DSP Bayram Ziyaretinde Gerginlik

DSP Bayram Ziyaretinde Gerginlik
7 Kasım 2011 17:10

AK Parti’yle bayramlaşmaya giden DSP heyeti içinde gerginlik yaşandı. “2001 krizi için özür diliyoruz” diyen Yüksel Erdoğan’ı uyaran Osman Çoban, “Burası yeri değil” dedi.

AK Parti’yle bayramlaşmaya giden DSP heyeti içinde gerginlik yaşandı. “2001 krizi için özür diliyoruz” diyen Yüksel Erdoğan’ı uyaran Osman Çoban, “Burası yeri değil” dedi.

 

Siyasi partilerde geleneksel bayramlaşma çerçevesinde DSP heyeti, AK Parti’yi ziyaret etti.

 

Görüşmede söz alan DSP Saymanı Yüksel Erdoğan, 2001 yılında yaşanan kriz nedeniyle özür diledi.

 

Erdoğan, “Gerçi bu Tansu Çiller döneminin bir yadigarıydı, bize 1994’ten kalan bir durumdu ancak 2001’de iktidarda biz vardık. Bu yüzden halkımızdan özür diliyoruz” dedi.

 

Erdoğan’ı uyaran DSP Disiplin Kurulu üyesi Osman Çoban, “Burası yeri değil” dedi.

 

ECEVİT ANMASINA DEMİREL’İN DAVET EDİLMESİ

 

Görüşme sırasında AK Parti Genel Başkan yardımcısı Reha Denemeç, Yüksel Erdoğan’a bir konuda fikrini sordu.

 

Denemeç, “CHP’nin eski Başbakan Bülent Ecevit’in anma töreninde Süleyman Demirel’i davet etmesi konusunda siz ne düşünüyorsunuz?” diye sordu.

 

DSP’li Erdoğan, “Basın CHP’yi ön plana çıkartıyor. Biz de kabri ziyaret ettik ama bizim haberimize hiçbir şekilde yer verilmedi” dedi.

 

Siyasi partilerde geleneksel bayramlaşma çerçevesinde AK Parti’yi, sırasıyla DSP, CHP ve BBP heyetleri ziyaret etti.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Ankara milletvekilleri Cevdet Erdöl ve Nurdan Şanlı’dan oluşan heyetin ev sahipliğinde AK Parti’yi, DSP Genel Sayman Yüksel Erdoğan, Disiplin Kurul Üyesi Osman Çoban’dan oluşan heyet ziyaret etti.

 

Erdoğan, Kurban bayramı olması dolayısıyla Türkiye’de hayvancılığın bir sorun olduğunun görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

 

“Hükümet olarak uyguladığınız teşvikleri destekliyoruz ama yanlış uygulandığını düşünüyoruz. Nakit olarak para teşviki ile yapılan hayvancılık teşviklerinde büyük şehirlerde oturan bir takım uyanıklar köylere giderek komşusunun hayvanlarını gösterip kredi alıp bunu Volkswagen ve Peugeot arabalarda kullanabiliyor.

 

Bunun yerine daha isabetli projeler geliştirilerek Türk hayvancılığı öldürülmemeli geliştirilmeli. Eğer düzgün bir proje uygulanırsa Türkiye’de hayvancılık şu andaki milli gelirin yüzde 15’i, 20’si gibi bir katma değer yaratma imkanına sahip. Biz de DSP olarak 2009 yılında hayvancılıkla ilgili bir proje hazırlığımız vardı. Bu konuda önümüzdeki dönemde sizlere bir katkı da yapabiliriz.”

 

Türk halkının ve köylünün kalkınmasının ana hedefleri olduğunu ifade eden Erdoğan, “Muhalefet olarak sizi eleştirmekle kalmayacağız. Halkımızın refah seviyesini artırmak adına olumlu projeleri biz de sunacağız. Siz de katkı verirseniz hayata geçirme imkanımız da olur. Ülke olarak bundan büyük kazançlar elde edebiliriz. Bizim gidip Avrupa’dan kurbanlık getirip Türk halkına Avrupa’nın kurbanını kestirmemiz, Türkiye adına talihsizlik oluyor. En kısa sürede canlandırmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

 

“2001 krizi için özür diliyoruz”

 

Bayramların, küskünlerin barıştığı, kırgınlıkların giderildiği dönemler olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

 

“Biz de DSP olarak 2001 yılındaki krizle Türk halkını küstürdük. Ben bugünkü DSP’nin yetkili bir kişisi olarak o günkü yöneticilerimiz adına halkımızdan özür diliyorum; 2001 kriziyle yarattığımız sıkıntıdan ötürü. Aslında kriz bir Anayasa atma krizi değildi. Kökü 1994 yılında Tansu Hanım’ın attığı yüksek faiz ve sabit kura dayalı bir sistemle krizin tohumları atılmıştı.

