bulunduğu kesimin yüksekliğinin ise 75- 80 metre arasında değişiyor. Tellerin üzerinde çalışanlardan Serhat Bülbül, arkadaşlarının bu işin uzmanı olduğunu arkadaşları Ümir Eroğlu ve Selman Herele ile müteahhit firma çalışanı olduklarını söyledi.
 
Bu işin oldukça zor ve tehlikeli olduğunu belirten çalışanlar, her şeyden önce bu hatların binlerce volt enerji taşıdığının bilinmesinin bile insanları ürpertmeye yettiğini anlattı. Bu konuda eğitim aldıklarını belirten çalışanlar, bu çalışmaların iyi havalarda periyodik olarak devam edeceğini söyledi.