Doğal taşlardan tespih yapıp ekmek parası kazanıyor

Doğal taşlardan tespih yapıp ekmek parası kazanıyor
7 Temmuz 2013 10:45

Ankara’nın Ulus semti Suluhan Çarşısı’nda tespih ustası 27 yaşındaki Selçuk Kamacı, hayatını doğal taşlardan tespih yaparak kazanıyor.

‘Tespih deyip geçmeyin’ diyen Kamacı, “Doğal taşlardan yapılan tespihler şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Stresi atıyor, düşünce gücünü artırıyor. Tamamen doğal taşlardan yapılan tespihler astım, bronşit ve romatizmal hastalıklara şifa kaynağı oluyor” dedi.

Osmanlı’dan günümüze gelen tespih kültürünü dedesinden babasına, babasından ise kendisine geçtiğini ifade eden Selçuk Kamacı, mesleğini titizlikle sürdürdüğünü belirtiyor. Yaşamsal kaynağını doğal taşları ve hayvan kabuklarını tespihe dönüştürerek kazandığını belirten Kamacı, “Çocukluk yıllarımda babam Yasin Kamacı’nın yanında tespih yapımını ve sırlarını öğrendim. Tespih kültürü Osmanlı’dan günümüze değerini kaybetmeden gelen kültürler arasında. Tespihin vizyonuna yapıldığı malzeme değer kazandırıyor. İnce işçiliği aylarca sürerek yapılan tespihler gün yüzüne çıktığında iş adamları, siyasiler ve büroklar ile kolleksiyonerler arasında rağbet görüyor” dedi.

MÜZAYEDELERDE İLGİ GÖRÜYOR

Tespih yapımında doğal taşlar ve hayvan kabukları kullandığını ifade eden Selçuk Kamacı, “Hayvansal malzemeleri genelde müşterilerimiz yurt dışından temin ederek işlememizi istiyorlar. Bunlar arasında genelde kullandığımız karetta karetta, fil dişi, su aygırı dişi, mors (bir çeşit mamut) Akdeniz mercanı, doğal damla taşı. Taşlardan yapılan tespihler ise Erzurum taşı ve akik taşını tespih olarak işliyoruz. Bunlardan en pahalı tespihler ise Akdeniz mercanı, gergedan boynuzundan yapılan tespihler büyük paralara alınıp satılıyor. Bunların yanı sıra katalin, doğal damla taşı ile kehribar tespihler çok ilgi duyulanlar arasında yer alıyor. Bu tespihler müzayedelerde 100 TL’den başlayıp 20-30 bin dolara kadar alınıp-satılıyor” dedi.

BAKANLAR, İŞ ADAMLARI MÜŞTERİLERİM VAR

Tespih duayeni olan Kamacı, “Tespih deyip geçmeyin. İyi bir tespihin ortaya çıkması için haftalar, aylar gerekiyor. Küçücük tespih boncuklarını milim milim işleyerek sanata dönüştürüyoruz. Biz de hayatımızı tespih yaparak kazanıyoruz. Müşterilerimiz arasında bakanlar, siyasiler, bürokratlar ve önemli iş adamları bulunuyor. İstek ve zevklerine göre tespih diziyoruz” diye konuştu.