“Bir insan sadece diliyle konuşuyorsa o insandan hükümet sözcüsü olmaz”

“Bir insan sadece diliyle konuşuyorsa o insandan hükümet sözcüsü olmaz”
20 Ağustos 2013 11:21

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak ziyareti öncesi Bülent Arınç’ın kendisine yönelik açıklamalarına sert yanıt verdi.

 

Kılıçdaroğlu; “Dün Bülent Arınç’ı anlamakta güçlük çektim. Bir insanın gözü var görmüyorsa, kulakları var duymuyorsa ve sadece dilleriyle konuşuyorsa o adamdan hükümet sözcüsü olmaz. Benim ne söylediğimi bilmiyor kınadığımı da bilmiyor bakın kınamayı da şöyle yaptım sadece Hacı Bektaş’ta değil bir politikacıya hangi koşullarda ve nerede olursa olsun şiddet uygulanmasını doğru bulmadığımı ifade ettim.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Irak ziyareti öncesi basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu Irak’a ziyaretinin tarihi önemde bir ziyaret gerçekleştirmeyi umut ettiklerini belirterek şunları söyledi “İnanıyorum ki bu ziyaretimiz Türkiye’nin bölgesel işbirliğine ve iki komşuluk ilişkilerine önem veren, Türkiye’nin yüzünü yeniden hatırlatmaya katkı yapacaktır. Güçlü ekonomik refahını, siyasal ve sosyal istikrarını sağlamış bir Irak devleti hepimizin ortak arzusudur. Çünkü her sağduyulu siyasetçi şunu çok iyi bilir ki; Ortadoğu’da bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasında Irak önemli bir kilometre taşıdır. Ziyaretimizin amacı Türkiye -Irak ilişkilerini siyasi ve ekonomik konular başta olmak üzere her alanda önünü açmak rahatlatmak ve genişletmesine katkıda bulunmaktır. Özetle Türkiye’nin çıkarlarını korumak ve bölgesel istikrarı korumak için Irak’a gidiyoruz. CHP olarak bütün komşularımızın dolayısıyla Irak’ın da bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygılıyız. Irak politikamız içişlerine karışmama, karşılıklı saygı ortak tarih kültür ve çıkarlarımıza uygun olarak etkin işbirliğine dayanmaktadır. Irak ticari ve ekonomik açıdan da Türkiye için önemli bir ülkedir. Orada çalışan iş adamlarımızın sorunlarına yardımcı olmak ve onlar için yeni imkanlar açmak ziyaretimizin önemli hedeflerindendir. İnanıyoruz ki, ekonomik ve ticari ilişkilerimiz ne kadar güçlü olursa iki ülke de o kadar güçlü olur. Irak ziyaretimizle ikili ilişkililerimizin daha sağlıklı bir konuma getirerek güçlendirmek istiyoruz. Biz bölgede barış ve istikrara katkıda bulunmak istiyoruz. Ayrıca CHP iktidarında demokrasi özgürlükler insan hakları ve barış doğrultusunda atacağımız adımları muhataplarımızla paylaşacağız. Bu önemli ziyaretin Türkiye ve Irak için önemli sonuçlar doğurmasını istiyorum” dedi.

 

 

“BİR İNSAN SADECE DİLİYLE KONUŞUYORSA O İNSANDAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ OLMAZ”

Kılıçdaroğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Kılıçdaroğlu, Bekir Bozdağ’a yapılan saldırıya CHP’lilerin yeterince tepki göstermediği iddiaları üzerine “Sayın Bozdağ ile yan yana oturuyorduk. Bana Hacı Bektaşi Veli’nin ‘Makalat’ kitabını da getirdi. Kendisine teşekkür ettim. Kendisi protesto edildiği zaman konuşması sırasında Sayın Adnan Keskin yanımda oturuyordu. Acaba biz bu protestoları sonlandırabilir miyiz, bunun için bir çaba harcayın diye söyledim. Kesilmedi arkası. Kürsüye çıktığım zaman Hacı Bektaşi Veli’nin belediye binasına asılan bir cümlesiyle sözüme başladım. ‘İncinsen de incitme’. Hacı Bektaşi törenlerinin yapıldığı meydanın barış ve dostluk, kardeşlik meydanı olması gerektiğinin altını özellikle çizdim. Daha sonra konuşmamı bitirip Sayın Bekir Bozdağ’ın yanına oturduğumda kendisinin şiddete maruz kaldığını öğrendim kendi ağzından. ‘Yumruk atıldı’ dedi. Daha sonra gazeteci arkadaşlarıma bunu da kınadığımı ifade ettim. Hem gazeteler yazdı hem televizyonlar gösterdi ama dün Bülent Arınç’ı anlamakta güçlük çektim. Bir insanın gözü var görmüyorsa, kulakları var duymuyorsa ve sadece dilleriyle konuşuyorsa o adamdan Hükümet Sözcüsü olmaz. Benim ne söylediğimi bilmiyor kınadığımı da bilmiyor bakın kınamayı da şöyle yaptım sadece Hacı Bektaş’ta değil bir politikacıya hangi koşullarda ve nerede olursa olsun şiddet uygulanmasını doğru bulmadığımı ifade ettim. Hacı Bektaş’ta da bunun yapılması çok daha ağır bir suç bana göre. Ama biz politikacıların protestolara alışık olmamız gerektiğini de hepimiz biliyoruz. Siyasete atılıyorsa vatandaşın tepkisini saygıyla karşılayacaksın. Ama bu şiddete dönüştüğü zaman bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur.”

ZİYARETİN GÜVENLİLİĞİ ÜZERİNE “TAKDİRİ İLAHİ’YE NE SÖYLENEBİLİR”

Kılıçdaroğlu, ziyaretin güvenli olup olmaması sorusuyla ilgili; “Takdiri ilahiye ne söylenebilir? Dışişleri bakanlığı bu tür uyarıları yapabilir ama ben güven içinde gidip döneceğimize inanıyorum inşallah öyle gerçekleşir.”

SONBAHARDA AMERİKA’YA GİDECEĞİZ

Kılıçdaroğu Amerika Birleşik Devletlerine yapacağı ziyaretiyle ilgili sorular üzerine; “ABD gezisiyle ilgili tarih belli oldu. Görüşmeler devam ediyor çalışmalar devam ediyor. Sonbaharda gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Şunu herkesin çok iyi bilmesini isteriz. Türkiye sadece Adalet ve Kalkınma Partisi’nden ibaret değildir. Türkiye’de güçlü bir sosyal demokrat damar vardır. Türkiye’nin çıkarlarını hep beraber bütün siyasi partiler ortak koruyacağız. Hep beraber Türkiye’nin çıkarları için çaba göstereceğiz. Bu kanallardan birisini açıyoruz. Daha önce Çin’e gittik yine iş dünyasıyla birlikte gittik. Şimdi Irak’a gidiyoruz. İş dünyamızla beraber gidiyoruz. Bütün hedefimiz şu; Türkiye bölgesinde gerçekten güçlü ve etkin bir devlet olmalı. Soyutlanmamalı Türkiye’nin çıkarları çok önemlidir bölge istikrarı açısından Türkiye’de çok önemlidir. Irak da çok önemlidir, Mısır da çok önemlidir biz barışı, dostluğu, komşuluğu her tarafa duyurmak istiyoruz. Dış politikanın ülkelerin ortak çıkarları üzerine inşa edildiğini unutmamamız gerekiyor. Hedefimiz bu amacımız da bu.” dedi