 

Buna ilaveten dönemin Hazine Müsteşarının icat ettiği repo denen afyonu, bu ülkenin halkına uyguladılar iş adamlarına uyguladılar. Bu ülkenin iş adamları girişimcileri akşam saat 5’te yatar iş yerini kapatırken devlete parayı verip sabah kahvaltısında da para kazandılar. Bu sistem 2001 yılına kadar geldi ve krizle sonuçlandı.

 

Tabii bu işe bizim dönemimizin Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarı da olumsuz katkılar sağladı. Onun en büyük hatası da nereden buldun yasası diye bir yasa çıkarmaya kalktılar. Bu yasa ile paranın yurt dışına kaçıp tekrar Türkiye’ye
gelmesi faizlerin artmasına neden oldu. Gazi Erçel’in piyasaya gerekli nakit akışını vermemesi 2001 krizinin sebepleri arasında yer aldı.

 

Krizin asıl tohumları da 1994 yılında ekilmişti. Bizim dönem Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarımızın yaptığı katkılar da tuz biber oldu ve 2001 krizini yaşadık. Fakat bugüne kadar bunun düzgün bir analizini yapan da pek ortaya çıkmadı. Ben bugün o dönem için Türk halkına verdiğimiz, yaşattığımız o krizden ötürü Türk halkından özür diliyorum. Partimizin kapıları Türk halkına sonuna kadar açık. Bizler halkımızı kucaklamak istiyoruz. Bayramlar bir barışma vesilesi ise kırılan halkımızla barışmak tekrar DSP’de onları görmek istiyoruz.”

 

Denemeç’in sözleri

 

Denemeç de Erdoğan’ın sözleriyle bir öz eleştiri yaptığını belirterek, “Bir öz eleştiri yaptınız o da bir erdemdir. Tabii 2001 krizinin üzerinden 10.5 yıl geçti. O krizde ortaya çıkan birçok problemler aslında Türk ekonomisinin kronik problemlerinin patlamasıydı” dedi.

 

O dönemde yaşananların, bu dönemde büyük ölçüde aşıldığını dile getiren Denemeç, şöyle devam etti:

 

“Ama sizin ifade ettiğiniz kriz içerisinde bir takım önemli rolleri oynayan insanlar da bugün siyasette anamuhalefet partisi içerisinde yer almakta. Tabii demokrasilerde halkın tercihleri her zaman öndedir. Mutlaka bu yerine gelecektir. Bu doğrultuda siyasi partiler karar verip o insanları aday yapmışlardır. Şu an anamuhalefet partisidir. DSP rahmetli Ecevit döneminde bir noktaya gelmişti. İktidar olmuştu. 2001 krizi maalesef Türkiye’nin birikmiş problemlerinin bir dönüm noktasıydı. Demokrasi 2002 seçimlerinde bir şekilde tecelli etti.”

 

DSP Disiplin Kurul üyesi Osman Çoban da söz alarak, “Demokratik Sol Parti olarak sizleri nezaketen ziyarete geldik. Tabii sayın başkanım daha çok kendimize dönük ve size dönük eleştiri ve öz eleştirilerde bulundu. Bunun yeri tabii burası değil. Biz nezaketen bayramınızı kutluyoruz” dedi.

 

CHP heyetinin ziyareti

 

AK Parti’yi daha sonra CHP Genel Başkan yardımcıları Atila Emek, Ayten Kayalıoğlu’dan oluşan heyet ziyaret etti.

 

Emek, buruk bir bayramın yaşandığını belirterek, bayramın tüm millete hayırlar getirmesini diledi. Emek, ülkenin yaşadığı sorunları birlik ve beraberlik içinde aşılacağına inancını da dile getirdi.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Denemeç de ziyaretleri nedeniyle CHP heyetine teşekkür etti. CHP’li Emek’in verdiği mesajlara katıldığını ifade eden Denemez, paylaşmanın önemine işaret ederek, “Bayramlar da acıların paylaşılarak hafiflemesinde önemli günlerdir” dedi.

 

BBP heyetinin ziyareti

 

AK Parti’yi daha sonra BBP Genel Başkan yardımcıları Selahattin Şenliler, Tevfik Eren’den oluşan heyet ziyaret etti. Bayramların önemine değinen Şenliler, yaşanan terör olayları ve Van depremi nedeniyle buruk bir bayram geçirildiğini söyledi.

