Dünya hava kirliliği raporu yayınlandı, CHP’li Gök konuyu Meclis’e taşıdı!

Dünya hava kirliliği raporu yayınlandı, CHP’li Gök konuyu Meclis’e taşıdı!
29 Mart 2022 09:54

Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 kentin hava kalitesinin ölçüldüğü 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu’nda Türkiye 46’ıncı sıradaki yerini korurken, Avrupa bölgesinin havası en kirli kenti Iğdır oldu, Düzce beşinci sırada yer aldı. Türkiye’nin ayrıca Avrupa’da havası en kirli 7’inci ülke olduğu belirlendi.

 

 

 

Covid-19 nedeniyle yaşanan kirlilik azalmasına karşın sis gibi ortalığı kaplayan kirli hava oranının bazı bölgelerde yeniden tırmanışa geçtiği görüldü.

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hava kirliliğine bağlı ölüm ve kronik hastalık verilerinin neden kamuoyu ile paylaşılmadığını sordu.

 

 

CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Yurtdışı merkezli bir şirket tarafından yayınlanan 2021 Dünya Hava Kalitesi Raporu verilerine göre Türkiye 117 ülke arasında dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke olmuş, Iğdır’ın Avrupa’nın havası en kirli şehri olduğu tespit edilmiştir. Ankara dünyanın en kirli 54. Başkenti olarak listeye girmiş, Düzce Avrupa’nın havası en kirli 5. şehri olarak ölçülmüştür.

Ülkemizdeki hava kirliliğinin giderek artması ve insan hayatını tehdit eder hale gelmesine rağmen ölüm ve kronik hastalık verilerine sağlıklı erişim sağlanamaması sebebiyle bilim insanları hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini ölçememektedir. Hava kirliliğine bağlı ölüm ve kronik hastalık verilerinin kamuoyu ile paylaşılmaması sebebiyle hava kirliliğine bağlı hastalık yükü ve önlenebilir erken ölüm hesaplamaları yapılamamaktadır.

2021 yılında bir çocuğun ölüm sebepleri arasına giren hava kirliliği günümüzde kanser hastalığına yol açan en önemli etkenlerden biri olarak gösterilmektedir. Ülkemizde hava kalitesinin yükseltilmesi amacıyla kararlı adımlar atılması beklenmekte, çevre ve sağlık verilerimizin bütün kamuoyunun ulaşabileceği şeffaflığa kavuşturulması gerekmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. Ölüm ve kronik hastalık verilerinin tamamının kamuoyu ile paylaşılmıyor olmasının sebepleri nelerdir?
2. Hava kirliliğine bağlı ölüm ve hastalık risklerinin ölçülebilmesi ve gerekli halk sağlığı önlemlerinin alınabilmesi için sağlık verilerimizin tamamının bütün kamuoyunun erişimine açılacağı tarihi açıklar mısınız?
3. 2010 – 2022 dönemine ait hava kirliliğine bağlı hastalık ve ölüm istatistiklerini açıklar mısınız?
4. 2021 Dünya Hava Kalitesi Raporuna göre Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. Ülke olmuş, Avrupa’nın havası en kirli kentinin Iğdır olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde giderek artan hava kirliliğine karşı yürütülen mücadelenin başarısız olmasının sebepleri nelerdir? Söz konusu mücadelenin olumlu sonuçlar verebilmesi için hangi adımların atılması düşünülmektedir?
5. Hava kirliliği değerlerimizin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği hava kalitesi değerlerine uygun hale getirilmesi için Ulusal Hava Kalitesi Mevzuatında herhangi bir değişikliğe gidilmesi düşünülmekte midir?