Dünyadan Mısır için tepkiler

Dünyadan Mısır için tepkiler
4 Temmuz 2013 15:50

Ordunun yönetime el koyması ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini elinden almasının ardından dünyanın gözü Mısır’a çevrildi.

Dünya başkentlerinden peş peşe açıklamalar geliyor.

Filistin:

Hamas liderlerinden Yahya Musa, Mısır ordusunun yönetime el koymasına ilişkin yorum yapmayacağını söyledi.

Musa, “Mısır’ın içişlerine karışmıyoruz. Ordunun yönetime el koyma kararına yorum yapmayacağız” dedi.

BM:

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bir ülkede ordunun devlet işlerine müdahalesinin endişe verici olduğunu belirterek, Mısır’da sivil yönetimin bir an önce güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Ban, Mısır’da ordunun yönetime el koyması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Mısır’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Mısır halkının taleplerine destek vermeyi sürdüreceğini dile getirdi.

Mısır’ın dönüşüm sürecinin hassas bir noktaya geldiğini belirten Ban, “Mısır halkına bu hassas dönemde sükünet, diyalog, itidal ve şiddetten uzak durma” çağrısı yaptı.

Tüm Mısırlıların istek ve kaygılarına kapsayıcı bir şekilde yaklaşılmasının önemini vurgulayan Ban, ifade ve toplanma hürriyeti gibi temel haklara saygı gösterilmesini istedi.

Mısır’da gösterilere katılanların “hayal kırıklıklarını ve meşru kaygılarını” dile getirdiğini kaydeden Ban, “Devlet işlerine askerin müdahalesi endişe vericidir. Bu nedenle demokratik prensiplerle uyumlu bir şekilde sivil yönetimin biran önce güçlendirilmesi hayati önemdedir” ifadelerini kullandı.

Ban, bütün dünyanın, Mısır’da bundan sonra atılacak adımların barışçıl çerçevede kalmasını, Mısırlıların derin farklılıkların üstesinden gelebilmelerini ve geçiş dönemi için ortak paydada birleşmelerini beklediğini belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE):

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al-Nahyan, ülkesinin Mısır’daki gelişmelerle ilgili olarak, “içinin rahat olduğunu” belirtti.

BAE Resmi Haber Ajansı WAM’a göre, Dışişleri Bakanı Al-Nahyan, yaptığı açıklamada, Mısır’da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili gelişmeler karşısında ülkesinin “içinin rahat olduğunu”, BAE’nin Mısır halkının güvenli, parlak, müreffeh ve istikrarlı bir geleceğe açılacak zor anları aşma kabiliyeti olduğuna inandığını belirtti.

Nahyan, “Mısır’ın soylu tarihi, insani medeniyetin kalkınmasına katkıları, Arap dünyasındaki ve İslami anlamdaki rolü, halkına parlak bir gelecek inşa etmek için sağlam temeller kuracağının kefilidir. Yüce Mısır ordusu, Mısır’ın koruyucusu ve kalkanı olduğunu ispat etti” ifadelerini kullandı.

BAE Dışişleri Bakanı Nahyan, ülkesinin Mısır ile halk ve hükümet düzeyinde ilişkilerini güçlendirmeye devam etmeyi temenni ettiğini kaydetti.

Fas:

Fas Dışişleri Bakanlığı, Mısır’da “ulusal birliğin korunması” çağrısında bulundu.

Fas Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Fas, kardeş ülke Mısır Arap Cumhuriyetindeki son gelişmeleri endişe ve dikkatle takip etmektedir. Köklü bir tarihi geçmişe sahip Mısır’da özgürlük ve demokrasi ilkeleri ışığında halkın meşru isteklerinin karşılanması, güven ve istikrar ortamının sağlanması için ulusal birliğin korunmasına ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.

Suudi Arabistan:

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Mısır’da yönetime el koyan ordunun açıkladığı yol haritası uyarınca, cumhurbaşkanlığı seçimi yapılana kadar ülkeyi yöneteceği duyurulan Muhammed Adli Mansur’a tebrik mesajı gönderdi. Abdulaziz, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi’yi de kutladı.

Kral Abdulaziz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mansur’a gönderdiği tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:

”Sizi, Mısır’ın bu kritik döneminde ülkeyi yönetecek olmanız dolayısıyla kutlarız. Allah’a, kardeş Mısır halkının hayallerini gerçekleştirebilmeniz yolunda yükünüzü hafifletmesi için dua ediyoruz. Mısır ordusunu, General Abdulfettah es-Sisi’nin şahsında tebrik ediyor, ülkeyi nereye çıktığı belli olmayan bu tünelden çıkardıkları için kendilerini kutluyoruz. Allah Mısır’ın istikrarını ve güvenliğini korusun.”

Ürdün:

Ürdün, Mısır halkının iradesine saygı duyduğunu açıkladı.

Ürdün haber ajansı Petra’ya konuşan Dışişleri Bakanı Nasır Cevde, “Ürdün’ün, büyük ve kardeş Mısır halkının iradesine olan saygısı ve samimi dostluğunun sürekliliği konusundaki konumu açık ve değişmezdir” ifadelerini kullandı.

Ürdün’ün, “şu zor zamanlarında sorumluluk dizginlerini cesurca ellerinde tutan kardeş ülke Mısır, aziz Mısır halkı ve liderlerine desteğinin tam ve değişmez olduğunu” belirten Cevde, Mısır’da istikrar ve refah ortamının hakim olmasını içtenlikle ümit ettiklerini kaydetti.

İngiltere:

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin Mısır’da demokratik bir sistemde sorunların çözülmesi için askeri müdahale yolunun kullanılmasını desteklemediğini söyledi.

Hague, Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından yaşanan son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, “Durumun tehlikeli olduğu açıktır. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidalli olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:

“İngiliz vatandaşlarını Kızıl Deniz’deki tesisler dışında, zorunlu olmadıkça Mısır’a seyahat etmemeleri konusunda uyarıyoruz ve Dışişleri Bakanlığı’nın Mısır’la ilgili seyahat tavsiyesini takip etmeye çağırıyoruz.

Birleşik Krallık, demokatik bir sistemde sorunların çözülmesi için askeri müdahale yolunun kullanılmasını desteklemiyor. İki buçuk yıl önce Mısır için demokratik bir gelecek fırsatı, Mısır halkı tarafından zor kazanıldı. Ama geleceğe baktığımızda tüm tarafları, Mısır’ın demokratik geçişinin yenilenmesi için gerekli olan vizyonu ve liderliği göstermeye çağırıyoruz. Ülkelerinin daha hızlı ekonomik ve siyasi ilerleme kaydetmesi için, Mısır halkının güçlü isteklerine yanıt vermeleri önemli. Bize göre bu, erken ve adil seçimlere doğru giden, tüm grupların dahil olduğu siyasi bir süreçle olmalı.”

Mısırlı liderleri birlikte çalışmak için kararlılık göstermeye çağıran İngiliz Bakan Hague, “Uzun vadede, sadece demokratik süreçler ve onay almış bir hükümet Mısır halkının istediği istikrar ve refahı getirecektir” diye konuştu.