Doğmamış çocuğa kimlik

Doğmamış çocuğa kimlik
2 Haziran 2012 10:43

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Erdöl, çocuk tanımının 0-18 yerine eksi 1 ila 18 şeklinde yeniden tarif edilmesi için UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü’ne resmi başvuruda bulundu. Fetus hakkını koruduğunu belirten Erdöl, ‘Tecavüzdeki suçlu bebek mi acaba? Bunu neden öldürüyoruz?’ diye konuştu. Türkiye’deki kürtaj tartışması, uluslararası hamle ile yeni bir boyut kazanıyor.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AKP Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, çocuk tanımının 0-18 yerine eksi 1 ile 18 şeklinde yeniden tarif edilmesi için UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü’ne resmi bir yazı gönderdi.

Erdöl, söz konusu yazıda şu görüşleri dile getirdi: “Bilimsel metinlere göre çocuk, gelişimini 18 yaşında tamamladığından ulusal ve uluslararası mevzuatta çocuk denilince 18 yaşın altındakiler anlaşılmaktadır. Bu nedenle, ilgili mevzuatlardan kaynaklanan haklardan da ancak 0-18 yaş arasındaki kişiler yararlanmaktadır. Oysa çocukların hayatlarını doğum öncesinde yaşananlar da doğrudan doğruya etkilemektedir. Böylelikle çocukların doğum öncesinde sahip olması gereken hakları olduğu aşikardır. Çünkü bireylerin yaşam hakkı annenin hamileliğiyle başlamaktadır. Bu ve ben benzer nedenlerle mevzuatınızdaki çocuk tanımı kapsamının genişletilerek, 0-18 yerine eksi 1 ila 18 yaş aralığını içine alacak şekilde yeniden tarif edilmesinin gerekli olduğuna inanmaktayım. Konuyu bilgilerinize ve takdirlerinize saygı ile sunarım.”