‘Dönüşüm deyip göç ettirecekler’

‘Dönüşüm deyip göç ettirecekler’
18 Haziran 2022 11:39

AKP’li Beykoz Belediyesi’nin Emlak Konut’la birlikte yapacağı Tokatköy’deki dönüşüm projesinin taslağı ortaya çıktı. 776 konutun inşa edileceği projeye, yurttaşlar karşı: “Bizi buradan uzaklaştırmak istiyorlar.”

 

 

Birgün’den Uğur Şahin’in haberine göre AKP’li İstanbul Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinde, bölge sakinlerinin elektrik ve doğalgaz bağlantılarını keserken dönüşüm tehdidi altındaki Beykoz Tokatköy’de yaşayan yurttaşlar diken üstünde.

AKP’li Beykoz Belediyesi, ’Tokatköy Kentsel Dönüşüm’ projesi kapsamında evlerini boşaltmayanların elektrik, doğalgaz ve suyunu 20 Haziran’dan sonra iptal edecek. 238 yapının yıkılmasının ardından alan, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye bırakılacak ve proje gerçekleştirilecek. Kentsel dönüşümle 776 konut ve 47 iş yerinin inşa edilmesi planlanırken projenin taslağı açığa çıktı. Vektör Mühendislik’in hazırladığı taslak projede yapılacak yeni binaların beş katlı olduğu görülüyor. Tokatköy sakinleri ise AKP’li Beykoz Belediyesi’nin kentsel dönüşüm sürecindeki uygulamalarına tepkili.

 

 

UZAKLAŞTIRMAK İSTİYORLAR

 

 

Mahalle sakinlerinden Ahmet Kanbur, Beykoz Belediyesi’nin süreci tek taraflı işlettiğine vurgu yaparak, “Elektrik, su ve doğalgaz gibi insani ihtiyaçlarımızı kesip bizi buradan uzaklaştırmak istiyorlar” dedi.

Kanbur, yaşananları şöyle özetledi: “Kasım 2021’de kentsel dönüşüm projesi kesinleşti. ‘İnsanlara kentsel dönüşüm projesi onaylandı, katılmak istiyorsanız, gelin imza atın’ dendi. Fakat insanlar yanlış yönlendirildi. Evlere tebligat geldi, imza atmak istemeyenlere ‘Hak kaybınıza uğrayacaksınız’ denildi. İnsanlar korkuyla imza attı. Üçte iki çoğunluğu böyle sağladılar. Bu süreçte biz de bu tebligatlara karşı davalar açtık. Talebimiz muvafakatnamenin çift taraflı imzalanmasıydı. Biz sözlere güvenmedik, imzalamadık. Bu süreçte komşularımıza da durumu anlattık, durumu anlayanlar imzalayanlar geri çekti. Böylece 3’te 2 çoğunluk ortadan kalkmış oldu. 363 kişi imzalayan var, 299 kişi ise imzalamadı. Fakat mahkemeye sunulan belgede, imzasını geri çekenler de imza atmış gibi görünüyor.”

 

 

UCU ÇOK AÇIK

 

 

Kanbur, mahallenin toplam 83 dava açtığını ve bunların çoğunda ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verildiğini aktararak, sözlerini sonlandırdı: “Konut sayısını da nüfusu da artıyorlar. İnsanlardan ‘Belediye bu projede zarar ediyor’ diyerek para talep ediyorlar. ‘280 ile 460 bin TL arasında olacak’ dediler. Bu fiyat politikasıyla göç ettirilmek istendiğimizi anladık. ‘Depreme dayanıklı konutlar vereceğiz’ diye vaatlerde bulunup, arkada ucu çok açık muvakatanemeler imzalatıldı. Biz mahalle sakinleri olarak elektrik ve doğalgazımız kesilirse suç duyurusunda bulunacağız.”

 

 

‘HEP YALAN DİNLİYORUZ’

 

 

1978 yılından beri Beykoz Tokatköy’de yaşayan İsmail Çalcalı da kentsel dönüşüm sürecinin mağduriyetle sürdüğü görüşünde. Çalcalı, şunları dile getirdi: “Kentsel dönüşümün temeli yok, muvafakatnamenin olması gerekiyor ama bunun ucu çok acık ve belirsizlikler dolu. Bizden tek taraflı imza alıyorlar ama ne yapılacak belli değil. Bu da bizim şüphelerimizi artıyor. Çünkü bütün haklarımızı onlara teslim ediyoruz. Bize satacaklar, 280 bin TL diye ortaya bir fiyat attılar. Ne yazık ki buna inananlar da var. Ben bu tarz belirsizlikler nedeniyle imza atmadım. Kentsel dönüşüm süreci karşılıklı işletilmeli. Bizim hiçbir önerimizi dinlemiyorlar ve bizimle konuşmuyorlar bile. Daha önce yürütmeyi durdurma kararları alınmıştı. Doğalgazımı, elektriğimi keserlerse mahkemeye başvuracağım.”