Dün gece Okmeydanı’nda bu ayrıntıları kimse fark etmedi!

Dün gece Okmeydanı’nda bu ayrıntıları kimse fark etmedi!
13 Mart 2014 11:00

Berkin Elvan’ın cenaze töreninin ardından dün gece saatlerinde Okmeydanı’nda yaşanan olaylarda, Burakcan Karamanoğlu isimli genç hayatını kaybetti. Burakcan Karamanoğlu’nun ölümü sosyal medyada birçok iddiayı gündeme getirdi.

 

Sosyal medya kullanıcılarının mesajlarında AKP’den Gezi Parkı eylemcilerine, DHKP-C’den Ülkü Ocakları’na, 1453 Kasımpaşalılar’dan BDP’ye kadar bir çok parti ve grubun ismi geçti. Yaşanan bu gelişmelerden sonra beyn.org sitesi kurucusu ve web tasarımcısı olan Barış Ünver olaylarla ilgili, sosyal medyada yer alan ve dezenformasyon kokan mesajları bir araya getirerek ilgi çekici bir analiz yaptı.

 

Barış Ünver analizinde “Burakcan Karamanoğlu kimdi, neden öldürüldü, nasıl öldürüldü ve kim öldürdü?” sorularına yanıt arıyor:

 

İşte o analiz:

 

“Burakcan Karamanoğlu kimdi, neden öldürüldü, nasıl öldürüldü ve kim öldürdü? Bu yazı, bu soruların cevaplarını vermeye çalışacak.

 

Bu yazı, gece boyu elde edilen tüm verilerin derlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Veriler arasında bulunan, kişi ve grupların ideolojik yaklaşımları ile ilgili bilgiler kesinlikle fişleme amaçlı değildir! Amaç, olayın taraflarını ve faillerini ortaya çıkarmaktır.

 

Yazı okunduğunda da belli olacaktır ki, olayın taraflarından biri değilim. Yazıya, öldürülen gencecik bir can konusunda duyduğum üzüntü haricinde kişisel bir yorum katmamaya dikkat ettim.

 

İddiaların hiçbiri bana ait değildir ve hepsi, herkese açık internet sayfalarından derlenen verilerden oluşturulmuştur. İddialara cevap hakkı doğan kişi ve gruplar, İletişim sayfasından bana ulaşarak cevaplarını iletebilirler. Cevap hakkına sahip olanların cevaplarını, yazıyı güncelleyerek, yine bu yazı içerisinde yayınlama sözü veriyorum.

 

ÖZET

 

1992 doğumlu, gencecik bir vatandaşımız olan Burakcan Karamanoğlu, çıkan bir çatışma sırasında ateşli bir silahla vurularak hayatını kaybetmiştir.

 

Olayın tarafları, verilerden görüldüğü kadarıyla Halk Cephesi isimli bir grupla Kasımpaşa 1453 isimli bir başka grup. Silahlı çatışma, bu iki grup arasında geçmiştir.

 

Dezenformasyon çalışmalarıyla olayın tarafları arasına Gezi eylemcileri, MHP sempatizanları, BDP sempatizanları ve ülkücüler katılmaya çalışılmaktadır. Saydığım gruplardan hiçbiri bu çatışmanın taraflarından değildir.

 

Burakcan’ın Kasımpaşa 1453 grubuyla bağlantısı net değildir; tek bilinen şey, bu grubun Burakcan’ı sahiplenmesidir. Burakcan, sade bir vatandaş olarak çatışmanın içerisinde kalmış da olabilir.

 

VERİLER VE İDDİALAR

 

Veri: Gencecik bir insan evladı öldü. Silahlı bir çatışmada vurularak öldürüldü! Adı Burakcan Karamanoğlu. 1992’de doğdu, henüz birkaç saat önce vefat etti.

 

foto1(27)

 

Veri: Facebook profilindeki bilgilere göre Burakcan, Kasımpaşa’da yaşıyordu. Kendisini sahiplenen grup da, Kasımpaşa Spor Kulübü’nün taraftar gruplarından “Kasımpaşa 1453″ isimli grup. (İşin ilginç tarafı, Burakcan fanatik bir Galatasaraylıymış.)

foto_2(10)

 

Veri: Bahsi geçen Kasımpaşa 1453 taraftar grubu, bu olaylardan önce Facebook sayfalarından, meydan okuyan bir duyuru yapmıştır. Aynı gönderinin veya bir başka gönderinin altına yapılan yorumlarda, “Emaneti alıp geleyim mi?” diye soran kişilerin olduğu görülmüştür.

