Ekmek için Ekmeleddin’den Tayyip için referanduma

Ekmek için Ekmeleddin’den Tayyip için referanduma
20 Ekim 2016 12:06

Tamamen AKP/Erdoğan talimatlı politika yapar hale gelen MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli’ye çok kızanlar var bu günlerde. Bahçeli partisinin TBMM’deki gurup toplantısı sırasında yaptığı konuşma ile R.Tayyip Erdoğan’ın başkanlık için çok istediği referandum yolunu açan konuşması ile bu yolu açtı diyorlar..

 

 

 

Yunus BÜLBÜL / H&H YORUM

 

 

 
Toplum olarak güncel olaylara bakar sevinir ya da kızarız, geçen yaşanan bizi bu güne getiren olayları unuturuz.

 

 
Gelin,Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçileceği 10 Ağustos 2014 öncesine gidelim.

 

 
AKP’nin adayı karizması,hitabeti,tanınırlığı ile malum,bulunduğu makamla asla yetinmeyen hırs dolu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.
HDP Kendi Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı adayı gösterdi.

 

 
CHP ve MHP ise aday arayışı içindeler.

 

 

 
16 Haziran 2014 günü bir araya gelen CHP ve MHP genel başkanları,basının karşısına geçerek açıklamalara başladılar.

 

 
İlk sözü alan CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından MHP’ye ‘çatı aday’ olarak Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu önerdiklerini resmen açıkladı.

 

 
Kılıçdaroğlu görüşmenin ardından şunları söyledi:

 

 
“Bir süredir sizler de biliyorsunuz eğilimlerini aldık, sayın genel başkanla bunları paylaştım. Herkesin kabul edebileceği saygınlığı dürüstlüğü olan bilgisi birikimiyle herkese örnek olacak bir ismi öneriyoruz, Ekmeleddin İhsanoğlu.”

 

 

 
Bahçeli ise şunları söyledi:

 

 
“Sayın basın mensupları CHP’nin değerli genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşları Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ikinci kez görüşme imkanını bularak bir aya aşkın süredir yapılmış olan çalışmaları değerlendirerek, bugün hayırlı bir adım atılmak üzere MHP’ye, Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bir evladını,Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nu önermişlerdir.Sayın CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının Türkiye’de çok değerli şahsiyetler bulunmakla beraber, değerli bir ismi önermesi bizi memnun etmiştir. Bu isim etrafında da çalışacağımızı belirtmek istiyoruz”

 

 
Bu açıklamaların ardından bir merak başladı.Kim di bu Ekmeleddin İhsansoğlu? Kılıçdaroğlu dahil,toplum bir türlü adını dahi tam olarak söyleyemiyordu. Bilinen AKP hükümetlerinin desteğiyle dünya siyasetinde etkisi olamayan İslam İşbirliği Teşkilatı’ın genel sekreterliğini yapmış olmasıydı.

 

 

Babası 1924’de Atatürk Cumhuriyetinden kaçarak Mısır’a yerleşmiş ve kendisi Ayn Şems Üniversitesi’nde okumuş şeriat esaslarına dayalı eğitim veren El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayatına devam etmiş 40 yaşına kadar Türkiye’ye yolu düşmemiş biri olan Eklemeddin İhsanoğlu’nun R.Tayip Erdoğan karşısında zerre şansının olmadığı açıktı. Doğru dürüst Türkçe konuşmakta zorlanan bu adamı aday gösterenler de zaten böyle bir ihtimale şans vermiyor olmalıydılar ki abuk sabuk bir sloganla bu işi iyice gırgıra aldılar Ne alaka ise,adam sanki Halk ekmek bayisiymiş gibi “Ekmek için Ekmeleddin” seçim kampanyasının ana sloganı oldu.

 

 

 

R.Tayyip Erdoğan gibi birinin karşısına zayıf,sinek sıklet birinin Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi seçimleri Erdoğan için garanti hale getirmişti. Öyle de oldu.Erdoğan Eklemeddin İslamoğlu’na 14 puan fark atarak seçimleri kazandı. CHP’nin 5 Eylül 2014 günü yapılan 18.Olağanüstü kongresinde konuşan Muharrem İnce Kılıçdaroğlu’na dönerek “Cumhurbaşkanı adayımız kim olsun diye,Milletvekillerinden 3 isim istediniz,İl başkanlarından 3 isim istediniz,parti meclisinden 3 isim istediniz, bunların içinden hangisinde Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı çıktı da,siz onu CHP’nin Cumhurbaşkanı adayıdır diye MHP ile birlikte çatı adayı olarak ilan ettiniz.Sizin kulağınıza bu ismi kim fısıldadı söyleyin.İtirazları “bedeli ne ise öderim” dediniz ama bu bedeli ödemediniz.Şimdi ödeyin” diye konuştu.

 

 
Eklemeddin İhsanoğlu’nu benimsemeyen partililere 14 Temmuzda CHP genel merkezinde düzenlenen toplantıda “tıpış tıpış giderek oy vereceksiniz” Ekmel beyi ben aday gösterdim “bedeli neyse öderim” diyen Kemal Kılıçdaroğlu kişisel olarak yaptığı bu tercihin bedelini hiç bir zaman ödemedi. MHP ise kendi ideolojisine uygun Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Milletvekili yaparak TBMM’ye taşıdı.

 

 

 
Başkanlık için Erdoğan’a yol bu günlerde Bahçeli tarafından açılmadı. O yol 14 Haziran 2014 günü Ekmeleddin İslamoğlu’nu CHP ve MHP’nin çatı adayı olarak açıklayan Kılıçdaroğlu ve Bahçeli tarafından açıldı. Şimdi son görev R.Tayyip Erdoğan’a referandum yoluyla başkanlık yolunu açılmasıdır. “Ekmek için Ekmeleddin”le çıkılan yolun sonu Tayyip için referandum oldu.

 

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Partilerde ideoloji çöktü
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu