Doğalgaza zammı duyan sobaya koştu!

Doğalgaza zammı duyan sobaya koştu!
8 Aralık 2022 14:20

Doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar nedeniyle vatandaş sobaya yöneldi. Şanlıurfa’da soba satışları sezon yeni başlamasına rağmen arttı.

 

 

Türkiye yine sert bir kışa hazırlanıyor. Doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar ise vatandaşı farklı ısınma yollarına yöneltiyor. Şanlıurfa’da da vatandaşlar zamlar nedeniyle sobaya yöneldi. Bu nedenle soba satışları artış gösterdi. Şanlıurfa Sobacılar ve Bakırcılar Derneği Başkanı Adnan Uncu da soba satışlarının geçen yıla göre dörde katlandığını belirtti.

“Sattığımız malları yerine tekrar koyamıyoruz. Enflasyon nedeniyle yeni ürün alamıyoruz” diyen Uncu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doğalgaz fiyatları aşırı arttığından herkes eski tarz sobalara dönüyor. Yaptığımız malları doğuya, batıya ve yurt dışına gönderiyoruz. Elektrik faturaları zaten bu bölgede çok yüksek. 200 TL gelen elektrik faturası, bin TL gelince vatandaşlar haliyle sobaya yöneldi.”

 

 

‘Yoğunluk daha da artabilir’

 
Gazete Duvar’dan Fatma Keber’in haberine göre, her bütçeye göre soba sattıklarını söyleyen Uncu, “Daha fakir mahallelere 400 ile 1000 TL arasındaki sobaları satıyoruz. Zengin kesim ise 4 bin TL’den başlayıp 9 bin TL’ye kadar olan sobaları alabiliyor” dedi. Uncu, işlerindeki hareketlilikten memnun olduklarını ve yoğunluğun daha da artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Soba imalatı yapan esnaf İbrahim Halil Topraklı, sezonun Şanlıurfa’da yeni açıldığını belirtti. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarının bunu tetiklediğini ifade eden Topraklı, Suriye ve Kuzey Irak’a da soba ihracatı yaptıklarını anlattı.

Adnan Uncu, soba almaya gelen Emrullah Taş’a sobanın özelliklerini anlatıyor.

 

 

‘Zamlar nedeniyle soba almak zorunda kaldık’

 
Havaların soğuması ile birlikte soba almaya gelen Emrullah Taş da artan fiyatlara işaret etti:

“Hem zamlar hem de soğuyan havalar nedeniyle soba almaya geldim. Geçen yıla göre soba fiyatları da yükselmiş. Bizi soba almaya iten nedenlerin başında hayat pahalılığı geliyor. Elektrik ve doğalgaz zamlarından sonra en uygun ve doğal ısınma yöntemi ile bu kışı geçireceğiz.”