Duran Adam ödüle doymuyor

Duran Adam ödüle doymuyor
29 Ağustos 2013 12:38

 

2 günde 2. kez ifade özgürlüğü ödülüne aday gösterildi.

 

Avrupa Parlamentosu’nun liberal kanada mensup Hollandalı Üyesi Marietje Schaake, Gezi eylemleri sonrasında “Duran Adam” olarak tanınan Erdem Gündüz’ü 2013 Andrei Sakharov düşünce özgürlüğü ödülü için “aday adayı” ilan etti.

 

Avrupa Parlamentosu’nda “Avrupa İçin Liberal ve Demokratlar Birliği” grubuna mensup olan kadın üye Marietje Schaake, parlamentonun Kültür ve Eğitim Komisyonu’nda da üye bulunuyor. D66 adlı bir partiden seçilen Schaake, AP gündemine Orta Doğu ve çatışma yaşanan diğer bölgelerdeki insanların sorunlarını zaman zaman getiren bir milletvekili olarak tanınıyor.

 

Schaake, AP’de son olarak geçtiğimiz haftalarda Gezi eylemleriyle ilgili bir konuşma yapmış ve Türkiye’de her kesimden insanın eylemlerde seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtmişti. Hollandalı vekil “Türkiye’de insanlar bir çoğunluk diktatörlüğü deneyimi yaşıyor, basın özgürlüğündeki kısıtlılıklar, yüksek seçim barajı ve hükümetin ‘kazanan herşeyi alır’ mantalitesi sonucu olarak sesleri duyulmuyor. Muhalefetin zayıf olması da elbette buna yardımcı olmuyor” demişti. Schaake’nin konuşmasında “Türk politikacıların bize karşı oldukları kadar dürüst olalım. Hukukun üstünlüğü, güçler ayrımı, temel haklar ve kadın haklarıyla basına saygı gösterilmesi gibi sorunların üzerine yöneliyoruz. Bir kez daha ‘bir adam bir oy’un ötesinde gerçek demokratikleşme ihtiyacını vurguluyoruz. Türkiye’nin çoğulculuk ve özgürlüklere saygı göstermesi ve dar görüşlü değil liberal bir demokrasi olmak için çaba göstermesi gerekiyor” satırları yer almıştı.

 

Dansçı ve koreograf “Duran Adam” son olarak Almanya merkezli Uluslararası Postdam Medya Forumu M100 tarafından sessiz protestosuyla barışçıl bir protestonun simgesi haline geldiği ve eylemin dünya çapında ilgi gördüğü gerekçesiyle ödül vermişti.

 

HİDROJEN BOMBASINI, NÜKLEER FÜZYONU BULDU AMA SSCB’DE HAPİS YAŞADI

 

Avrupa Parlamentosu tarafından insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında mücadele ettiklerine inanılan kişilere verilen Saharov Ödülü’nü kazanan isim, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği 10 Aralık’ta açıklanıyor. Ödül 1995’te Leyla Zana’ya verilmişti.

 

Adaylar Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplar ya da en az 40 üyenin imzasıyla gösterilebiliyor. Dış İlişkiler ve Kalkınma komiteleri üç finalist belirliyor, daha sonra da “Başkanlar Konferansı” kazananı seçiyor.

 

ANDREİ SAKHAROV KİM?

 

Rus fizikçi Andrei Saharov (1921-1989) hidrojen bombasını geliştiren iki isimden biri olarak tanındı ve füzyon alanında teorik çalışmaları başlattı. Ancak zamanla nükleer silahlanma yarışının insanlık için oluşturacağı zararlara karşı küresel farkındalık çabalarına girişti.

 

Çabaları 1963 yılında imzalanan nükleer denemelerin yasaklanması anlaşmasıyla kısmi başarıya ulaştı. SSCB’de ise Saharov “yıkıcı muhalif” damgası yedi. Sakharov 1975 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandı, SSCB’deki baskıcı unsurlara karşı gruplar kuracak kadar cesur olan Saharov, 1980’de Nijni Novgorod’a sürgüne gönderildi. Nişanları sökülen Saharov, 1986’da Gorbaçov’un sürgün cezasını kaldırması üzerine Moskova’ya döndü, itibarı da 1989’da iade edildi.