‘Melih Gökçek yolun yol değil’ Ankara Belediyesi ODTÜ ormanında bulunan çam ağaçlarını kesmeye hazırlanıyor.

‘Melih Gökçek yolun yol değil’ Ankara Belediyesi ODTÜ ormanında bulunan çam ağaçlarını kesmeye hazırlanıyor.
19 Ağustos 2013 23:50

Ankara Anakent Belediyesi, 8 şeritli 40 metre genişliğinde 4 kilometre uzunluğunda yol yapmak için Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) ormanında çam ağaçlarını kesmeye hazırlanıyor.

 

 

Yapımına başlanan yol aynı zamanda iki mahalle arasındaki geçişleri tek noktaya sıkıştırıyor. Yol projesine tepki gösterenler, “Gökçek, yolun yol değil” sloganlarıyla eylem yaptı.

 

Kesilecek ağaçlar işaretlendi

 

 

ODTÜ ormanının içerisinden geçecek yol çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Proje ODTÜ ormanından geçecek olmasına karşın henüz ağaçlar kesilmedi. Ancak kesilecek olan ağaçların işaretlendiği ortaya çıktı. Yol projesinin Anadolu Bulvarı girişinde bulunan ve ODTÜ ormanı arazisi içerisinde bulunan ağaçlar kimliği belirsiz kişilerce üzerine “K” yazılarak işaretlendi.

 

Etrafı tel örgülerle çevrili alandaki ağaçların kimler tarafından işaretlendiği bilinmezken, yurttaşlar ağaçların kesilecek olmasına eylem yaparak tepki gösterdi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü önünde toplanan yurttaşlar ellerinde, “Ağaç kesme metro yap”, “Yetmeyecek bir otoban, yok olacak bir orman” ve “Gökçek yolun yol değil” yazılı dövizler taşıdı. Eylemde okunan basın açıklamasında özetle şunlar kaydedildi: “Bizler evlerimizin önünden 40 bin araç geçeceği için bu yola karşıyız. Mahallemizi bir bıçak gibi bölerek yaşanmaz hale getireceği için bu yola karşıyız. ODTÜ ormanındaki ağaçları katledeceği için bu yola karşıyız. Bütün bu süreç yasadışı iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nü sit alanının dönüşmesine izin vermemesi için uyarıyoruz: Tabiatı Koruma Kurulu ODTÜ ormanını koruyamazsa biz korumasını biliriz.”

 

‘Biz işaretlemedik’

 

Buradaki eylemin ardından grup, ODTÜ’ye giderek kesilmesi için işaretlenen ağaçların yanında toplandı. Kesilecek olan ağaçlara tepki olarak kırmızı kurdele bağlayan eylemciler, burada yaptıkları açıklamada ormanın içerisinden geçecek yolun 40 metre genişliğinde ve 4 kilometre uzunluğunda olacağına dikkat çekti. Anakent Belediyesi yetkilileri ise ağaçlara işaretleme yapılmadığını ifade etti.

 

Yetkililer, “Bağlantı yolu için ODTÜ’den henüz gerekli izinler alınmadı. Zaten böyle bir izin alınsa bile işaretleme için ağaçlara kocaman bir ‘K’ harfi koyulmaz, küçük bir çentik yeterli olur. Bu yolun planlamasını biz yapmadık. Karayalçın döneminde yapılmıştı” dedi.

 

 

 CUMHURİYET