 

Depremde, özellikle kamu binalarının zarar gördüğünü savunan Şenliler, “Aslında kamu binaları böyle afet durumlarında toplanma yerleridir, ancak zarar gören binaların çoğu kamu binaları” dedi.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç de depremle ilgili yasal düzenlemelerin büyük bir ihtimalle bu yıl içinde çıkarılacağını belirterek, “Burada artık işin sıkı tutulması, cazai müeyyidelerin artırılmasını sağlayacak bir düzenlemeye de gidiliyor” diye konuştu.

 

TOKİ’nin deprem bölgelerinde yaptığı binaların hasar görmediğini dile getiren Denemeç, bu binaların TOKİ tarafından yapılmadığını, ihale edildiğini ancak TOKİ’nin denetimi sağladığını anlattı. 5-10 yıl içinde bu konuda dönüşümün sağlanmasının hedeflendiğini belirten Denemeç, Şenliler’in yeni anayasa çalışmalarını sorması üzerine de bu konuda sözü Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl’e verdi.

 

Erdöl, bu konuda toplumun her kesiminden olduğu gibi Meclis dışındaki siyasi partilerin de katkısını beklediklerini anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de bu yönde yaptığı çağrıları anımsatan Erdöl, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu anlattı.

 

Şenliler de “Anayasanın bir ideolojisi olmalı, anayasın ideolojisi de milli birlik ve beraberlik olmalı” diye konuştu.

 

MHP heyeti, AK Parti’yi ziyaret etti

 

Siyasi partilerde geleneksel bayramlaşma çerçevesinde AK Parti’yi, MHP heyeti ziyaret etti.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Ankara milletvekilleri Cevdet Erdöl, Nurdan Şanlı’dan oluşan heyetin ev sahipliğinde AK Parti’yi ilk olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Kadın Kolları Başkanı Şennur Şenel’den oluşan heyet ziyaret etti.

 

Bayramların önemli gelenekler olduğuna işaret eden Karakaya, maneviyatın, duanın, şefkatin, sosyal dayanışmanın dorukta olduğu günler olduğunu dile getirdi.

 

Bayramın buruk geçtiğini dile getiren Karakaya, iki bayram arasında 67 gün geçtiğini, bu sürede bildiği kadarıyla 85 insanın teröre kurban verildiğini, bunlardan 72’sinin terör örgütüyle girdikleri mücadelede hayatını kaybeden asker ve polis olduğunu söyledi.

 

Terör acısının tüyler ürpertici olduğunu vurgulayan Karakaya, Van’da yaşanan depreme de değinerek, “Van’da yaşananlar nedeniyle de bayram buruk geçiyor. Deprem doğal afet olarak gören anlayışı değiştirmek lazım” dedi. Asıl, deprem bölgelerinde, fay hattı üzerinde izinsiz yapılaşmaya yol açmanın “felaket” olduğuna işaret eden Karakaya, Marmara depreminin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen “ders çıkarılmadığını” söyledi.

 

Karakaya, MHP’nin, “Genel Başkanları Devlet Bahçeli’nin de ifade ettiği gibi gerek terör konusunda gerekse deprem yaralarının sarılmasında” destek vermeye hazır olduğunu anlattı.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç de bayramların önemini vurguladı. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yüzyıllar boyunca depremlerin olduğunu anımsatan Denemeç, “bir musibet bin nasihatten evladır” sözünü anımsatarak, deprem bölgelerindeki yapılaşma konusunda hazırlık yapıldığını hatırlattı. 5-10 yıl gibi kısa ve orta vadede dönüşümün sağlanacağını anlatan Denemeç, “Depremler olacak ama düzgün, projesine uygun yapılar yapıldığında daha az hasarla atlatabiliriz” dedi.

 

Denemeç, terör konusunda MHP’nin yaklaşımına da teşekkür etti.

 

BAYKAL CHP’LİLERLE BAYRAMLAŞTI

 

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, memleketi Antalya’da partisinin bayramlaşma törenine katıldı.

 

CHP il binası önünde saat 10.30’da başlayan törene Baykal’ın yanı sıra CHP Antalya milletvekilleri Gürkut Acar, Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksun, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, CHP İl Başkanı Özer Ülken, eski milletvekilleri Halil Akyüz ve Tayfur Süner ile çok sayıda partili katıldı. CHP İl Başkanı Özer Ülken, Baykal’ı “Genel Başkanımız” diye takdim etti. Spor yeşil ceketiyle dikkat çeken Deniz Baykal konuşma yapmadı.

 

İptal edilen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını hatırlatan CHP İl Başkanı Özer Ülken, 29 Ekim’lerde CHP’lilerin meydanlardaki Cumhuriyet kutlamalarının bundan sonra da süreceğini söyledi.

 

Baykal, milletvekilleri, belediye başkanları ve partililerin tek tek elini sıkarak bayramını kutladı.

 

vatan