 

foto_3(4)

 

foto_4(8)

 

Veri: “Ülkücü köpeklerden 3 ağır yaralı var!” gibi korkunç bir Facebook iletisi yazan ve olaylar esnasında orada olduğu bilinen grup, DHKP-C yanlısı olarak tanımlanan “Halk Cephesi” grubu.

 

Güncelleme: Bu sayfanın resmi bir sayfa olmadığı açıklandı, dolayısıyla Halk Cephesi’nin sorumluluğu iddiası zayıflamış oldu.

foto_5(6)

 

Veri: “Kasımpaşa 1453 GRUBU” sayfası da, “Halk Cephesi” sayfası da geceden sabah saatlerine kadar, olaylar sırasında ve sonrasında yazdıklarının bir kısmını sildiler.

 

İddia: Burakcan’ın hemşehrisi (Alucra, Giresun) olduğu görülen Dursun Eker isimli bir kişi, Twitter hesabından aşağıdaki iletileri paylaşarak; Burakcan’ın mahallenin bir sakini olarak olaylara karıştığını, polisin olaylara hiçbir müdahalesinin bulunmadığını ve DHKP-C militanlarının AK-47 cinsi ateşli silahlarla mahalle sakinlerine ateş açtığını anlatıyor.

foto_6(2)

 

İddia: Burakcan’ın yakın bir arkadaşı olduğu anlaşılan Cihan Öz’in Twitter’dan paylaştığı iletilere bakıldığında ise, Burakcan’ın Gezi eylemcileri tarafından öldürülmediği ve olayların polisle ilgisi olmadığı görülüyor.

 

foto_7(3)

DEZENFORMASYON NİTELİĞİNDEKİ BİLGİLER

 

Dezenformasyon: Twitter’daki #KatilGezicilerBurakıÖLDÜRDÜ hashtag’inin 20.08’de başlatıldığı yönünde bir ekran görüntüsü dolaşıyor. Halbuki bu tweet, gece 01.08’de atılıyor. Anlaşılan o ki, ilk ekran görüntüsünde saat ayarları GMT-3’e göre ayarlandığı için erken gözüküyor. Veya bir fotomontaj çalışması var.

 

 

foto_8(2)

 

Dezenformasyon: Twitter’daki #KatilGezicilerBurakıÖLDÜRDÜ hashtag’inin kendisi de başlı başına bir dezenformasyon: Burakcan’ın hayatını kaybettiği çatışmada Gezi eylemcileri yoktu. En taraflısından en tarafsızına kadar hiçbir veri ve hiçbir iddia, olayı Gezi eylemcilerine mal etmiyor.

Dezenformasyon: İlkin, Burakcan’ın ülkücü olduğu iddiası dile getirildi ve olay ülkücülerle ilişkilendirildi. Beyoğlu Ülkü Ocakları, Facebook hesabından bu iddiayı (yani olayın içerisinde ülkücülerin bulunduğu iddiasını) yalanladı.

 

foto_10(1)

 

Dezenformasyon: Burakcan’ın ölümüne sebep olan kurşunu atan grubun BDP’yle ilişkisi olduğu, Kasımpaşa 1453 grubu tarafından dile getirildi ancak daha sonra bu ileti silindi.

 

foto_11(1)

 

SON SÖZ

Yazıda yer alan iddialar, kaynakları ve ekran görüntüleriyle beraber yayınlanmıştır.

 

İddialara yanıt niteliğinde verilecek yanıtlar, İletişim sayfasından ulaşıldığı takdirde “cevap hakkı” çerçevesinde burada yayınlanacaktır.

 

Yazıda taraf tutmak gibi bir durumum söz konusu olamaz zira taraflardan biri değilim. Kimse beni taraf tutmaya zorlayamaz.

 

Yine de, Burakcan’ın hayatının elinden alınmasına isyan ediyorum.

 

Türkiye Cumhuriyeti olarak, bütün bunları aşmamız gerekiyor.”

 

Kaynak: Odatv.com