‘Dolar yarın 20’ye çıksa kimse şaşırmayacağı gibi talep de durmaz’

‘Dolar yarın 20’ye çıksa kimse şaşırmayacağı gibi talep de durmaz’
19 Temmuz 2022 10:05

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) 900’lere çıkmasının borçlanmayı maliyetli hale getirmesinin yanı sıra mevcut borçları ödemekte de zorlanılacağına işaret etti.

 

Fotoğraf: Reuters/ Murad Sezer

 

Borçlanılamayan yerde dövize olan talebin ve buna bağlı olarak da döviz fiyatlarının yukarı yönlü hareket yapacağına değinen Muratoğlu şöyle yazdı:
“Türkiye’nin 452 milyar dolar dış borcu var. Bunun 212 milyar doları kamuya aitken kalan 240 milyar doları finansal ve bankacılık sektörü ağırlıklı olmak üzere özel sektöre ait.

Borcun özel sektör veya kamuya ait olması fark eder mi? Etmez tabii ki? Neden? Özel sektör dışarıya borcunu Türk Lirası bazında ödeyemeyeceği için parasını dövize çevirip kapatacak veresiye defterini…

Şirket, Türk Lirası verip dövizi kimden talep edecek? Bozdurduğu kurum yani bankasından… Banka, Merkez Bankası’ndan… Elinde döviz kalmamışsa Merkez Bankası neyi verecek?

Merkez Bankası net döviz rezervi eksi 65 milyar dolarda olduğuna göre tükenmiş bir kıymetin rasyonel fiyatı olmaz… Dolar yarın 20’ye çıksa kimse şaşırmayacağı gibi talep de durmaz.”

 

Yazının tamamı için tıklayın