EGFR Nedir?

EGFR Nedir?
21 Mayıs 2021 08:34

Böbreklerin çalışma performansının kontrol edilmesi için hastaların EGFR değerleri incelenir. EGFR değerinin yüksek veya düşük olmasının sonrasında hastanın sağlık durumu incelenir ve teşhis konur. EGFR, Glomerüler Filtrasyon Hızı olarak açılmakta ve GFR olarak da testlerde geçmektedir. GFR değeriyle böbreklerin çalışıp çalışmadığı, böbreklerin sağlık durumu incelenmektedir. Hastanın EGFR değerine bakarak böbrek fonksiyonları incelenir ve eğer böbrek hastalığı varsa evreler kontrol edilir.

 

 

EGFR değerinin iki farklı sonucu vardır. Değerler eğer normal aralıkta değilse ya düşüktür ya da yüksektir. EGFR değerinin düşük veya yüksek olması yapılan testin sonucuna göre belirlenir. Kadınlarda ve erkeklerde değerlerin normal aralığı aynı değildir. EGFR değerinin incelenmesinde etkili olan faktör:

  • Cinsiyet
  • Yaş

Cinsiyet ve yaşa bağlı olarak değerler incelenmektedir. Böbrekler sağlıklı çalışmadığı zaman EGFR değeri normalden yüksek çıkar. Kan sayımında keratin değeri yüksek çıkarsa bu da böbrekler için risk oluşturmaktadır. Keratin, vücuda enerji veren önemli maddelerden biri olsa da vücutta fazla bulunduğunda zarar verir. Vücutta bulunan keratin değeri 30 yaşından sonra azalmaya başlar. Kadınlarda ise erkeklere oranla daha yüksek değerler görülür.

EGFR Testi

EGFR değerinin incelenmesi ve bireyin sağlık durumunun kontrol edilmesi için kan testi uygulanmaktadır. EGFR testi için koldan kan örneği alınmaktadır. Alınan kan örneği laboratuvarda incelenir. İncelenen testin normal değerleri:

  • 1 aylık bebekler 1 mg / dL
  • 1 yaş bebekler 0.8 mg / dL
  • 16 yaş çocuklar 1 mg / dL
  • Kadınlar 1.2 mg / dL
  • Hamileler 0.8 mg / dL
  • Erkekler 1.3 mg / dL

EGFR testi sonucunda normal kabul edilen değerler yukarıda yer aldığı gibidir. Normal değerlerin altındaki sonuçlar EGFR düşüklüğü, normal değerlerin üstündeki sonuçlar EGFR yüksekliği belirtisidir. Bireyin böbrek sağlığının kontrolü için sadece EGFR testi yeterli değildir. Gerekli durumlarda doktor tarafından birkaç test daha istenecektir. GFR değeri riskli aralıkta olan hastalara doktor kontrolünde tedavi uygulanır. Uygulanan tedavi sayesinde hastanın değerlerinin daha fazla yükselmemesi sağlanır. Çok yüksek GFR değerleri ise böbrek yetmezliğine yol açmaktadır.

EGFR testi aslında tek bir test değildir. EGFR değerinin incelenmesi için kan örneği alınır. Alınan kan örneğinde keratin, keratin klerensi, sistatin C gibi bazı kan değerleri incelenir. Alınan kan örneği incelenirken yaş ve cinsiyet de göz önünde bulundurulmaktadır. Yaşa, cinsiyete ve kiloya göre veriler incelenir. EGFR değeri ise tüm verilerin incelendikten sonra matematiksel değer olarak hesaplanmasıdır. EGFR değerinin incelenmesi için özel bir hazırlığın yapılmasına gerek yoktur.

Böbrek rahatsızlığı olan, böbrek rahatsızlığı şüphesi olan bireyler sağlık durumunu kontrol ettirmek için Tetra Tıp Laboratuvarı ile iletişime geçebilir. Uzman kadroya sahip olan Tetra Tıp Laboratuvarı alınan kan örneğini kısa sürede incelemektedir. Laboratuvar merkezinde yapılan test sonuçları incelenir ve bireyin sağlık durumu rapor edilir. Tetra Tıp Laboratuvarı sağlıklı ve güvenilir test merkezinin adresidir.