Eğitim hakkından mahrum kalan öğrenciler Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Özer’e: Sosyal devlet anlayışının çöktüğünün açık bir kanıtı!

Eğitim hakkından mahrum kalan öğrenciler Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Özer’e: Sosyal devlet anlayışının çöktüğünün açık bir kanıtı!
19 Ekim 2021 11:04

Türkiye’de üniversiteler açılırken barınma konusu öğrenciler için büyük bir krize dönüştü.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, barınma sorunları sebebiyle okullarına kayıt yaptırmayan ve okul kaydını donduran öğrencileri Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP’li Gök, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim yılı barınma sorunları ile başlamış, çok sayıda öğrencimiz yurtlarda yer bulamamıştır. Ekonomik krizin etkileriyle kira fiyatlarında meydana gelen fahiş artışlar sebebiyle öğrencilerimizin konut kiralama imkanları oldukça daralmış, eğitim imkânı ellerinden alınan çocuklarımız okullarını dondurmaya başlamışlardır.

 

 

Çocuklarımızın yıllar süren emekleri sonucu girmeye hak kazandıkları yükseköğretim kurumlarında ekonomik imkansızlıklar sebebiyle eğitimlerine devam edememeleri ülkemizin sosyal devlet anlayışının çöktüğünün açık bir kanıtıdır.

 

 

Okulunu donduran ve kayıt yaptıramayan çocuklarımızın geleceklerinin belirsizliğe itilmesi güvensiz ve umutsuz bir gençlik yaratmakta, gençlerimizin boşluğa düşmesi ülkemizin geleceğini karartmaktadır. Barınma sorunları ve diğer ekonomik imkansızlıklar sebebiyle okullarına devam edemeyen çocuklarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için acilen somut adımlar atılması gerekmektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. 2010 – 2021 döneminde okulunu donduran yükseköğretim öğrencilerimizin sayısını eğitim gördükleri okullara göre, yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2010 – 2021 döneminde bir yükseköğretim kurumunda eğitim almaya hak kazandığı halde okula kayıt yaptırmayan öğrencilerimizin sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2021 yılında okulunu donduran veya kayıt yaptırmayarak istihdama katılan öğrencilerin sayısını ve sözü geçen çocuklarımızın istihdama katıldığı iş kollarını açıklar mısınız?
4. Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim yılının başlamasının üzerinden 1 ayı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen öğrencilerimizin barınma sorunlarının giderilememiş olmasının sebeplerini açıklar mısınız?
5. Yükseköğretim öğrencilerinin barınma sorunları hangi tarihte giderilecektir?