Ege Üniversitesi’ne kamulaştırma davası: Yasa ihlal edildi

Ege Üniversitesi’ne kamulaştırma davası: Yasa ihlal edildi
13 Mayıs 2023 14:25

Ege Üniversitesi’nin 1960’lı yıllarda kamulaştırdığı ve daha sonra bir zincir markete verilen alan için mirasçılar üniversiteye dava açtı. Avukat Murat Fatih Ülkü, üniversitenin yasayı ihlal ettiğini söyledi.

 

 

Birgün’de yer alan habere göre, İzmir’in Bornova ilçesindeki Ege Üniversitesi, 1960’lı yıllarda Bornovalı Osman Pamuk’un ve mirasçılarının bütün taşınmazlarını üniversite için kullanmak üzere kamulaştırdı. Taşınmazlar kamulaştırılmasının üzerinden yaklaşık 30 yıl sonra bir zincir markete kiraya verildi. Osman Pamuk’un mirasçısı 53 Bornovalı yurttaş ise bugün yargı yoluna başvurarak taşınmazlarını geri istiyor. İzmir 10. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açan yurttaşlar, taşınmazın yurttaşlara iade edilmesi ve tazminat talep ediyor.

 

Avukat Murat Fatih Ülkü, “Devletin, idarenin, kamu kurumlarının Anayasal ve yasal koşullar çerçevesinde kullanabildikleri kamulaştırma yöntemi, kamulaştırmadan sonra taşınmaz üzerinde istedikleri gibi tasarrufta bulunabilecekleri, taşınmazı istedikleri gibi kullanabilecekleri anlamına gelmez. Bu yönde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay’ın, Danıştay’ın çok sayıda kararları olmasına karşın, ülkemizde idarelerin taşınmazları kamulaştırdıktan sonra keyfi biçimde kullandıkları örneklere sık sık rastlıyoruz. Üniversite için kamulaştırdığı taşınmazı, alışveriş merkezine, market zincirine kiraya vererek ticari amaçla kullanan Ege Üniversitesi yasayı ihlal etmiş durumda. Amacımız bir yandan bu 53 yurttaşımızın haklarına, taşınmazlarına kavuşmasını sağlamak; bir yandan da, “idarelerin yurttaşların taşınmazlarını kamulaştırıp keyfi biçimde kullanamayacakları” yönündeki yüksek mahkemelerin yerleşmiş içtihadının pekişmesini sağlamak” diye konuştu.
FORUM BORNOVA DA DAVALIK OLMUŞTU

 

 

Ege Üniversitesi tarafından İzmir Bornova’da yurt yapılmak üzere kamulaştırılan 305 dönümlük araziye yapılan alışveriş merkezi için hak sahiplerinin hukuk mücadelesinde önemli bir karar çıktı. Tapu iptali ve tazminat talepleriyle açılan ancak reddedilen davalar istinaf tarafından bozulurken, davaların yeniden görülmesine karar verilmişti.