DSÖ uzmanı: Kovid-19’da sıfır numaralı hasta, Vuhan Viroloji Enstitüsü’nün bir çalışanı olabilir

DSÖ uzmanı: Kovid-19’da sıfır numaralı hasta, Vuhan Viroloji Enstitüsü’nün bir çalışanı olabilir
12 Ağustos 2021 17:43

Kovid-19’un Vuhan’daki laboratuvardan sızdığına dair Amerikan iddiasına yeni bir açılım geldi. DSÖ yetkilisi Embarek, Kovid-19 pandemisinde hasta sıfırın sahada yarasalardan numune toplayan Vuhan Viroloji Enstitüsü’nün bir çalışanı olabileceği ihtimalini ortaya attı.

 
ABD’nin Çin’e karşı stratejik savaşına malzeme ettiği koronavirüs pandemisinin kökeniyle ilgili selefi Donald Trump’ın ardından Başkan Joe Biden da Vuhan’daki laboratuvar olabileceğine dair soruşturma yürütürken, BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) üst düzey bir isminden beklenmedik bir iddia geldi. DSÖ’nün gıda güvenliği ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar uzmanı olarak Çin’in Vuhan kentinde Kovid’in kaynağını araştıran DSÖ heyetine başkanlık etmiş Peter Ben Embarek, araştırmayla ilgili raporun itibar etmediği bir iddia ortaya attı.

 
TV2’ye konuşan Danimarkalı uzman, sıfır numaralı Kovid hastasının, yarasalar üzerinde araştırma yapan Vuhan’daki laboratuvarın bir çalışını olabileceğini ileri sürdü. DSÖ’nün Vuhan incelemesi raporunda ise laboratuvardan sızdığı iddiası ‘son derece düşük ihtimal’ diye nitelenmişti.