Diyet neden kişiye özel olmalıdır, kişiye özel diyetin faydaları nedir? Doktor diyetisyen Fatma Tuğba Günay’a sorduk işte yanıtları

Diyet neden kişiye özel olmalıdır, kişiye özel diyetin faydaları nedir? Doktor diyetisyen Fatma Tuğba Günay’a sorduk işte yanıtları
14 Şubat 2022 12:55

Diyetin uygulanabilir olması için kişiye özel bir program şeklinde hazırlanması gerekmektedir.

 

Beslenme;

Kişinin yaşı,

Cinsiyeti,

Boyu,

Metabolizma hızı,

Fiziksel aktivite sıklığı,

Sağlık durumu,

Genetik faktörleri,

Çevresel faktörleri ve

Beslenme alışkanlıkları

Doktor diyetisyen Fatma Tuğba Günay bu saydığım faktörler, kişinin enerji ihtiyacını değiştireceğinden her bir faktör ayrı ayrı değerlendirilerek bir program hazırlanmalıdır. Hazırlanan diyet programları, uygulayan her kişide farklı sonuçlar gösterir ve kişi için doğru program olmadığı takdirde sağlıksız bir tablonun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden kişinin tüm özellikleri göz önünde bulundurularak kişiye özel diyet listesi planlanmalıdır.

Örneğin; Aynı yaşta, aynı kiloda ve aynı boyda bir kadın ve bir erkeğe aynı diyet programı verildiği takdirde iki farklı sonuç ile karşılaşılacaktır. Yapısal olarak erkek metabolizmasının kadına göre enerjiye olan ihtiyacının daha fazla olması, hazırlanan ortak diyetin erkek için yetersiz kalmasına, kadın için ise fazla olmasına neden olabilir.

 

Ya da aynı yaş, boy, kilo ve cinsiyette olan ama biri masa başında, diğeri ayakta ve hareketli çalışan iki kişiye de aynı diyet programı verildiğinde farklı sonuçlar ile karşılaşılacaktır. Farkı fiziksel aktivite alışkanlıkları ve farklı enerji yakımı söz konusu olduğundan bu kişilerde de aynı diyet programının uygulanması sağlıklı olmayan sonuçlara neden olacaktır.

 

Veya aynı özelliklere sahip iki kişiden biri Ege’de yaşıyor diğeri ise Doğu’da yaşıyor ise de her iki kişinin de beslenme alışkanlıkları ve damak tatları farklı olacağından aynı diyeti uygulamaları ve aynı sonucu almaları mümkün olmayacaktır.

 

Sonuç olarak örnekler ne kadar çoğaltılırsa çoğaltılsın sonuçlar değişmeyecektir. Grup diyetlerde bunların hiç biri değerlendirilmez ve herkes için genel bir düşük kalorili diyet planlanır ama herkeste farklı etki göstereceği gibi bir çok sağlık sorununa da davetiye çıkarabilir.