Egemen Bağış,'Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yatmak isteyen herkese yer vardır.'

Egemen Bağış,'Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yatmak isteyen herkese yer vardır.'
22 Şubat 2013 12:59

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü İFRİ’ de “Yeni bir Avrupa için Türkiye” başlıklı konferansa katıldı.

 

 

 

Bağış konferans sonrasında Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği rezidansında Paris’te yaşayan Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

 

Egemen Bağış, Ahmet Kaya’nın ve Yılmaz Güney’in mezarına gerçekleştirdiği ziyaret hakkında şu açıklamaları yaptı: “Bizim kültürümüzde ‘Ölülerinizi hayırla yâd ediniz. Arkalarından iyi konuşunuz’ tavsiyesi vardır. İnsanların hayatlarında hataları olabilir. Yanlış algılamaları olabilir. Kendilerini ifade etmekte yanlışlara düşmüş olabilirler. Ancak hayatını kaybetmiş kişilerin arkasından hayırla konuşmamız gerekir. Türkiye’nin bugün yaşadığı demokratik, şeffaf ve özgür ortamın hayallerini kuran ama o hayallerinin gerçekleştiğini göremeyen Ahmet Kaya’nın mezarını ziyaret etme ve dua etme imkânımız oldu.”

 

 

 

17 yıl boyunca gurbette yaşadığını bu nedenle gurbetçi psikolojisini çok iyi bildiğini söyleyen Bağış, bu psikolojiyi çok iyi bilmesine rağmen dün o mezarlıkta çok ciddi bir burukluk yaşadığını söyledi. Bağış, “Gurbette yaşamak çok zor ama gurbette bir şehir mezarlığında yatmak daha zor olsa gerek.” diye konuştu.

 

Bağış, dün ayrıca Musevi cemaatinin liderinden gelen görüşme talebi üzerine kaldığı otelde bir araya geldiklerini belirtti. Bağış, Musevi cemaati yetkililerinin AK Parti hükümetinin farklı inanç gruplarına yönelik attığı adımları takdirlerini dile getirdiklerini söyledi. Bağış konuşmasının devamında: “Türkiye gayrı menkulleri sahiplerine iade etti. Bunun Türkiye’nin imajına katkı sağladığını görüyoruz. Bu bir lütuf değil, bir hakkın iadesidir” diye konuştu.

 

 

 

 

Senato ve Ulusal Meclis’teki AB Komisyonu ve Dostluk Grubu Başkanları ile dün akşam yemeğinde bir araya geldiğini dile getiren Bağış, milletvekillerinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde iptal edilen Fransa-Türkiye dostluk grubunun yeniden kurulması talebi geldiğini, Türkiye’ye döndükten sonra konuyu Mevlüt Çavuşoğlu’na ileteceğini belirtti.