Doğalgaza gelen zamlar vatandaşa bu kış soba kurduracak!

Doğalgaza gelen zamlar vatandaşa bu kış soba kurduracak!
27 Ekim 2022 10:59

Evlerde kullanılan doğalgaza kışa girmeden birbiri ardına zam geldi. En son elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 49.5, sanayide kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 50.8 ve konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 20.4 zam yapıldı. Bu kış doğalgaza gücü yetmeyecek vatandaş ise yıllar önce kaldırdığı sobasını yeniden kurmaya hazırlanıyor. “8-10 sene sonra evimdeki sobayı tekrar kullanmaya başlayacağım bu sene” diyen bir vatandaş, odun ve kömüre de gelen zamlar nedeniyle palet yakacağını belirterek, “Eski devir şu an geri geliyor” dedi.

 

 

Sözcü’den Batuhan Serim’in haberine göre, soba ile ısınmanın maliyeti de pahalılıktan nasibini aldı. Geçen seneye göre fiyatı iki kat zamlanan sobalar 800 liradan başlıyor, 10-15 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak odun ve kömür fiyatları da zamlandı. Yurttaşlar ısınmak için kömür ve oduna geçen seneye göre yüzde 150 zamlı fiyat ödemek zorunda.
Odun ve kömür satıcıları ile vatandaşlar derlerini şöyle anlattı:

 

 

“Bu kış soba satışları artacak”

 
Esnaf Furkan Çelik: “Soba fiyatları 800 liradan başlayıp 10-15 bin liralara kadar çıkıyor. Geçen sene ise bu fiyatlar yarı yarıya daha düşüktü. Geçen sene de talep vardı sobaya, bu talep şu anda daha kış gelmeden artarak devam ediyor. Son doğalgaz zammından sonra soba satışları arttı, eğer kışa doğru bir zam daha gelirse soba satışları yine artacaktır.”

 

 

“Oduna ve kömüre daha çok talep olacak”

 
Kömür ve odun satan, aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası (İTO) kömür sektörü temsilcisi Hüseyin Akarçeşme: “Bu sene her şeyde zam olduğu gibi odun ve kömür fiyatları da yükseldi. Şu an için 25 kilogramlık torbalarda ithal kömürün fiyatı 175-180 lira arasında değişiyor. Yerli kömür ise 100 lira civarında satılıyor. Odun fiyatları da artış gösterdi. Dökme odunun fiyatı 3 bin lira. Geçen sene odunun fiyatı 1200-1300 lira civarındaydı. Kömür ise yüzde 150 artış gösterdi geçen seneye göre.

Odun ve kömür satışları geçen yıla göre artış gösterdi. Bu sene oduna ve kömüre geçen yıla göre daha çok talep olacak ve kış boyunca daha çok yakılacak. Evlerde baca yapılmaması büyük bir sorun, eski binalarda var ama yenilerde yok, yapılması çok çaba sarf ettik. Ancak aldığımız cevaplar çok enteresandı, ‘Bu zamanda kömür mü kaldı?’ gibi cevaplar aldık. Maalesef bacanın gerekli olduğu günler geldi…”

 

 

“Sobayı 10 sene sonra tekrar kullanacağım”

 
Şevket Şener: “Evimdeki sobayı tekrar kullanmaya başlayacağım bu sene. 8-10 senedir kullanmıyordum, bu yıl artan fiyatlardan dolayı tekrar kullanacağım. Sobalar çok pahalı yenisini alamam. Odun ve kömür değil, palet yakacağım. Fabrikalardan eski paletleri bulup onları yakacağım. Eski devir şu an geri geliyor. Eskiden biz yamalı pantolon giyerdik, yine o devir geliyor.”

 

 

“Doğalgaz açamıyoruz”

 
İsmini vermek istemeyen vatandaş: “Fiyatları hiç iyi bulmuyoruz, bir emekli maaşı ile nasıl geçinelim? Faturalar 2 bin lira tutuyor, 3 bin lira ile nasıl geçinelim? Kış geliyor doğalgaz açamıyoruz, soğukta oturuyoruz. ‘Soba alacağız’ desek odun da pahalı kömür de… Battaniyeyi alacağız üstümüze, oturacağız.”